Як правильно застрахувати квартиру

5 хв. 06 травня 2022
Як правильно застрахувати квартиру

Повертаючись додому після робочого дня, ми потрапляємо у місце, де нам комфортно та спокійно. Все залежить від того, яке житло маємо. Щоб зробити наше місце проживання затишним, ми вкладаємо багато зусиль, грошей та часу. Цілком зрозуміле бажання надійно захистити те, що дісталося великою працею. Один із найефективніших варіантів — оформити страхування нерухомості у компанії, якій можна довіряти.

Яке майно можна застрахувати

Страхові продукти нерухомості в різних фірм можуть мати відмінності, хоча і не дуже істотні. Об'єктами страхування виступають різні види майна, які можна захистити як разом, так і окремо. Розглянемо їх докладніше.

Внутрішнє оздоблення, що несуть конструкції

Майже у будь-якій програмі страхування нерухомості є цей пункт. Щоправда, деякі СК включають страховку внутрішнього оздоблення та несучих конструкцій у різні договори. Багато експертів вважають, що розділяти їх не завжди є доцільним. Пов'язано це з тим, що неправильно страхувати окремі інженерні комунікації, стіни та перекриття. Краще, щоб у договір були включені внутрішнє оздоблення (в т. ч. декоративні стінові та стельові покриття, ламінат, лінолеум, паркет) та страховий захист міжкімнатних дверей, сантехніки та ін. Щоправда, захистити оздоблення доведеться від великої кількості ризиків.

Домашнє майно

Популярність серед клієнтів має страхування окремих предметів інтер'єру, великої побутової техніки. Страховий захист меблів (у вітальні, спальні, кухні, дитячої), електроприладів, фотоапаратури, комп'ютерів дозволяє почуватися впевненіше в непередбачуваних ситуаціях. Для всього цього майна особливу небезпеку становлять пожежі та затоплення. Не варто також забувати про можливі протиправні дії третіх осіб. Наприклад, крадіжка є досить поширеним явищем. Від неї часто намагаються захистити своє житло та майно.


Господарські споруди

При страхуванні заміського будинку на прохання клієнта поліс також включають і господарські будівлі, що знаходяться поруч з ним. Таким чином, можна подбати про гаражі, лазні, літні кухні, підсобні приміщення і навіть про паркани, що мають декоративне оздоблення. Страхують споруди на фундаменті.

Відповідальність перед третіми особами

Дуже важливий напрямок для клієнтів, які обирають страхування житла. Дуже часто трапляється проблема — затоплення сусідів через пошкодження системи водопостачання. Особливо актуальна вона у новобудовах, коли, заїхавши у довгоочікуване житло, люди відразу ж починають робити ремонт, що часто призводить до затоплень. З огляду на вартість квартир у таких будинках краще не ризикувати, а застрахуватися.

Рідше трапляються випадки пошкодження сусідніх квартир через пожежу. Якщо це сталося, то наслідки будуть набагато сумнішими, ніж при затопленні, і важчими у фінансовому плані.

Майно, яке не входить до страховки

Страхові компанії візьмуться страхувати не все майно, що знаходиться у квартирі чи будинку. Кожна з них складає свій перелік того, що не підлягає включенню до договору.

Щоправда, можна назвати предмети, що виключають у всіх фірмах. Це ювелірні прикраси, практично ніколи не включають до страхового полісу картини, рукописи, цінні папери, чеки, гроші, одяг, зброю, кімнатні та інші рослини. Не підпадають під захист страхових компаній флешки, жорсткі комп'ютерні диски, продовольчі товари.

Зрозуміло, що перед укладанням договору потрібно обов'язково уточнити, що саме компанія застрахує. Тоді не виникатимуть непорозуміння щодо того, чому організація у критичній ситуації відмовить у виплаті компенсації.


Ризики, від яких можна застрахувати житло

Укладаючи страховий договір, важливо зрозуміти, від яких ризиків найкраще захистити своє житло чи іншу нерухомість. Такий підхід дозволить не лише убезпечити власність, а й заощадити кошти. Кожна організація формує свій перелік ризиків, але можна виділити загальні всім:

· удар блискавки; виникнення пожежі;

· затоплення;

· наїзд транспортних засобів, падіння літальних апаратів або вантажів із них;

· протиправні дії третіх осіб;

· стихійні лиха.

Які саме випадки є страховими, потрібно обов'язково уточнити в обраній компанії перед укладенням договору.


Вартість страхування нерухомості

Головний фактор, що формує ціну страховки, - це розмір страхової суми, яка може коливатись у великих межах. Клієнт сам вибирає прийнятний собі варіант.

Як приклад, можемо навести наступне: компенсація за квартиру з ремонтом коливається в межах 15–800 тис. грн. Тому важливо вибрати саме ту страхову суму, яка зможе покрити збитки від передбачуваних ризиків. При цьому важливо врахувати, що розмір, зазначений у договорі, не повинен перевищувати ринкової вартості нерухомості.

Іноді в експерта під час огляду майна виникає сумнів, що ціна завищена. Тоді компанія може запросити незалежного оцінювача. Як показує практика, вартість страховки для житла становить 0,3–0,35% від його вартості на ринку нерухомості.


Що робити при страховому випадку

Якщо страховий випадок настав, важливо дотримуватись правильного алгоритму дій. Це буде потрібно для того, щоб надалі без проблем отримати належну компенсацію. Отже, власник житла винен:

· викликати необхідні служби (поліція, аварійна, комунальна та ін.). Це залежить від того, що сталося;

· постаратися зберегти те майно, яке ще не зіпсовано. Бажано, наскільки це можливо, нічого не переставляти на місці події;

· протягом доби повідомити страхову про те, що трапилося. Для цього у договорі вказують номер для екстреного зв'язку;

· надати можливість представнику компанії оглянути місце події;

· протягом трьох робочих днів після того, що сталося, подати страховику письмову заяву з детальним описом події (можна листом).

Далі потрібно буде зібрати потрібні документи. Ця заява на отримання компенсації, паспорт власника нерухомості, технічний паспорт на неї, довідки зі служб, список отриманих пошкоджень, рішення спеціаліста, який проводив огляд. Перелік документів, необхідних для конкретної страхової, краще уточнювати в її представника.

Терміни видачі компенсації у компаніях різняться. Зазвичай, протягом місяця виплати будуть перераховані. Бажано уточнити цей момент перед підписанням страхового договору.

Головне, правильно вибрати надійну страхову компанію. Інакше оформлення документів втратить будь-який сенс. Від надійності компанії залежить, як швидко, в якому обсязі буде отримано компенсацію у разі настання страхового випадку. Вибираючи СК, потрібно детально вивчити рейтинги та відгуки реальних клієнтів, перевірити, чи прозоро організація веде свій бізнес. Документи, що підтверджують це, є на офіційних сайтах.

Останні новини та статті