Чи потрібно переоформлювати ОСЦПВ при покупці авто

4 хв. 20 лютого 2021
Чи потрібно переоформлювати ОСЦПВ при покупці авто

У автолюбителів після здійснення угоди купівлі-продажу автомобіля часто виникає питання про те, що робити зі страховим полісом, чи потрібен новий документ. У законі про обов'язкове страхування про це є згадка. Зокрема, там сказано, що, незважаючи на зміну власника, договір зі страховою компанією, укладений на певний автомобіль, може зберегти свою силу до початкової дати закінчення терміну дії. Але тут необхідна обопільна згода обох сторін. Пропонуємо розібратися з нюансами переоформлення ОСЦПВ.

Перехід поліса наступному власникові

Це найпростіший варіант передачі права на володіння полісом. Справа в тому, що при зміні господаря авто не змінюється його VIN-код (номера кузова, шасі та рами). Так можна ідентифікувати застрахований автомобіль, навіть якщо прийнято рішення змінити номерні знаки.

Якщо колишній власник ТЗ захоче передати в користування страховку, він її просто віддає під час операції. Процедура відбувається за домовленістю (безоплатно або за певну плату). Згідно з українським законодавством, це дозволено, оскільки дія ОСЦПВ поширюється на всіх водіїв транспортного засобу, незалежно від імені, в ньому записаного. Крім того, новим власником страховки може стати спадкоємець (після непередбаченої смерті страхувальника) або правонаступник, якщо перестало існувати підприємство.

Після закінчення терміну дії документа наступна страховка оформлюється вже на ім'я нового господаря.

Перенесення залишку

Буває, що господар з якихось причин не хоче передавати ОСЦПВ покупцеві, а планує його перенести на новий автомобіль. У такому випадку варто звернутися в страхову компанію з заявою. Менеджер зробить перерахунок, відніме вартість минулого періоду і безкоштовно оформить новий документ.

Цей варіант підходить у випадку одночасного розірвання старого договору і укладення нового. Не слід забувати, що перенесення буде можливим тільки за полісами, за якими не було ніяких виплат.

Покупцеві автомобіля доведеться купити нову страховку ОСЦПВ вже на своє ім'я.

Розірвання договору з отриманням залишку на руки

Якщо в планах на найближчий час немає покупки автомобіля, а новому власнику з якихось причин не потрібна колишня страховка, то можна самостійно розірвати договір зі страховою компанією. В такому випадку вийде повернути невелику суму за невикористаний період. Правда, при цьому потрібно врахувати кілька нюансів:

  • залишок повернуть тільки в тому випадку, якщо не було виплат по страхових ситуацій;
  • як правило, страховик залишає за собою право утримати до 20% від коштів, що залишилися за ведення справи і проведений перерахунок.

Для розірвання договору та отримання грошей на руки досить просто звернутися в найближчий офіс страхової компанії.

Знаючи про ці способи, власник поліса ОСЦПВ легко обере для себе оптимальний варіант (передасть договір, переоформить на новий автомобіль або забере залишок) і збереже свої гроші.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті