Страховий тревел-поліс: зайві витрати або можливість убезпечити себе

6 хв. 18 травня 2020
Страховий тревел-поліс: зайві витрати або можливість убезпечити себе

Подорож за кордон - хвилюючий захід, який подарує незабутні відчуття і яскраві емоції. Сама підготовка до поїздки - це цікаво, але відповідально. Хоча для відвідувань багатьох держав не потрібна віза, щоб подивитися світ, необхідно продумати маршрут по країні або місту, придбати туристичні ваучери або квитки, зібрати необхідні речі, подбати про місце проживання. Ще один важливий пункт, який вимагає уваги, власна безпека. Інший клімат, довгі перельоти, екзотична кухня, екстремальні види спорту - медична допомога може знадобитися в будь-якій ситуації. Як бути готовим до різних проблем зі здоров'ям? Кращий спосіб - оформити страховку. Незалежно від пункту вашого призначення, Шенгенська зона або інші країни світу, не варто економити на тревел-полісі.

Навіщо потрібна страховка

Подорож в іншу країну супроводжується оформленням пакету документів. Якщо ви збираєтеся відвідати Шенгенську зону, не обійтися без страхового полісу. Навіщо він потрібен:

  • в чужій країні непросто знайти клініку для проходження обстеження або лікування;
  • обслуговування в медичних центрах обійдеться в чималу суму;
  • раптове захворювання або нещасний випадок може статися з кожним туристом. Краще заздалегідь подбати про своє здоров'я і передбачити їх ймовірність.

Наявність страховки дає впевненість, що в будь-яких екстрених ситуаціях ви отримаєте медичну допомогу. Вона також запобіжить незапланованим витратам, які підуть на лікування.

Туристу важко передбачити, з якими обставинами йому доведеться зіткнутися за кордоном. Поїздка може пройти гладко, але від від хвороби або травми ніхто не застрахований. Саме з цією метою оформляється страховий поліс. Він має на увазі, що турист отримає невідкладну медичну допомогу, зможе здати аналізи, пройти обстеження, викликати швидку. Страховик компенсує всі витрати, які підуть на лікування гострих станів.

Як відбувається компенсація? Відшкодування витрачених коштів по туристичній страховці здійснюється за двома варіантами. Перший - сервісний вид. У цьому випадку страхова компанія оплачує витрати на обстеження, медикаменти або лікування за допомогою переказу коштів на розрахунковий рахунок медичної установи. Другий вид - компенсаційна страховка. Турист сам оплачує лікування і ліки, повернувшись додому, надає чеки компанії, яка компенсує витрати відповідно до умов договору.

Страхування для «Шенгену»: основні вимоги

Для подорожі по декількох країнах «Шенгену» можна обійтися одним документом. Держави, між якими діє однойменна угода, дозволяють пересування своїм громадянам і гостям всередині зони. Якщо ви плануєте поїздку в Європу, попередньо переконайтеся, чи входить країна вашої поїздки в зону, по якій ви зможете подорожувати безперешкодно.

Страхування необхідно туристам, незалежно від мети поїздки. Консульства висувають ряд вимог до полісу. Перший момент, який необхідно врахувати, розмір страхової суми не менше 30 тисяч євро. Ця сума - межа, яку покриває страхова компанія. Якщо витрати на лікування перевищать 30 тисяч євро, вам доведеться доплачувати різницю. У Європі медицина вимагає немаленьких витрат, і вийти за межі цього ліміту досить легко.

Друге правило - страховий поліс повинен діяти протягом усього часу перебування в Шенгенській зоні. Додаткова опція, яка не оплачується туристом, 15-денний коридор. Поліс автоматично поширюється на цей період в разі перенесення поїздки.

Ще один важливий момент - франшиза. Даний пункт знижує вартість поліса, але він зобов'язує особу взяти на себе частину витрат при настанні страхового випадку. Такий вид страхування має свої переваги. Поліс обійдеться дешевше на 10-20%. Він також дозволяє економити час: у вас немає необхідності при будь-яких захворюваннях звертатися до страховика, оформляти папери і погоджувати витрати. Але бажання зберегти частину коштів при покупці поліса може обернутися більш значними витратами на лікування.

Страховий поліс повинен охоплювати всі держави Шенгенської зони. Тільки з таким документом ви зможете вільно пересуватися по державах і бути впевненим, що отримаєте допомогу фахівців в будь-якому місті.

Скільки коштує страховка: фактори, що формують вартість

У скільки обійдеться відшкодування витрат при захворюванні або травмі? Питання ціни - вирішальний фактор, коли мова йде про придбання страхового полісу. Вартість може бути різною. При виборі програми страхування уточніть такі моменти:

  • які ризики покриває поліс;
  • скільки складе компенсація (розмір страхової суми), чи є франшиза;
  • в яких ситуаціях «працює» поліс (включений в покриття активний відпочинок, спорт).

