Чи потрібно КАСКО, якщо є ОСЦПВ?

5 хв. 10 травня 2022
Чи потрібно КАСКО, якщо є ОСЦПВ?

З вимог законодавства кожен водій нашій країні повинен мати страховий поліс. Це договір страхування цивільної відповідальності. Але досі трапляються горе-водії, які намагаються обдурити долю та їздити без страховки. А також є інша категорія людей — ті, хто дбає насамперед про своє авто та купує страховку КАСКО. Пропонуємо розібратися разом, який із цих полісів краще збереже фінанси страхувальника, якщо він потрапить до аварії.

ОСЦПВ та КАСКО — у чому різниця?

ОСЦПВ – це обов'язкове страхування цивільної відповідальності. Іноді у народі використовують назву «автоцивілка». Суть її дії наступного. Якщо сталася ДТП із застрахованим водієм, де він винний, і є пошкодження інших авто чи травми людей, то його страхова компанія компенсує потерпілим збитки. Але треба врахувати, що самому винуватцю аварії не виплатять компенсації - ні при пошкодженні власного автомобіля, ні у разі травм. Якщо щось трапиться з його авто, йому доведеться самостійно сплатити за ремонт. Втім, і своє лікування також. На підставі договору ОСЦПВ передбачено виплати лише тим, хто постраждав унаслідок дій власника полісу.

Термін дії автоцивілки може бути мінімальним - від 15 днів (застосовується ця норма для авто без реєстрації або таких, що зареєстровані на території іншої країни). Стандартний період її дії – рік. Якщо говорити про ціну, то найвигіднішою буде купівля страховки на рік.

Без такого поліса дозволяється їздити учасникам бойових дій тим, хто отримав травми внаслідок війни; водіям з інвалідністю І групи, які ведуть власний автомобіль, або особи, які водять ТЗ, що належить такому автоаматору у його присутності.

Щодо КАСКО, то цей вид страхування діє на добровільній основі. Тобто ухвалює рішення про її придбання лише сам автоаматор. Якщо водій не матиме такої страховки, його не оштрафують.

Серед пропозицій страховиків можна зустріти два види КАСКО – повне чи часткове. Перший включає страхування від усіх ризиків, включаючи угон і повне знищення авто. Часткове захистить лише у тих ситуаціях, які зазначені у договорі.

Цей вид страхування спрямовано компенсацію будь-яких збитків, які отримав власник страховки. Більше того, для страхової компанії в такому разі абсолютно не має значення, хто під час ДТП був за кермом і хто винен — сам власник чи хтось інший. Не важливо також, де стався страховий випадок — на дорозі чи стоянці.

КАСКО передбачає виплату компенсації під час угону автомобіля, якщо автомобіль виявився пошкодженим при стихійних лихах, діях вандалів, нещасних випадках тощо. При повному знищенні авто страхова повністю відшкодує його вартість. Всі ці ризики заносяться до договору.


Чи потрібно КАСКО, якщо є ОСЦПВ?

Оскільки КАСКО — це добровільний вид страхування, лише сам автолюбитель може ухвалити рішення щодо придбання поліса. При цьому він має врахувати багато факторів.

Дуже багато залежить від того, в яких умовах експлуатується машина та як вона зберігається. Якщо автомобіль потрібен для спокійної їзди відмінними дорогами на роботу і з роботи, в робочий час він знаходиться на спеціальній парковці, в нічний час - в гаражі в спокійному районі проживання, а стиль водіння з великим досвідом спокійний, тоді КАСКО може і не знадобитися .

Коли не все так добре, краще переглянути пропозиції страховиків. На відміну від ОСЦПВ, ціна на поліс КАСКО в різних СК може сильно коливатися. Остаточна вартість страховки залежатиме від кількох факторів – обсягу двигуна, місця реєстрації, стажу їзди без аварій тощо.

У будь-якому випадку варто розуміти, що страхове покриття КАСКО набагато ширше, ніж ОСЦПВ, і захищає самого водія та його авто, а не добробут потерпілих у ДТП.


Чи потрібно оформляти ОСЦПВ, якщо є КАСКО?

Безперечно, потрібно. КАСКО – це, як ми з'ясували, добровільне страхування, а ось ОСЦПВ – обов'язкове. Такий поліс також необхідний кожному автовласнику, як посвідчення водія і свідоцтво про реєстрацію. За його відсутності під час перевірки поліцією буде накладено штраф у розмірі від 425 до 850 грн.

Але не це змушує водіїв купувати цю страховку. А те, що на підставі цього договору, компанія виплатить компенсацію людям, які постраждали під час аварії. А це чималі суми — 130 тис. грн. на відшкодування матеріальних збитків та 260 тис., якщо знадобиться лікування тих, хто отримав травми внаслідок ДТП.

Щоправда, вартість деяких сучасних авто висока, тож виплат, обіцяних державою, на компенсацію потерпілим може не вистачити. І тоді доведеться різницю доплачувати зі своєї кишені. Щоб цього не робити, багато водіїв купують поліс добровільного страхування, яке дозволяє збільшити розмір ліміту до 500 тис. грн.


Яку страховку використати при ДТП

Чи можна поставити питання по-іншому: чи допоможе КАСКО при попаданні в ДТП? Адже у власника автомобіля немає вибору, оформляти ОСЦПВ чи ні. Справа в тому, що самому винуватцю аварії автоцивілка не допоможе, її завдання — компенсувати збитки, завдані третім особам. А ось якщо є поліс добровільного страхування, тоді можна не турбуватися про те, де взяти гроші на ремонт свого власного автомобіля. Усі витрати покриє компанія.

Більше того, якщо власник двох полісів не винен у аварії, він сам вирішуватиме, яким видом страховки скористатися. КАСКО допоможе зробити повний ремонт, а ОСЦПВ дає можливість отримати компенсацію від страхового винуватця. Проблема може бути тільки в тому, що компанія обов'язково враховуватиме ступінь зносу пошкодженого ТЗ, тому розмір компенсації може не покрити всі витрати на ремонт. Тоді різницю відшкодують за КАСКО.

У будь-якому разі лише наявність двох страховок зведе до мінімуму можливі фінансові втрати.

Останні новини та статті