У яких випадках пред`являється страховка ОСЦПВ

5 хв. 06 травня 2022
У яких випадках пред`являється страховка ОСЦПВ

На питання про те, які документи повинен мати при собі водій автомобіля, правильно відповісти не відразу зможуть навіть досвідчені автолюбителі, не кажучи вже про початківців. Останніх, до речі, часто хвилює питання, коли потрібно показувати страховку. За законом, що діє на території нашої країни, поліція має мати серйозні підстави, щоб вимагати продемонструвати страховий поліс. У той же час правила дорожнього руху вказують на те, що автомобіліст зобов'язаний показати ОСЦПВ на прохання особи, яка перевіряє. За українським законодавством кожен власник авто повинен мати такий поліс, оскільки без нього переміщення дорогами нашої країни заборонено. Це зроблено з метою захисту учасників дорожнього руху, оскільки ця страховка покриває збитки, отримані постраждалими внаслідок ДТП.

Які документи водій повинен мати при собі

У правилах дорожнього руху (ст. 16, пункт 2.1) зазначені папери, які кожен автолюбитель повинен мати при собі. До них відносяться:

· посвідчення водія;

· техпаспорт на ТЗ;

· страховий поліс (оформлений на бланку чи електронному вигляді).

Якщо у представника правоохоронних органів з'явилися причини для зупинки транспортного засобу (наприклад, зафіксовано порушенняправил дорожньогоруху тощо), він має право зробити це та паралельно перевірити документи. У цьому випадку власник автомобіля зобов'язаний пред'явити всі перераховані вище папери. У той же час, слід пам'ятати, що просто так зупинити автомобіль поліцейські не мають права.


У яких випадках пред'являється страховий поліс ОСЦПВ

Багатьох власників авто цікавить питання, чи обов'язково показувати ОСЦПВ на вимогу представника влади. Пункт 2.4 статті 16 ПДР дозволяє поліцейським перевіряти страховку, якщо для цього є законні підстави. Наявність автоцивілки контролюється поліцією України, тому сідати за кермо транспортного засобу без паперової або електронної версії поліса заборонено.

Коли саме поліція має право перевірити автоцивілку? Пункт 21.2 статті 21 ПДР містить вказівки щодо того, у яких випадках відбувається контроль полісуОСЦПВ. Це ситуації, коли автомобіліст:

· порушив правила дорожнього руху;

· є учасником дорожньо-транспортної пригоди.

Якщо у автолюбителя оформлений електронний варіант страховки (це дозволено з лютого 2018 року), він зможе пред'явити його у форматі PDF на будь-якому електронному носії: смартфоні, планшеті або ноутбуці. У цьому перевіряючі особи не мають права вимагати саме паперовий варіант.


Сучасні технології дозволяють патрульним, використовуючи планшет, швидко перевірити справжність страховки за допомогою централізованої бази Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). Саме там проходять реєстрацію усі видані документи. Достатньо ввести номер поліса або держномер автомобіля, і патрульний одразу отримує інформацію про те, чи дійсна страховка чи ні.

Поліція не має права перевіряти автоцивілку при зупинці автомобіля без порушення правил дорожнього руху водієм. Такі ситуації самі собою виходять за рамки вимог законодавства. Але якщо страховий договір є, краще показати патрульному. Щоб довести неправомірність поведінки представника правоохоронних органів, потрібно самому добре розбиратися в законах.

Останнім часом у нашій країні відбувається інтеграція системи відеофіксації правопорушень із системою перевірки ОСЦПВ. Наразі співробітники поліції зможуть у порушників, чиї неправильні дії зафіксовані на відеокамеру, перевірити наявність поліса за допомогою МТСБУ та виписати штраф не лише за порушення правил дорожнього руху, а й відсутність автоцивілки заочно. До речі, така практика вже давно існує у багатьох країнах світу.


Наслідки відмови пред'явити страховку або її відсутність у водія

Обов'язкове автострахування не є особливістю українського законодавства. Так працює страхова система у багатьох інших країнах. Наприклад, у Франції відсутність ОСЦПВ карається штрафом, що перевищує 3 тис. євро. У Федеративній республіці Німеччини вимоги ще суворіші: відсутність поліса вважається кримінальним злочином. У нас все не так суворо: в Україні це порушення карається адміністративно.

Якщо у водія відсутня ОСЦПВ або зафіксована відмова його пред'явити, відповідно до статті 126 Адміністративного кодексу України автовласнику буде виписано штраф. Розмір залежить від того, яке правопорушення він скоїв, та становитиме від 25 до 50 мінімальних доходів, тобто від 425 до 850 грн. Початкова сума штрафу виписується вперше, якщо автолюбитель не має страхового полісу або не бажає його демонструвати. При повторному порушенні штраф буде вже вдвічі вищим. Слід пам'ятати, що якщо власник автомобіля не згоден із призначеним штрафом, він має право оскаржити це в суді.


У разі ДТП винуватець заплатить 850 грн, якщо у нього відсутня ОСЦПВ, а далі за наростаючою (додасться штраф за порушення правил дорожнього руху, виплата компенсацій усім постраждалим). Останні виплати є найбільшими сумами, з якими доведеться розлучитися тим, хто хотів заощадити на придбанні страховки. Це і буде основним покаранням за відсутність страхового договору.

Останні новини та статті