Чи потрібна студенту страховка для навчання за кордоном

5 хв. 11 травня 2022
Чи потрібна студенту страховка для навчання за кордоном

Кількість абітурієнтів з України, які бажають навчатись у західних університетах, збільшується з кожним роком. Переваги такого рішення очевидні: диплом міжнародного зразка, корисний досвід спілкування, можливість кар'єрного старту у добрій компанії. Аналітичний центр CEDOS наводить дані, згідно з якими кількість молодих українців, які виїжджають за кордон для здобуття освіти, щороку збільшується на 20%.

Чи потрібна страховка студенту?

Вивчаючи необхідний список документів, необхідний для вступу до європейського чи американського університету, деякі абітурієнти дивуються: чому у цьому списку є страховий поліс. Справа в тому, що університети країн Шенгенської зони, Канади, Австралії, Ісландії, Туреччини, Південної Кореї та інших не візьмуть навчання тих, хто не застрахований. У США більшість університетів також вимагає страховку для вступу. Це загальноприйнята практика.

Пов'язано це з тим, що проблем зі здоров'ям не застрахований ніхто, навіть молоді люди. Особливо, якщо вони приїхали з іншої країни, з іншим кліматом. Є можливість отримати травму під час занять спортом в університеті. І тоді починається пошук ліків, придбати які без рецепта практично неможливо. Крім того, ціни на медичні послуги за кордоном у кілька разів перевищують аналогічні у нас. Тому часті випадки, що сума оплати за рахунками перевищить вартість навчання.

У багатьох країнах виклик лікаря без наявності страхового поліса може бути великою проблемою, як і придбання необхідних ліків. Може вийти так, що людина, яка потрапила до складної ситуації, не отримає необхідної допомоги вчасно. Особливо якщо врахувати, що в кожній країні є свої умови амбулаторного відвідування лікарів або лікування в клініках, що в самий невідповідний момент може стати неприємним сюрпризом для студента та його батьків.

У той же час наявність страховки гарантує медичне обслуговування за набагато меншою вартістю, а то й абсолютно безкоштовно. Отже, переваги оформлення страхового договору очевидні.


Що входить до страхового полісу?

Незважаючи на те, що Україна має «безвіз» із країнами Шенгенської зони, він дозволяє перебування за кордоном лише 180 днів протягом року. А для навчання в університеті доведеться затриматися в іншій країні на триваліший період. Тож для поїздки з метою навчання віза таки знадобиться. А для її отримання потрібно обов'язково надати страховий поліс.

Стандартний договір зазвичай включає наступні варіанти медобслуговування:

● прийом у лікаря загальної практики;

● діагностика (у межах страхового випадку);

● швидка допомога;

● амбулаторне лікування;

● перебування у стаціонарі;

● невідкладне хірургічне втручання;

● забезпечення ліками;

● акушерська, гінекологічна допомога (у ургентних випадках);

● перевезення із медичною метою;

● репатріація до місця проживання.

Це стандарт. За вищу ціну можна включити до полісу додаткові послуги, наприклад, обслуговування у стоматолога, страхування від нещасного випадку, приїзд родича до хворого, страховка особистого майна тощо. У будь-якій ситуації перед підписанням договору зі страховою компанією потрібно обов'язково уточнити, що конкретно покриває поліс.


На що звернути увагу під час виборів поліса страхування?

Термін його дії має бути 365 днів або менше, якщо для навчання потрібний менший період. Головне, щоб договір покривав дати, прописані у контракті навчання. Студентську візу дадуть на термін, який не перевищуватиме період дії страховки. Бажано також не економити на ціні поліса — подальше лікування може коштувати дорожче. Краще вибирати такий варіант, який покриє усі можливі витрати. У стандартній страховці зазначається максимальна сума виплати – 30 тис. євро. На жаль, часті випадки, коли оплата лікування значно перевищує цей розмір.

При оформленні договору обов'язково слід врахувати такі нюанси:

● дуже уважно прочитати документ, вивчити його умови. Ідеальний варіант - проконсультуватися з хорошим юристом;

● потрібно вказати список країн, до яких планується поїздка;

● уважно ознайомитися з інструкцією, як поводитися, якщо відбулася критична ситуація та потрібна допомога. Необхідно обов'язково зберегти собі номер гарячої лінії, зазначений у договорі, для отримання інформації щодо подальших дій.

Не слід також забувати, що компанія не виплатить компенсацію, якщо під час страхової ситуації застрахований перебував у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.


Як оформити страховий поліс студенту для навчання за кордоном?

Головне, що потрібно зробити перед покупкою страхового полісу, це вибрати надійну страхову компанію. Тоді не потрібно буде бігати та шукати лікаря за потреби. Достатньо зв'язатися зі службою медичного асистансу, яка знайде потрібного спеціаліста та забезпечить оплату послуг відповідно до умов купленої страховки.

Що ж до самого процесу оформлення, то в документах потрібно буде вказати мету поїздки, термін перебування за кордоном, а також вік застрахованого. Для оформлення потрібно буде взяти закордонний паспорт та ідентифікаційний код.

Для отримання візи на навчання достатньо оформити українську страховку. Ті ж, хто хоче отримати максимальний захист, набувають полісу місцевої страхової компанії країни перебування.
Останні новини та статті