Що потрібно знати про ОСЦПВ або Автоцивілку

10 хв. 05 травня 2020
Що потрібно знати про ОСЦПВ або Автоцивілку

Які ризики покриває ОСЦПВ (Автоцивілка)

Страхування цивільно-правової відповідальності – спосіб захисту постраждалих при настанні дорожньо-транспортних пригод (ДТП). Поліс ОСЦПВ – обов'язковий документ для всіх власників транспортних засобів. Без нього, як і без водійського посвідчення, не можна сідати за кермо.

Щорічно, купуючи страховку, водії виконують вимоги законодавства України, але не всі детально розбираються, як вона допоможе в разі ДТП. Коли відбувається аварія, багато хто через необізнаність роблять необдумані дії.

Щоб уникнути проблем, виконати закладений алгоритм дій, вивчити свої права і обов'язки, варто детально розібратися в нюансах ОСЦПВ.

Що саме покриває ОСЦПВ

Автоцивілка покриває єдиний ризик – дорожньо-транспортну пригоду. Компенсація виплачується потерпілій стороні. Винуватець ДТП також захищений: з його плечей знімається значний фінансовий тягар.

З виплати відшкодовують:

  • майнову шкоду, яку отримав автомобіль або інше майно третіх осіб: витрати на ремонт, відновлення пошкодженого майна;
  • лікування постраждалих;
  • компенсація близьким родичам, у разі смерті потерпілого.

Розмір збитку визначається незалежними оцінювачами або страховими комісарами. Потерпілими вважаються і пасажири, які знаходилися в автомобілі винуватця ДТП.

Хто відшкодовує збитки по ОСЦПВ

Виплати по Автоцивілці здійснює страховик – компанія, в якій придбаний поліс.

Це може бути як компанія в якій застрахований винуватець ДТП, так і потерпілий, але тільки в тому випадку, якщо обидва страховика є учасниками програми прямого врегулювання.

Водій, причетний до аварії, повинен невідкладно повідомити про подію в колл-центр страховика, а також не пізніше трьох днів з моменту події, надати страховику письмове повідомлення про ДТП, свої контактні дані, відомості про місцезнаходження автомобіля. Якщо людина не змогла виконати цю вимогу, наприклад, тому що виявилася в лікарні, вона повинна підтвердити причину несвоєчасного виконання зобов'язань документально.

Факт скоєння аварії необхідно правильно оформити. У цьому зацікавлені винна і потерпіла сторона. Існує два способи:

  • Із застосуванням європротоколу. Зробити це можна набравши зі смартфона в браузері «електронний європротокол» і перейшовши за посиланням https://dtp.mtsbu.ua/index.html, або використавши бланк отриманий у страховій компаній (СК) при покупці полісу. Використовувати європротокол можна в тих випадках, коли при ДТП немає травмованих (загиблих) людей, обидва водії мають діючі поліси ОСАГО і у водіїв немає ознак алкогольного (наркотичного) сп'яніння. Бланк заповнюється на місці аварії, підписується усіма учасниками-водіями, якщо вони досягли згоди щодо інциденту, і є підставою для відшкодування збитків по ОСЦПВ.
  • З викликом поліції, якщо збиток складає понад 50 000 грн. або не виконується хоча б одне із зазначених в пункті 1 умов. До приїзду компетентних органів учасники ДТП не мають права залишати місце події, змінювати розташування транспортних засобів. Обов'язково потрібно викликати швидку допомогу, якщо є постраждалі.

У будь-якому варіанті оформлення діє триденний термін для письмового повідомлення страховика.

СК відшкодовує вартість евакуації пошкодженого автомобіля потерпілого до місця його проживання або ремонту.

Закон про ОСЦПВ передбачає відповідальність страхової компанії щодо виконання зобов'язань. За кожен день прострочення виплати відшкодування нараховується пеня.

Дії страховиків регулює Національна комісія і МТСБУ. У ці відомства, в разі затримок виплат, можна звернутися зі скаргою.

Трапляються ситуації, в яких у винуватця дорожньої пригоди немає Автоцивілки. У таких випадках відповідальність за компенсацію збитку приймає на себе моторно-транспортне страхове бюро України.

Максимальна виплата по ОСЦПВ

Нещодавно був переглянутий розмір виплат постраждалим. Ліміт відшкодування збитку по майну - 130 000 грн., із заподіяння шкоди життю і здоров'ю - 260 000 грн. Максимальна сума відшкодування збитку по майну в рамках одного ДТП - 650 000 грн. За життя і здоров'я загальний розмір виплат в рамках одного ДТП не обмежений.

