Страхові виплати при ДТП: скільки виплачує страхова компанія по ОСЦПВ

10 хв. 18 травня 2020
Страхові виплати при ДТП: скільки виплачує страхова компанія по ОСЦПВ

Згідно з українським законодавством, для компенсації збитку при ДТП водій повинен мати поліс ОСЦПВ. Ситуація участі в аварії неприємна сама по собі. За нею, як правило, йдуть клопоти з отримання виплат. Володіння інформацією з даного питання дає можливість діяти грамотно, отримати законне відшкодування збитку з мінімальними нервовими і часовими витратами.

Розрахунок збитків по ОСЦПВ

Відшкодування по страховому полісу автоцивілки - це кошти, які виплачує страхова компанія постраждалим в дорожній пригоді. Маються на увазі аварії, спровоковані водіями, які керують застрахованими транспортними засобами (ТЗ). Згідно із законом України, виплати проводяться до 90 днів після подачі всіх документів страховику. Деякі компанії відшкодовують збитки протягом 10-15 днів, до отримання судового рішення.

Після настання страхового випадку, яким є виключно ДТП, постраждала сторона звертається з заявою в СК, після чого проводиться процедура огляду автомобіля та аналіз збитку.

Фактори, що впливають на суму компенсації:

  • кількість постраждалих автомобілів. Загальна сума за шкоду майну всім постраждалим в одній дорожній пригоді дорівнює п'ятикратній сумі максимального ліміту (650 000 гривень у 2020 році);
  • ступінь зносу транспортних засобів;
  • ринкова вартість автомобіля;
  • ступінь нанесених ушкоджень;
  • вартість ремонту;
  • витрати на евакуацію авто.

Знос нараховують, якщо фактичний пробіг авто в два рази більше нормативного, якщо складові частини кузова були відновлені, якщо транспортний засіб експлуатувався як автомобіль спеціального призначення (наприклад, таксі).

Нараховувати знос дозволяється для транспортних засобів виробництва СНД, термін експлуатації яких більше 5 років, для авто інших країн з терміном більше семи років.

Сума збитку складається з вартості робіт по ремонту, фарбуванню автомобіля, лакофарбових матеріалів, комплектуючих, які підлягають заміні. У розрахунок приймається ціна деталей з урахуванням їхньої амортизації. При оцінці ремонту на СТО береться вартість нових вузлів і складових частин, тому реальна ціна відновлення авто і сума збитку, розрахована страховою компанією, можуть істотно відрізнятися.

У таких випадках суд зобов'язує винуватця аварії відшкодувати збитки, незалежно від початкового рівня зносу вузлів і деталей авто, після здійснення і оплати потерпілою стороною ремонтних робіт.

Виконувати відновлення пошкодженого автомобіля слід тільки після розрахунку компенсації за полісом ОСЦПВ. Оцінка повинна бути здійснена протягом 10 днів після настання страхового випадку.

Якщо в результаті аварії було завдано шкоду життю і здоров'ю людей, діє наступний порядок розрахунків:

  • виплати на лікування, транспортування в медичний заклад, реабілітацію постраждалих;
  • компенсація в період тимчасової непрацездатності, виплата недоотриманих доходів;
  • 12-36 мінімальних витрат при тривалій втраті постраждалими працездатності;
  • 12 мінімальних витрат у разі смертельного результату.

Збиток компенсується не раніше, ніж через 15 діб і не пізніше, ніж через 3 місяці після подачі заяви про настання страхової події. Неотримання грошей від СК після закінчення 90 днів - привід для судового розгляду.

Ліміти виплат по ОСЦПВ

Згідно із законодавчими змінами, у 2020 році в Україні встановлені нові ліміти страхових виплат. Компенсація за шкоду майну, завдану потерпілій стороні, становить 130 000 гривен, за шкоду, заподіяну життю і здоров'ю, - 260 000 гривен.

