Відмінності національного посвідчення водія від міжнародного

5 хв. 09 лютого 2023
Відмінності національного посвідчення водія від міжнародного

Подорож до іншої країни своєю машиною має набагато більше переваг, ніж недоліків. Тому невипадково з кожним роком збільшується кількість людей, які виїжджають до інших країн для відпочинку чи відрядження по роботі. У цій статті ми розповімо, які документи потрібно підготувати водієві для поїздки.

Особливості та відмінності документів

При підготовці до автоподорожі важливо не забути один суттєвий момент: якщо вона планується в країну, де діє Женевська конвенція про дорожній рух, обов'язково потрібно заздалегідь подбати про оформлення міжнародних прав, що підтверджують уміння водити. Цей документ (IDP — International Driving Permit) буде потрібний у таких країнах: США, Австралія, Індія, Японія та ще 41. За бажанням актуальний перелік можна знайти в інтернеті.

Водночас є досить широкий список країн, де визнають українські документи водія, крім того, в них діють стандартизовані правила пересування дорогами та єдині знаки, що зафіксовано в конвенції, підписаній у Відні.

До того ж національне посвідчення водія має містити, крім основних персональних даних, інформацію про дату видачі прав та час закінчення їх терміну дії. Також на пластиковій картці з текстом трьома мовами (українською, англійською та частиною — французькою) вказується, яка категорія присвоєна, аналогічно із зазначенням часу початку та закінчення терміну дії кожної групи крові водія.

Всі ці вимоги дотримані в українських правах водія, які були видані після 01.04.2021. З таким документом можна спокійно планувати виїзд за кордон та впевнено почуватися за кермом в інших країнах.

Міжнародне посвідчення водія має вигляд паперової книжки, видається за спеціальним запитом найчастіше терміном на три роки. Важливо зауважити, що вона без українських прав не діє.


Чи обов'язково обмінювати «старе» національне посвідчення водія на нове

Цим питанням слід спантеличитися водіям, які отримали посвідчення до 01.04.2021 р. У документах «старого» зразка не вказувався термін закінчення його дії (нагадаємо, ця цифра становить 30 років). Якщо водій має саме такі права, то перед поїздкою в іншу країну варто обміняти їх. Особливо це важливо, якщо планується орендувати машину за кордоном. Йдеться про посвідчення таких форматів:

• радянського зразка (видавали до 1993 р.);

• «ламіноване» (період видачі -1993-2011 рр.);

• "пластикове" (почали видавати після 29.03.2011 р.).

Усі вони дійсні на території України, але перед подорожжю до інших країн варто їх обміняти на «оновлений пластик». Зробити це можна, просто подавши заяву на обмін у Сервісному центрі МВС або через мобільний додаток «Дія».


Як оформити міжнародне посвідчення

Щоб отримати такий документ у вигляді книжечки, потрібно зібрати необхідні папери та з ними звернутися до найближчого Сервісного центру МВС чи зробити це через «Дію». Для цього знадобляться:

• національні права та їх копія;

• паспорт громадянина України, а також закордонний паспорт;

• фотографії розміром 3,5х4,5 см, роздруковані на матовому папері;

• квитанція про оплату.

Національне посвідчення водія після перевірки відразу повертають власнику, втім, як і паспорти. А за 5 днів буде готовий новий документ. У цьому додаткова перевірка знань, тест чи іспит не проводяться.

Трапляються випадки, коли водієві не видадуть права міжнародного зразка. Це станеться, якщо людина позбавлена прав на управління транспортним засобом або перебуває в розшуку. Відмова також буде, якщо надані:

• «права», які перебувають у розшуку;

• підробка замість оригінального посвідчення;

• документ із терміном дії, що минув.

Відмовлять у видачі міжнародного посвідчення також у тому випадку, коли надані дані не відповідають дійсності.


Чи замінюють посвідчення одне одного

Як в Україні, так і в інших країнах національне посвідчення водія та міжнародне підтверджують право на водіння. Головним серед цих двох документів є перший. Другий варіант (книжечка) дійсний лише за умови спільного використання. У нашій країні їзда тільки з МВУ прирівнюватиметься до переміщення без прав із відповідними наслідками.

Яка вартість отримання міжнародного посвідчення

Вартість потрібно дізнаватися безпосередньо при зверненні до сервісного центру. Останнім часом не потрібно багато коштів, оскільки діє правило, що потрібно платити тільки за бланк. Під час подання заяви на обмін через «Дію» така послуга безкоштовна.

Останні новини та статті