Ситуації, коли збитки перевищують законодавчо встановлені ліміти відповідальності, неприємні для винуватця аварії і потерпілого. Постраждала сторона, яка недоотримає відшкодування, буде стягувати його через суд, що вимагає тимчасових, нервових, матеріальних витрат. Винуватцю ДТП, не дивлячись на те, що він придбав поліс ОСЦПВ, доведеться доплатити з власної кишені. Щоб не допустити подібної ситуації страховики пропонують клієнтам докупити ліміт відповідальності від 100 000 до 500 000 грн. шляхом укладення договору добровільного страхування цивільної відповідальності. Про це розповімо в окремій статті.

Покриття збитку за заподіяння шкоди життю, здоров'ю

Автоцивілка гарантує грошову компенсацію в сумі 260 000 гривен на кожного потерпілого. Відшкодовуються:

  • витрати на доставку, транспортування в медичний заклад, діагностику, лікування, реабілітацію, медикаменти. Витрати повинні бути підтверджені платіжними квитанціями;
  • доходи, які потерпілий не отримав через втрату працездатності. Компенсується період від моменту події до відновлення нормальної життєдіяльності;
  • моральний збиток;
  • витрати на поховання;
  • втрата працездатності;
  • інвалідність;
  • втрата годувальників.

Якщо потерпілий не надав підтверджуючих документів понесених витрат, встановлюється і виплачується мінімальна компенсація.

Автоцивілка покриває моральну шкоду, отриману в зв'язку з каліцтвом, в розмірі 5% від суми виплати за шкоду, заподіяну здоров'ю. Якщо в результаті ДТП настала інвалідність, компенсують, в залежності від групи, 12-36 мінімальних зарплат. Якщо потерпілий помер відразу після аварії або протягом року, родичі отримують гроші на похорон, покриття витрат в розмірі 12 мінімальних заробітних плат.

Нанесення шкоди здоров'ю компенсується виключно в грошовому еквіваленті для кожної особи, травмованого в пригоді.

Як виплачується страховка ОСЦПВ

Порядок відшкодування збитків визначається законом України, з дотриманням наступних принципів:

  • якщо розмір збитку менше встановленого полісом, страховка повністю покриває суму, необхідну для відновлення авто;
  • якщо збитки перевищують ліміт відповідальності, різниця погашається з особистого бюджету.

Протягом 10 днів після отримання повідомлення про ДТП, уповноважений представник СК повинен прибути до місцезнаходження пошкодженого автомобіля для оцінки збитку. Якщо цього не відбулося, автовласник має право звернутися до незалежної експертизи. Витрати відшкодовує страховик або МТСБУ.

При розрахунку покриття збитків враховуються ринкова вартість автомобіля, ступінь шкоди, число пошкоджених машин, вартість відновлювальних робіт.

СК зобов'язана протягом 15, але не пізніше 90 днів з дати визначення розміру компенсації, прийняти рішення про підтвердження або відмову, провести виплату страхового відшкодування.

Страховик письмово повідомляє заявника про суму нарахованого покриття збитків. У разі незгоди водій має право наполягати на проведенні незалежної експертизи. У документі повинна бути вказана дата виплати.

Страховка виплачується в грошовому еквіваленті або у вигляді організації ремонту на СТО, які є партнерами страхової компанії.

Що не покриває поліс

Закон про ОСЦПВ (стаття 32) передбачає випадки, за якими страховик не відшкодовує збитки. Страховка не компенсує:

  • збиток автомобіля винуватця ДТП. Рішення про те, хто отримає гроші, приймає суд, якщо сторони самостійно не прийшли до компромісу;
  • пошкоджене майно, що знаходилося в автомобілі винуватця;
  • пошкодження в аварії дорогого майна: виробів з дорогоцінних каменів, металів, антикваріату, цінних паперів, грошових купюр, картин, колекційних предметів;
  • штрафи, позбавлення водійського посвідчення за створення аварійної ситуації;
  • збитки, отримані в ДТП на тренувальних, що беруть участь в офіційних змаганнях, транспортних засобах;
  • витрати на ремонт авто винуватця ДТП, ризики його викрадення і пошкоджень в разі злому і аварій, викликаних природними або техногенними факторами.

Незважаючи на існуючі обмеження, складно переоцінити вигоди наявності страховки. Адже вартість поліса і розмір виплат – несумірні величини. Уважність, обізнаність в питаннях обов'язкового страхування – запорука впевнених, правильних дій при настанні події.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті