Медична репатріація - сутність, особливості

6 хв. 10 грудня 2020
Медична репатріація - сутність, особливості

Подорожі за кордон організовують для отримання нових вражень, насолоди яскравим відпочинком. Реалізацію задуманих планів варто підкріпити захистом на випадок непередбачених обставин, які можуть трапитися в поїздці. У програми туристичного страхування включається опція «репатріація». У разі необхідності повернутися до рідної країни через важку хворобу - витрати на переїзд оплатить страхова компанія.

Страховий поліс туриста з репатріацією - обов'язковий документ для виїзду за межі України.

Поняття медичної репатріації

Суть терміну стосовно страхування відрізняється від загальноприйнятого. У широкому сенсі репатріацією називається повернення на батьківщину цілих народів, окремих людей в зв'язку з правом проживання там за народженням, національною ознакою, іншими підставами. Медична репатріація - транспортування туриста за лікарськими показаннями. Так само називають перевезення тіл померлих, загиблих за межами рідної країни мандрівників.

Особливості проведення

Репатріація проводиться, якщо лікування на місці настання страхового випадку менш доцільне, ніж терапія на батьківщині, або якщо страхова сума не покриває вартість лікування за кордоном. У договорі зі страховою компанією випадки, при настанні яких піде перевезення туриста додому, строго визначені. У них включаються:

  • травма, в результаті якої подальше перебування за кордоном неможливе;
  • необхідність лікування в конкретній клініці в Україні через специфіку діагнозу;
  • відсутність в країні перебування адекватних умов для надання медичної допомоги, лікарів необхідної спеціалізації;
  • смерть близької людини, через яку турист змушений повернутися;
  • загибель мандрівника.

Організацією повернення туристів додому займається компанія-асистанс, з якою страховик має партнерські відносини. У компетенції координатора:

  • збір медичних документів, визначення діагнозу;
  • взаємодія з лікувальним закладом;
  • моніторинг стану здоров'я туриста, отримання лікарських рекомендацій з перевезення;
  • бронювання відповідного транспорту. Зазвичай евакуація проводиться на рейсовому літаку, рідше використовується спеціалізований санітарний борт, реанімобіль. На рейсових літаках хворих перевозять в залежності від показань, економ-, бізнес-класом, на спеціальних носілочних модулях;
  • вибір супроводжуючого: лікаря, медичної сестри.

Перевезення проводиться після стабілізації стану хворого.

Можливість використання санітарної авіації повинна бути вказана в страховому договорі. Даний варіант кращий тим, що дозволяє транспортувати туристів з множинними важкими травмами, під час польоту - проводити терапію, реанімаційні заходи.

Наземне транспортування проводиться у разі невеликої відстані.

Репатріація в разі смерті здійснюється за правилами перевезення «вантажу 200» в країні тимчасового перебування. Обов'язково виявлення причини смерті. Представник асистансу сприяє в отриманні супровідних документів, необхідних для перевезення померлих, подальшого їх надання в страхову компанію.

Серед документів - свідоцтво про смерть, дозвіл на вивезення, сертифікат про правильну запайку, бальзамування, всі отримані за кордоном чеки, рахунки. Спосіб транспортування тіла вибирає страхова компанія. Зазвичай це літак.

При настанні страхової події потрібно звертатися в assistance. Телефон сервісної служби вказано в полісі. Асистанс працює цілодобово, персонал має медичну освіту, володіє іноземними мовами. Вирушаючи в подорож, варто уточнити, чи говорять представники служби по-українськи, якщо є проблеми з іноземними мовами. В екстрених ситуаціях потрібно не чекати прибуття представника, а викликати невідкладну допомогу, відправитися в клініку зі страховкою туриста.

На що звернути увагу при оформленні страховки з репатріацією

Страхові компанії України пропонують поліси, покриття яких передбачає надання термінової медичної допомоги під час транспортування, перевезення від клініки до клініки, заходи із життєзабезпечення, підйом, спуск спеціальним ліфтом.

При укладанні договору потрібно уважно вивчити список страхових випадків, дізнатися ліміт покриття на репатріацію. Стандартного покриття на 30 000 євро може виявитися недостатньо для повітряного перевезення. Туристам, які планують екстремальний відпочинок, відносяться до груп ризику, краще вибрати розширені програми з покриттям 50 тисяч євро. За бажанням страхувальника виплати на репатріацію можна збільшити.

Страховим випадком не рахується смерть або каліцтва в результаті терористичного акту, в стані алкогольного, наркотичного сп'яніння. Витрати по поверненні на батьківщину тіла не компенсуються при самогубстві. Відмова може послідувати, якщо при настанні страхового випадку мандрівник намагався сам відправитися додому, порушив запропонований режим лікування, свідомо піддав себе ризикам, в результаті яких стався страховий випадок.

Розумно збільшити покриття по репатріації, якщо має бути поїздка в несприятливий регіон, в країну з проблемною санітарно-епідеміологічною обстановкою. Корисно переконатися, що партнер страхової компанії, служба асистанс, працює за світовими стандартами надання невідкладної медичної допомоги та перевезень.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті