Що потрібно знати про страхування дитини

4 хв. 14 вересня 2020
Що потрібно знати про страхування дитини

За статистикою в Україні щороку відбувається понад два з половиною мільйони нещасних випадків, і діти входять до групи ризику. Найбільш часті травми - удари, переломи, переохолодження. Від народження до повноліття батьки прагнуть забезпечити дитині якісне медичне обслуговування. Скоротити витрати в разі травми, хвороби, забезпечити фінансову основу для вступу у доросле життя дозволяють різні програми страхування дітей.

Страхування від нещасного випадку

Діти отримують травми в школі, під час вуличних прогулянок, рідше це відбувається вдома. Програми страхування від нещасного випадку - це поліси, за якими страховик виплачує відшкодування за фактом настання страхової події.

Базовий набір ризиків може відрізнятися у різних страхових компаній (СК), але зазвичай включає наступні опції:

  • травматичні ушкодження органів і тканин;
  • обмороження, перегріви, переохолодження;
  • опіки;
  • укуси змій, комах тварин;
  • падіння з висоти;
  • теплові удари;
  • ураження електричним струмом;
  • задухи через потрапляння стороннього тіла в дихальні шляхи;
  • протиправні дії третіх осіб.

Поліс страхування захищає від перерахованих страхових випадків в школі, на відпочинку, на факультативних заняттях, в оздоровчих таборах, цілодобово протягом терміну, зазначеного в договорі. Зазвичай поліс купується на рік і діє по всій території країни. Територіальні виключення, якщо вони є, вказуються.

Укласти договір можуть батьки, вчителі, спортивні тренери. Особа, яка підписує угоду, іменується «Страхувальник». Страхуються діти у віці 5-18 років.

Розмір відшкодування визначається відповідно до встановленого характеру травматичного пошкодження. Максимальна виплата дорівнює обраній страховій сумі. Деякі СК пропонують укласти груповий договір з додатком списку застрахованих: цілого класу дітей, шкільної паралелі. Такі поліси коштують дешевше, але менше адаптовані під персональні вимоги батьків.

Страхування від нещасних випадків може доповнювати медичну страховку або бути окремим продуктом, за яким страховою вважається раптова короткострокова подія, що призвела до втрати працездатності.

Добровільне медичне страхування (ДМС) для дітей

Поліс ДМС для дитини купується для оплати послуг медичного закладу, пов'язаних з лікуванням витрат, медикаментів. СК групують програми ДМС за віком дітей. Найдорожчі поліси - від народження до трьох років, тарифи для підлітків наближені до дорослих розцінок.

Дорослі вдаються до лікарської допомоги в екстрених ситуаціях. Діти, в середньому, лише простудними захворюваннями хворіють 3-5 разів на рік. Вартість медичних послуг і лікарських препаратів з року в рік зростає. Дитячий поліс медичного страхування забезпечує:

  • обслуговування в кращих клініках за місцем проживання;
  • патронаж новонароджених;
  • планові медогляди і вакцинації;
  • контроль якості лікування та діагностики, експертні поради з вибору кращих фахівців з боку страховика;
  • організацію доставки медикаментів;
  • супровід довіреним лікарем;
  • екстрену допомогу, госпіталізацію, амбулаторне лікування.

Набір опцій ДМС може відрізнятися в різних СК. Вартість програм залежить від переліку ризиків, віку дитини, рівня клінік, які надають послугу. При виборі поліса бажано оцінити, чи достатня обрана страхова сума саме для вашої родини. Навіть абсолютно здоровим дітям потрібно щорічно здавати аналізи, відвідувати профільних фахівців. Бажано, щоб сума на 100% покривала ці витрати.

Не всі батьки можуть самостійно придбати медичне покриття. Один з варіантів економії - включення дітей в корпоративний поліс ДМС, укладання одного договору з родичами, знайомими від 10 і більше осіб.

Програми накопичувального страхування

Накопичувальне страхування дітей - це вид накопичення капіталу до певної суми. Кошти використовують для навчання, часткового вирішення квартирного питання, покупки першого автомобіля, започаткування власного бізнесу та інших потреб дітей, які досягли повноліття.

Страхувальником може бути будь-який дієздатний громадянин, застрахованою особою - дитина від народження до 18 років, яка призначається вигодонабувачем за договором.

Страховим випадком вважається смерть застрахованої особи з будь-якої причини, яка настала протягом дії поліса. Страхувальник отримує виплату фактично сплачених внесків на момент настання події. Деякі СК додають до суми додатковий інвестиційний дохід, тобто прибуток, отриманий власником поліса від розміщення резервних коштів.

Другий варіант страхового випадку - дожиття застрахованої особи до закінчення терміну дії поліса. Виплата включає повну страхову суму і додатковий інвестиційний дохід.

Деякі СК включають в ризики тимчасову непрацездатність застрахованої особи через нещасний випадок, який стався протягом терміну дії договору, інвалідність першої, другої, третьої груп.

Накопичувальне страхування дітей дає можливість створити початковий капітал до певної події в житті дитини, самостійно вибрати відповідну страхову суму.

Від чого захищає страхування

Здоров'я дітей безцінне. На ньому не потрібно економити, але варто уважно розглянути пропозиції провідних СК, вибрати послуги, які, стосовно конкретної сім'ї, будуть вигідними і необхідними. Поліс ДМС з оптимальним набором опцій скорочує витрати на медичне обслуговування і гарантує якісне лікування. Страховка від нещасного випадку відшкодує непередбачені витрати при настанні травматичних подій. Програма накопичувального страхування дає солідний фінансовий старт.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті