Чи можна оформити ОСЦПВ після ДТП

5 хв. 10 травня 2022
Чи можна оформити ОСЦПВ після ДТП

Аварія на дорозі - це далеко не найкраща ситуація, в якій може бути людина. І добре, якщо постраждала лише техніка, а не люди. У будь-якому випадку порушується звичний перебіг життя, ламаються всі плани, руйнується фінансова стабільність. Якщо учасники ДТП мають на руках страхові поліси ОСЦПВ, то є висока ймовірність того, що грошових проблем вдасться уникнути. Страхова компанія винуватця події виплатить усім потерпілим компенсацію у розмірі, визначеному договором та конкретною ситуацією. Трапляється й так, що цих виплат для повної компенсації збитків може не вистачити, і тоді різницю, що бракує, потерпілим вже виплачуватиме сам винуватець.

Хто відшкодує збитки, якщо у винуватця ДТП немає страховки

А ось що робити, якщо один або всі учасники аварії не мають страхових полісів? За логікою, такого не має бути, оскільки страховка ОСЦПВ є обов'язковим документом, який має бути у кожного, хто виїжджає на дороги України. Законом передбачено і штраф за відсутність такої страховки у розмірі від 425 до 850 грн. Щоправда, деякі водії намагаються заощадити, не купуючи поліс. То що ж робити, якщо в ДТП потрапили громадяни, які не мають ОСЦПВ?

Як було зазначено, відсутність договору ОСЦПВ вже є порушенням законодавства. А за законом кожен постраждалий під час аварії має отримати компенсацію у будь-якому разі. Якщо водій, який потрапив у ДТП, має поліс КАСКО, тоді гроші на ремонт та лікування (у разі потреби) йому дасть страхова. Але відшкодувати збитки третій стороні, якщо цей автоаматор винен, у будь-якому разі йому доведеться самостійно. Усі фінансові втрати постраждалої сторони будуть стягнуті через суд.

Якщо автовласник належить до категорії пільговиків, то за нього компенсуватиме збитки потерпілим в аварії Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ). Ця організація є гарантом усіх страхових виплат за договорами ОСЦПВ. Вона контролює діяльність усіх страховиків. Отже, постраждалий водій може бути впевнений, що його витрати будуть компенсовані.


Щоб отримати виплати у повному обсязі, потрібно знати, як діяти після аварії. Потрібно обов'язково зафіксувати місце та час ДТП, усі пошкодження транспортного засобу, простежити, щоб протокол про аварію було оформлено без помилок. У випадку, коли ніхто не визнає себе винним або якщо у когось із учасників події немає договору ОСЦПВ, потерпілий повинен зібрати необхідний пакет документів та звернутися до суду.

Доказовою базою пригоди є протокол, складений поліцією, фотографії пошкоджень машини, чеки зі станції технічного обслуговування на проведений ремонт, квитанції про оплату лікування. Все це допоможе суду ухвалити рішення на користь потерпілого.

Чи можна оформити ОСЦПВ після ДТП

На жаль, крім водіїв, які сподіваються на авось, є ще й страхові компанії, які пропонують своїм клієнтам купити недійсний поліс або зробити це після попадання в аварію. На перший погляд здається, що жодна розсудлива людина не так робитиме. Але статистика невблаганна, і вона показує, що близько 10% страховок ДТП оформляються заднім числом.

Важливо пам'ятати, що оформлення страхового полісу після події є протизаконним і розглядатиметься судом як шахрайство, що спричинить кримінальну відповідальність. Жодна компанія, що поважає себе, не займатиметься подібним. Тим більше що обман все одно буде розкритий — ДТП часто потрапляють на відеореєстратори, камери спостереження. Записи допоможуть встановити точний час події. І тоді водієві, який оформив страховий договір заднім числом, доведеться пережити чимало неприємних хвилин, особливо якщо компанія передасть справу до суду.

Та й співробітник страхової навряд чи ризикуватиме своїм робочим місцем незрозуміло заради чого. Розкрити обман можна дуже легко — за часом проведення оплати, реєстрацією поліса в електронній базі МТСБУ та присвоєнням документу унікального номера.

Так що не варто випробовувати долю, а краще завчасно оформити ОСЦПВ у надійній організації.


Де оформити ОСЦПВ швидко та зручно

Придбати такий страховий поліс можна у нас. Причому зробити це можна, не виходячи з дому, в онлайн-режимі. Для цього достатньо зайти в розділ «Автоцивілка», де за допомогою спеціального калькулятора розраховують попередню вартість страховки для свого автомобіля. Для цього в спеціальні графи потрібно ввести дані про себе та свій автомобіль. Це обсяг двигуна, місце реєстрації, наявність та розмір франшизи, період дії.

Заповнену форму надсилають нашим менеджерам, які оформлюють документ. Якщо остаточна ціна влаштовує клієнта, він здійснює оплату і отримує на свою електронну пошту страховий договір у форматі PDF. Е-поліс має таку саму юридичну силу, що й паперовий варіант.

Останні новини та статті