Ціна страхування формується такими факторами: тривалість поїздки, вид полісу (чим вище ступінь ризику, тим дорожче), наявність франшизи, вік. Також варто зазначити, чи є в планах активний відпочинок. Ціна страховки такого виду буде в 2 рази вище.

В середньому, вартість полісу на один день становить до 1 євро. Це страховка з базовим набором захисних опцій.

Але вибір програми страхування повинен грунтуватися не тільки на вартості послуги. Набагато важливіше зрозуміти, що вам дасть страховка, наскільки вона виправдає ваші матеріальні витрати.

Програма страхування для «Шенгену»

Стандартні програми включають тільки невідкладну медичну допомогу при гострому захворюванні і нещасний випадок: виклик швидкої, здача аналізів, огляд лікарем, процедури, ліки, перев'язувальні матеріали, діагностика і госпіталізація.

Але в залежності від пункту призначення будуть корисні і інші опції, які можуть бути передбачені страхуванням. Наприклад, туристи часто втрачають свій багаж, а любителям екстремального спорту потрібно бути обережними в горах.

У подорожах по Європі будуть корисні такі додаткові послуги, як компенсація при втраті багажу або скасування/затримки рейсу. Якщо ви плануєте довгу подорож, подбайте про страхування квартири або будинку. Можна акцентувати увагу на таких додаткових послугах, як невідкладна стоматологія, оплата проїзду 3-ї особи в разі надзвичайної ситуації з застрахованим туристом.

Терміни дії

Туристичне страхування може бути оформлено на різний термін (від 1 до 365 днів). Але до нього автоматично додається 15 діб. Дана вимога висувається законодавством Європейського союзу. Плата за «коридор» не стягується.

Багато хто сумнівається, чи потрібна страховка, якщо намічається короткострокова подорож. Але навіть в такому випадку краще купити поліс. Його можуть зажадати представники митної служби при в'їзді на територію країн ЄС. А покупка поліса за кордоном обійдеться дорожче, ніж передчасне укладення договору туристичного страхування.

Плануючи поїздку на кілька днів, ви можете заощадити, підбираючи пакет послуг. У вас немає необхідності в придбанні додаткових опцій. Якщо ви не плануєте займатися екстремальними видами спорту, вартість поліса буде мінімальною. Застрахуйте своє життя!

Коли страховка не працює

Не кожна надзвичайна пригода вважається страховим випадком. У договорі має бути перераховано, від чого компанія захищає свого клієнта. Якщо представлених нижче випадків немає в угоді, турист не отримає за них компенсацію.

Перший випадок, коли не працює поліс, травми, отримані при екстремальному дозвіллі. У стандартному пакеті послуг активні види спорту не є страховими. Якщо ви плануєте кататися на сноуборді або лижах, займатися альпінізмом, серфінгом, яхтингом, це слід вказати. Такий пункт підвищить вартість страховки, але захистить вас. Компанія може відмовитися від виплат компенсації при травмах, отриманих на велопрогулянках, при поході в аквапарк, на риболовлі чи при інших розвагах.

Друга поширена причина - загострення хронічних захворювань. Туристична страховка покриває організацію і оплату тільки екстреної допомоги.

Третя причина - алкогольне сп'яніння. У цьому випадку компанія не буде компенсувати збиток. Що це означає? Якщо травма стала наслідком вживання алкогольних напоїв, наркотичних засобів, психоактивних речовин, застрахована особа не отримує виплати за лікування або обстеження. Це правило прописане в договорах всіх страхових компаній.

Стандартний туристичний поліс не покриває витрати на підтримку вагітності.

Ще одна причина відмови - керування транспортним засобом без посвідчення водія або в нетверезому стані. Якщо це призвело до отримання травм, страхова компанія відмовить у компенсації коштів, які пішли на лікування. Фірма також не оплачуватиме медичну допомогу, якщо клієнт брав участь у протиправних діях.

Захист не поширюється на час військових дій, заколотів, повстань. Ядерний вибух, радіоактивне зараження, терористичний акт також не є страховими випадками.

Не відшкодовують кошти, витрачені на товари для оздоровлення та профілактичні процедури. Страховка також не покриває косметичні і пластичні операції, стоматологічні послуги, лікування патологій, які виникли до того, як договір набув чинності.

Висновок, або Що ще потрібно знати

Страховий поліс - це не додаткові витрати на подорож, а ваша готовність до непередбачених обставин. Для кожної поїздки, незалежно від пункту призначення і тривалості, можна підібрати пакет з різними опціями.

Оплата медичних послуг - це не єдині витрати, які може покрити поліс. Ви можете передбачити різні заходи і ситуації, коли вам буде потрібна медична допомога, і включити їх в пакет страхування.

Перед підписанням уважно вивчайте пункти договору. Дізнайтеся про правила поведінки при настанні страхового випадку у представника компанії. Дані про поліс або його фото повинні бути при вас в подорож. Сьогодні оформлення страховки здійснюється в режимі онлайн. Для цього необхідно ввести особисті дані, вказати дати подорожі, вибрати пакет послуг. Договір можна скачати або зберігати на пошті.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті