ДСЦПВ: чи потрібна вона та як їй скористатися. Відмінність від ОСЦПВ

5 хв. 14 лютого 2023
ДСЦПВ: чи потрібна вона та як їй скористатися. Відмінність від ОСЦПВ

В умовах інтенсивного руху на дорогах жодного водія не застраховано від аварії. Навіть маючи великий досвід можна стати винуватцем ДТП. Добре, якщо ОСЦПВ (автоцивілка) покриває завданий потерпілому збиток. Але трапляються випадки, коли автомобіль третьої сторони дорогий, а пошкодження суттєві. Тоді сума компенсації буде великою і її не покриє страховка ОСЦПВ. Різницю винуватцю ДТП доведеться відшкодувати зі своєї кишені.

Але, крім автоцивілки, можна купити поліс ДСЦПВ. Він дозволяє застрахуватися від таких випадків. Розповідаємо, що таке ДСЦПВ страхування та як правильно ним скористатися.

Основні відмінності від ОСЦПВ

Кожен водій знає, що їзду без полісу ОСЦПВ у нашій країні заборонено. Це обов'язковий вид страхування автоцивільної відповідальності, що регламентується законом. Він покриває відповідальність винуватця аварії перед третьою особою. Їзда без такої страховки передбачає адміністративну відповідальність. Якщо водія, який не має ОСЦПВ, зупинять співробітники поліції, йому буде виписано штраф.

ДСЦПВ – це добровільне страхування, яке доповнює автоцивілку. Його дія починається, коли сума страхової компенсації не покриває завданих потерпілому збитків.

І в тому, і в іншому випадку вартість поліса визначає страховик. Але при оформленні ОСЦПВ ціна має бути в рамках, які встановили державні органи. При купівлі ДСЦПВ страховик самостійно встановлює тариф. Краще оформляти обидві страховки одного страховика. Якщо настане страховий випадок, виплати проводитиме одна страхова компанія.

Які ризики покриває ДСЦПВ

 

 

Щоб до кінця зрозуміти, що таке ДСЦПВ, необхідно розібратися з виплатами, які ним проводяться. Для цього спочатку розберемося, які ризики покриває ОСЦПВ. Якщо власник цього полісу став винуватцем ДТП, страховик замість нього повністю чи частково відшкодує суму компенсації потерпілому. Максимальна виплата при заподіянні шкоди майну становить 160 тис. грн. Якщо збитки завдано здоров'ю чи життю третіх осіб, то максимум, який відшкодовує страховик, становить 320 тис. грн. За одним полісом відшкодування можуть отримати до 5 постраждалих.

ДСЦПВ дуже схоже на автоцивілку. Власника поліса, якого визнано винуватцем аварії, також може розраховувати на покриття збитків, завданих третьою стороною. У цьому випадку сума виплат може бути значно більшою. 160 тис. або 320 тис. грн страхова відшкодовує автоцивілкою. А все, що більше за такі виплати, буде відшкодовано за договором ДСЦПВ.

Максимальне значення страхової суми клієнт вибирає сам під час оформлення договору. Як і у випадку з ОСЦПВ, винуватцю аварії доведеться ремонтувати свою машину за власний кошт.

ДСЦПВ: нюанси страхування

 

 

Потрібно розуміти, що ДСЦПВ — це страхування, яке не може оформлятися без ОСЦПВ. Оформляти ці поліси можна разом чи окремо. У другому випадку обов'язково має бути діюча автоцивілка. Також знадобляться такі документи, як посвідчення водія, техпаспорт, цивільний паспорт та ІПН. Придбати ДСЦПВ можна онлайн або відвідавши офіс страхової компанії.

Чим більша страхова сума добровільного страхування автоцивільної відповідальності, тим дорожче коштуватиме сам поліс. Зазвичай ціна такого страхування становить від 0,1 до 0,3% суми збитків, яку обирає сам клієнт. Тарифи страхова компанія розраховує самостійно з урахуванням інших факторів:

1. Показники транспортного засобу. Враховується, яка машина страхується – вантажна чи легкова, рік її випуску, потужність двигуна.

2. Регіон, у якому зареєстровано автомобіль. У різних місцевостях ризик потрапити в аварію відрізняється. Так, в обласному центрі більша ймовірність ДТП, ніж у маленькому містечку.

3. Число водіїв. Якщо машину керує кількома людьми, вартість поліса зростає.

4. Строк дії договору. Коли, наприклад, водій використовує машину для поїздок на дачу, можна оформити договір лише кілька місяців. Тоді його вартість буде дешевшою. Але найчастіше добровільна автоцивілка оформляється на термін дії ОСАЦВ, як правило, на рік.

Рішення про виплату компенсації приймається одночасно з рішенням про виплату збитків на автоцивілку. Відшкодування потерпіла сторона має отримати протягом 10 днів після цього. Розраховуючи компенсацію, страховики зазвичай враховують зношування запчастин. Чим старший автомобіль, тим знос більше, а розмір компенсації — менше. Купуючи поліс, можна вибрати варіант без урахування зносу авто. Ціна страховки в цьому випадку буде вищою, але при настанні страхового випадку вона покриє більше витрат.

Оформляти добровільну автоцивілку рекомендовано жителям мегаполісів, неакуратним водіям, автомобілістам-початківцям. Якщо водій з огляду на умови своєї їзди розуміє, що може стати винуватцем ДТП, краще оформити ДСЦПВ. За допомогою такого полісу автомобіль буде захищений від фінансових претензій постраждалої сторони практично у будь-якому випадку, навіть якщо водій потрапив у ДТП із дорогою іномаркою або «зібрав» кілька машин. Оформляти чи не оформляти цей договір, вирішувати кожному водієві.

Останні новини та статті