У ситуації, коли фіксація страхового випадку відбувається шляхом оформлення європротоколу, встановлено окремий розмір максимального ліміту - 50 000 гривень. Скористатися європротоколом можна за обопільною згодою водіїв-учасників, у яких є поліси ОСЦПВ. При цьому в ДТП не повинно бути постраждалих людей, а у автовласників - ознак наркотичного, алкогольного сп'яніння.

При серйозних аваріях максимального ліміту недостатньо для повного покриття збитків. Статистика показує, що так відбувається в чотирьох з десяти дорожньо-транспортних пригодах. У цих випадках винуватець ДТП виплачує різницю з власних коштів. Уникнути непередбачених витрат дозволяє укладання додаткової угоди до обов'язкового полісу автоцивілки, який покриває витрати понад ліміт відповідальності.

Якщо полісу додаткової цивільної відповідальності немає, отримати кошти, яких бракує можна за добровільною згодою винуватця ДТП або через суд, якщо домовитися не вдалося.

Особливості розрахунку страхового відшкодування при ДТП по ОСЦПВ

Розрахунок збитків проводять за методиками товарознавчих експертиз. Застосовується наступна формула:

Збиток = СР + СМ + СС * (1 - ФЗ) + ВТВ, де

СР - вартість робіт по ремонту і фарбуванню;

СМ - вартість матеріалів для відновлення;

СС - вартість деталей і вузлів авто,підлягають заміні;

ФЗ - коефіцієнт фізичного зносу;

ВТВ - величина товарного вигляду.

З нарахованого страхового відшкодування віднімається податок на додану вартість. Але цю частину виплат можна отримати додатково, якщо ремонт проводився на СТО.

Експертиза по визначенню розміру пошкоджень ТЗ і сумі компенсації проводиться в присутності власника авто. Якщо він не згоден з висновками, може організувати незалежне дослідження.

Вихідними даними для розрахунку є рік випуску, марка, модель авто. В алгоритми роботи інструменту закладені ціни запасних частин на всі марки і моделі авто, середня ринкова вартість нормо-годин роботи фахівця станції технічного обслуговування. Онлайн-калькулятор дає орієнтовний результат.

Що робити для отримання виплат від страхової компанії

Бажано повідомити представнику СК про настання страхової події з місця події, не пізніше, ніж протягом трьох робочих днів. Агенту потрібно сказати П.І.Б., серію і номер страхового полісу, номер мобільного телефону, дані про інших учасників аварії. Бажано описати візуальні пошкодження транспортних засобів, обставини ДТП. На місце аварії, якщо немає умов для оформлення європротоколу, необхідно викликати поліцію.

Подальші інструкції щодо врегулювання страхового випадку дає представник СК. Без письмової згоди страховика не рекомендується відшкодовувати збитки третім особам і їх представникам.

Якщо вина водія встановлена, він повідомляє постраждалій стороні про те, що є власником автоцивілки, і надає дані своєї СК.

Для забезпечення виплати компенсації за шкоду, заподіяну транспортному засобу, потерпіла сторона надає в СК ряд документів: європротокол, якщо ДТП було оформлено без представників поліції, водійські права, паспорт, копію поліса ОСЦПВ, рішення суду - при наявності, заяву про виплату страхового відшкодування.

Протягом десяти робочих днів з моменту настання страхового випадку необхідно надати представнику СК пошкоджений транспортний засіб для огляду.

Для отримання виплат по збитку, заподіяному життю і здоров'ю, потерпіла сторона надає документи, що підтверджують оплату витрат на лікування, копію лікарняного листа, виписку з амбулаторної картки.

У разі смерті потерпілого для отримання виплат потрібні нотаріально завірене свідоцтво про смерть, документи, що підтверджують витрати на поховання.

У деяких випадках відшкодування збитків проводить МТСБУ. Відомство виплачує компенсацію, якщо страхова компанія винуватця ДТП стала банкрутом, при відсутності у нього поліса автоцивілки, якщо винуватець аварії відноситься до пільгових категорій громадян.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті