Автоцивілка в додатку «Дія»

7 хв. 10 серпня 2020
Автоцивілка в додатку «Дія»

У лютому поточного року Міністерство цифрової трансформації України в рамках проекту «Держава в смартфоні» анонсувало мобільний додаток «Дія». Мета розробки - зберігання електронних копій документів і отримання державних послуг в режимі онлайн, без запису, черг і відвідувань офісів. У травні 2020 роки програму використовували вже 3 мільйони українців, вона вийшла в топ за кількістю завантажень.

Як почати користуватися додатком

«Дія» доступний для безкоштовного скачування в магазинах App Store і Play Market. Після завантаження на смартфон користувач повинен авторизуватися. Це можна зробити через сервіси дистанційної верифікації BankID, MobileID, за допомогою електронного цифрового підпису. Ключ ЕЦП генерується в одному з центрів сертифікації, наприклад в Приватбанку. Реалізована ідентифікація за відбитками пальців, TouchID. Після авторизації система пропонує придумати чотиризначний пароль, який потрібно вводити щоразу під час реєстрації.

Після ідентифікації з державного транспортного реєстру на мобільний пристрій автоматично завантажуються оцифровані документи. З травня поточного року серед них - договір ОСЦПВ в цифровому форматі.

Якщо після установки «Дія» поліс не з'явився, потрібно оновити додаток до останньої версії. Якщо після цих дій поліс все одно недоступний, треба перевірити його справжність на сайті МТСБУ. Якщо статус страховки дійсний, але в додатку автоцивілка не з’являється, можливо, була допущена помилка при заповненні VIN-коду. Для виправлення звертайтеся до страховика або в сервісний центр підтримки МВС.

У меню користувача - чотири вкладки:

  • «Сповіщення» для ознайомлення з важливими повідомленнями від сервісу.
  • «Особисті відомості».
  • «Послуги». Відображається архів замовлених послуг та поточні незавершені дії користувача.
  • «Мої документи». Тут зберігаються завантажені документи в електронному форматі.

В послуги планується додати до 30 сервісів для громадян і юридичних осіб. Деякі вже працюють, частина стане доступною в наступних версіях програми. При спробі отримати який-небудь документ попередньо видається інформація про його призначення, описуються способи видачі, потім з'являється пропозиція оформити довідку онлайн з перенаправленням на сайт відповідного відомства.

Паперові, пластикові документи, отримані до 2014 року, не відображаються на сервісі після першого входу. Щоб їх візуалізувати, потрібно відправити запит на додаткову верифікацію, завантажити фото всіх сторінок і заповнити онлайн-форму. Після успішної перевірки в базах МВС, паспорт та права видно.

Які документи доступні в додатку

У додатку доступні такі документи в електронному вигляді:

  • цивільний і закордонний паспорти. За допомогою електронної версії паспорта можна купити залізничні, авіаквитки для подорожей всередині країни, забронювати готель;
  • техпаспорт на автомобіль;
  • водійське посвідчення;
  • поліс ОСЦПВ;
  • студентський і військовий квитки.

Всі документи є легітимними копіями пластикових або паперових оригіналів.

Електронний договір страхування зручно мати в мобільному додатку. Імовірність забути вдома смартфон набагато нижче, ніж не взяти паперові документи. Таким чином виключаються втрата автоцивілки, псування зовнішнього вигляду паперу.

Сервіс відображає інформацію за договорами страхування, які уклали тільки власники транспортних засобів. Пошук в базі МТСБУ проводиться за реєстраційним номером авто. Якщо людина не є власником ТЗ, дані про укладені договори ОСЦПВ не завантажуються.

Термін синхронізації інформації загальної бази з клієнтськими програмами - доба. Це означає, що, якщо ОСЦПВ куплений сьогодні, він відобразиться на сервісі завтра.

Додатковий функціонал і сервіси

Стандартний варіант перевірки автоцивілки - за унікальним кодом на сайті МТСБУ. У додатку реалізовано відображення статусу. Чинний поліс відображається рожевим рядком з написом «дійсний», прострочений - жовтою смугою і міткою «недійсний». Ця функція зручна для відстеження закінчення терміну дії договору страхування автоцивільної відповідальності. На документі відображається назва страхової компанії, в якій оформлений поліс.

У серверної частини програми не зберігаються персональні дані користувачів. Інформація в запитах шифрується, тому використання сервісу є безпечним. Юридична сила автоцивілки в смартфоні законодавчо закріплена. Водій не повинен додатково пред'являти права, паспорт, свідоцтво про реєстрацію ТЗ, виготовлені на бланках.

На базі «Дія» діють ще кілька проектів. У їх числі - цифрова освіта, платформа для підприємців, сервіс по реєстрації новонароджених, портал держпослуг.

Через сервіс доступна онлайн-оплата штрафів за правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, в режимі фотозйомки, виписані на місці. Push-повідомлення про штрафи видно в розділі «Сповіщення».

Переваги використання

«Дія» - електронне «портмоне», безкоштовний додаток з дружнім інтерфейсом. Оновлення до нової версії відбуваються автоматично. Використання програми спрощує процес сплати штрафів, отримання довідок та документів, прискорює взаємодію з державними органами. Наявність ОСЦПВ в смартфоні позбавляє водіїв від необхідності носити з собою паперові документи.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті