Електронний європротокол в ОСЦПВ і як його використовувати

4 хв. 23 лютого 2021
Електронний європротокол в ОСЦПВ і як його використовувати

Сучасне життя нас все більше привчає користуватися цифровими документами. Ми вже звикли проводити розрахунки через інтернет, тримати страховий поліс на автомобіль в смартфоні. Сьогодні надається можливість заповнити і європротокол при ДТП в електронному вигляді. У нашому матеріалі піде мова про те, коли це дозволено зробити і як уникнути помилок під час процедури.

Коли можна користуватися европротоколом

Суттєво спрощують життя власників авто європротоколи. Це спеціальні бланки стандартної форми, які можна скачати і заповнити самостійно. Перевага використання полягає в тому, що з'являються можливості:

  • заощадити час. Учасникам аварії не потрібно чекати приїзду поліції. Вони можуть покинути місце події відразу після оформлення документа;
  • скоротити свої витрати. Водії можуть не платити штраф за порушення правил дорожнього руху. Вони звільняються від адміністративної відповідальності.

Але до заповнення цього електронного документа варто поставитися дуже уважно і протягом найближчих 3-х днів після ДТП звернутися в свою страхову компанію за виплатами. Там розглянуть ситуацію, що склалася. Якщо європротокол складено правильно, то компенсація буде призначена без запиту додаткових довідок або адміністративного протоколу.

Структура документа єдина для страхових по всій країні. Електронну форму можна знайти на сайті Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). Скористатися перевагами заповнення онлайн вийде при дотриманні таких умов:

  • після аварії, що сталася ніхто не скаржиться на здоров'я, ніхто не травмований;
  • в ДТП брали участь тільки 2 автомобіля;
  • у обох водіїв є поліси ОСЦПВ, ніхто не висловлює претензій один до одного. Немає протиріч ні по одному з пунктів європротоколу;
  • всі учасники зіткнення не знаходяться в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння;
  • розмір завданих збитків не перевищує 50 тис. грн., або водій, який винен в ДТП, готовий доплатити потрібну суму.

Для того щоб заповнити електронний європротокол, знадобиться смартфон або планшет з підключенням інтернету. Також потрібна буде хороша камера, щоб зробити якісні знімки з місця події, водійських посвідчень та техпаспортів.

Коли не варто використовувати європротокол

Зручним і прогресивним способом оформлення документів після аварії, що сталася, на жаль, можна скористатися не завжди. Зокрема, викликати поліцію і складати адмінпротокол доведеться в таких випадках:

  • одна зі сторін не визнає свою провину, не погоджується з думкою іншої;
  • в результаті ДТП є травмовані люди, постраждали інші автомобілі;
  • у одного або обох водіїв немає чинного страхового поліса ОСЦПВ, дані, зазначені в ньому, викликають підозру;
  • хоча б один з автомобілів має іноземні номери, у одного з власників авто іноземна страховка.

Крім того, якщо величина нанесеного збитку перевищить 50 тис. грн., то без служителів закону не обійтися. Якщо сума повернення коштів передбачається велика, то страхова не зможе її виплатити на підставі самостійно заповненого електронного протоколу. Її представники вимагатимуть додаткові папери з поліції.

Як правильно заповнити електронний варіант

Заповнювати електронний європротокол потрібно на сайті МТСБУ. На його стартовій сторінці є перехід до системи оформлення цифрового формату документа. Водієві рекомендується слідувати інструкціям і крок за кроком вказувати дані у віконцях, що відкриваються. Учасникам ДТП після підтвердження, що вони знайомі з умовами заповнення протоколу, потрібно буде внести таку інформацію:

  • ідентифікаційні коди власників страхових полісів і державні номери автомобілів. Таким способом в системі перевіряється наявність діючих полісів ОСЦПВ;
  • фотографії аварії, що сталася, з 4 сторін. Власнику авто відкриється спеціальна сторінка, на яку можна буде прикріпити файли;
  • фото водійських посвідчень і техпаспортів на автомобілі. Якщо їх зробити не виходить, то дані можна внести в спеціальні поля;
  • геолокація місця події. Ця опція стає доступною, якщо включена система GPS на пристрої;
  • обставини ДТП. Їх потрібно вибрати зі списку;
  • схема аварії. Водіям теж буде запропоновано кілька варіантів на вибір. Якщо серед них немає відповідного, то доведеться намалювати самим, сфотографувати і прикріпити файл;
  • персональні дані свідків (якщо вони є).

Потім за допомогою надісланих СМС на телефонні номери власники авто підтверджують намір відправки документа, вказують електронні адреси для отримання копій протоколу.

Коли файл прийде на e-mail, можна вважати процес завершеним і покинути місце аварії.

Що ще важливо знати про європротокол

В цілому, поведінка водіїв після аварії, якщо планується оформити електронний протокол, практично нічим не відрізняється від ситуацій з викликом поліції. Головне – машини не можна пересувати з місця зіткнення, їх потрібно сфотографувати з усіх боків і заспокоїтися. Якщо обидва водії не звинувачують один одного, немає постраждалих, пошкодження незначні, можна спробувати вирішити ситуацію самостійно. Коли хтось із учасників ДТП поводиться агресивно, наполягає на введенні некоректних відомостей, тоді все-таки варто викликати служителів закону.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті