Як розрахувати КАСКО на автомобіль?

5 хв. 06 травня 2022
Як розрахувати КАСКО на автомобіль?

КАСКО - це один із видів страхування транспортного засобу. Скористатися можна навіть у тому випадку, якщо авто постраждало з вини власника.

Що таке КАСКО

Страхування є добровільним і є додатковою гарантією безпеки. Власник авто сам вирішує, чи варто купувати такий поліс.

КАСКО- Це страхування від таких ризиків:

ДТП;

● викрадення;

● ненавмисне ушкодження;

● крадіжка запчастин;

● пошкодження через зливу, сніг, вітер та інші атмосферні явища.

Якщо авто викрали, то буде виплачено повну його вартість. У разі ДТП через провину власника покриваються витрати на ремонт його машини.

При покупці автомобіля у кредит деякі банки обов'язково вимагають оформлення саме КАСКО. У будь-якому випадку знадобиться ще й ОСЦПВ. Наявність обох полісів – найкращий варіант.

КАСКО страхує машину власника цього поліса, ОСЦПВ — наслідки, заподіяні з вини водія. Якщо оформлений перший поліс, то буде отримано компенсацію за пошкодження вашої машини, а другий має на увазі виплату постраждалій стороні.

Страхові компанії самі регулюють ціни, правила, за якими оформляється договір, терміни виплат та багато іншого.


Види страхування КАСКО

Страховку за обсягом покриття ризиків поділяють на повну та часткову. Вартість першого виду найвища, але це компенсується надійністю. Витрати покриваються при всіляких пригодах - розкраданні, угоні, ДТП або нещасному випадку.

Франшиза буває двох типів - безумовна та умовна. Перший варіант має на увазі, що незалежно від збитків розмір виплати зменшується на суму франшизи. Умовна франшиза працює інакше. Якщо збиток не перевищує обрану суму, то компенсації від страхової не буде, якщо ж розмір шкоди більший за франшизу, то страховик покриває весь збиток, у тому числі і франшизу.

Страхова сума буває двох типів - агрегатна та неагрегатна. Особливість КАСКО у тому, що є ліміти відповідальності. Агрегатна сума наперед встановлюється, тому виплати поступово зменшуються. Неагрегатна має на увазі, що компенсація буде надана необхідну кількість разів. Мінус у тому, що такий вид страхування обійдеться дорожче за агрегатний.

КАСКО можна придбати в розстрочку. Не потрібно відразу виплачувати всю суму, і немає проблем із підбором оптимальної схеми виплат. Мінус такого варіанту в тому, що буде переплата – близько кількох відсотків, а компенсація надається після того, як здійснено повну оплату.

Чинники, що впливають на вартість КАСКО

Тарифи формуються, виходячи із кількох факторів. Має значення вік транспортного засобу і після п'яти років вартість може зрости, іноді навіть у кілька разів. Ще один важливий фактор — потужність двигуна, а також ціна запчастин та нормо-годин на СТО для конкретної марки у населеному пункті, де ви знаходитесь. Крім того, береться до уваги статистика угонів у регіоні.

Має значення які додаткові послуги включені в поліс, наприклад, виїзд єврокомісара або виклик евакуатора. Хороший варіант — оформити розширення території, щоб отримати компенсацію, навіть якщо страхові випадки трапилися за кордоном. Корисна опція – виплати без довідок: власнику авто не доведеться збирати документи у державних органах.

Можуть мати значення та інші фактори. Наприклад, багато компаній враховують вік та стаж водіння. У деяких випадках береться до уваги страхова історія, найважливіше — як часто ви потрапляли в аварії та які виплати було здійснено. На вартість може впливати і тип охоронного пристрою, також місце паркування. Іноді враховується навіть те, з якого боку кермо. Якщо з правої, поліс обійдеться дорожче.

Франшиза дозволяє заощадити на страховці. Але треба зважати на кілька нюансів. Купівля франшизи означає, що страхова компанія не відшкодовуватиме частину шкоди. Це зручно з одного боку, тому що не доведеться постійно звертатися за виплатами у разі незначних ушкоджень. До того ж завдяки франшизі вартість страховки значно знижується. Сума може бути фіксована або у відсотках.

Останні новини та статті