Зелена карта: кому та навіщо потрібен такий страховий поліс

29 січня 2024
Зелена карта: кому та навіщо потрібен такий страховий поліс

Ринок страхових послуг відрізняється різноманіттям продуктів, і не всі з них мають постійний попит. Серед тих, що потрібні лише на певний період, важливе місце займає Зелена карта. Цей страховий поліс надає необхідний захист та спокій водіям, які мають намір подорожувати за межі своєї країни на автомобілі. Розгляньмо сутність цього страхового продукту та визначимо, чому він є ключовим під час відряджень та мандрівок за кордон.

Що таке Зелена карта?

Зелена карта – це міжнародний страховий поліс автоцивільної відповідальності. Він необхідний водіям для забезпечення фінансового захисту у разі ДТП за межами країни реєстрації автотранспортного засобу. Важливо, що документ складається за уніфікованою формою кількома мовами, що гарантує його чинність в усіх країнах, що є учасниками відповідної міжнародної угоди. 

Цікаво, що колись Зелена карта насправді була зеленою – друкувалася на бланках саме цього кольору. Звідси і походить така специфічна назва страхового продукту. В наші дні Зелена карта може бути надрукована на папері будь-якого кольору та навіть доступна для замовлення онлайн і може бути надана в електронному вигляді. Проте назва документа залишилась такою, як колись.

Основна мета Зеленої картки – відшкодування збитків третім особам, які можуть виникнути внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, за умови, що водій автівки, зареєстрованої в Україні, став винуватцем ДТП за кордоном. Поліс дозволяє уникнути штрафів та фінансових витрат відразу після аварії та гарантує виконання вимог місцевого законодавства.

Credible-car-insurance-road-trip-iStock-528473950

Що дає Зелена карта на автомобіль?

Страховий поліс захищає інтереси власника транспортного засобу. Його головними перевагами є:

  • фінансовий захист при ДТП за кордоном;
  • дотримання норм міжнародного законодавства та вимог інших країн;
  • поліпшення процесу переміщення транспортних засобів через міжнародні кордони завдяки використанню міжнародно визнаного документа, що підтверджує наявність поліса;
  • впевненість під час закордонних поїздок.

Варто зазначити, що наявність Зеленої карти може бути перевірена на державному кордоні. Саме тому про придбання страховки варто потурбуватися заздалегідь.

Який принцип дії Зеленої карти?

Дія страхового поліса поширюється на 47 країн, які входять до системи Грін Карт (Green Card System). Вона базується на основі положень Женевських рекомендацій ООН. На цей час Green Card System об’єднує майже всі європейські страхові ринки, а також страхові ринки Ірану, Ізраїлю, Марокко, Тунісу.

У кожній країні існує національне бюро, яке визначає правила та умови використання Зеленої карти. Якщо страхова подія сталася в одній з них, а винуватцем є громадянин іншої держави – страховик здійснить компенсацію з урахуванням вимог чинного законодавства. При цьому власник поліса не повинен буде додатково відповідати своїм майном за завдані збитки.

Документи для оформлення Зеленої карти – це:

  • водійське посвідчення/паспорт/закордонний паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • дані про прописку;
  • техпаспорт транспортного засобу або свідоцтво про реєстрацію.

Зелена карта містить найважливішу інформацію про ваш автомобіль і вашу автостраховку: реєстраційний номер і марку машини, а також контактні дані вашої страхової компанії. Тут також вказано термін дії та відповідальний інформаційний центр. Крім того, у верхній частині Зеленої карти вказані країни, в яких діє ваша страховка. Якщо абревіатура країни не вказана або закреслена, ваша страховка не діє в цій країні. Це означає, що перед в’їздом у відповідну країну ви повинні оформити так звану прикордонну страховку.

Алгоритм дій, якщо сталася ДТП за кордоном

У випадку настання страхової події власник авто звертається до своєї страхової компанії, яка забезпечує відшкодування збитків потерпілому. Загальна послідовність дій виглядатиме так:

  1. Фіксація місця ДТП. Водій може здійснити її за допомогою фото- та відеозйомки.
  2. Виклик поліції або складання Європротоколу (за умови досягнення згоди з постраждалою стороною щодо розміру збитків та причини настання страхової події).
  3. Отримання довідки поліції про факт настання ДТП та його обставини.
  4. Передача даних про ваш страховий поліс постраждалій стороні. 
  5. Повідомлення страхувальника про факт настання ДТП протягом не більше ніж 15 днів після неї. Для цього можна скористатися контактними даними, що зазначені на картці.

За умови досягнення сторонами згоди щодо укладення Європротоколу він заповнюється обома сторонами на паперовому бланку. Учасники ДТП за такої умови мають право покинути її місце без виклику поліції. Європротокол є зручним інструментом, коли сума відшкодування не перевищує ліміт, що встановлений в країні настання ДТП.

Яка ціна Зеленої карти для виїзду за кордон?

Вартість міжнародної автоцивілки помітно вища у порівнянні з тою, що діє лише на території України. Зумовлено це насамперед різницею у розмірі страхового відшкодування. Наприклад, у деяких країнах максимальний розмір компенсації особі, що постраждала, може становити 5 млн євро. Натомість в Україні ця сума становить лише 320 тис. грн. З огляду на таку велику різницю не дивно, що ціна страхового поліса також суттєво відрізняється. Проте водії мають можливість купувати Зелену картку лише не потрібний період – час фактичного перебування за кордоном. Він може становити від 15 діб до 1 року.

Ціна страховки залежить від:

  • строку її дії;
  • типу транспортного засобу, на якому ви подорожуєте;
  • країни.

Гарантом здійснення страхового відшкодування за чинним полісом є МТСБУ. Саме тому страховик, що укладає такий договір, повинен бути членом Національного моторного страхового бюро. Ціна на рік страхового поліса Зелена карта орієнтовно становить близько 220 євро.

Висновки по статті

Зелена карта – це різновид ОСЦПВ, що призначається для водіїв, які виїжджають за кордон. Наявність поліса важлива під час перебування у країнах, які входять до системи Green Card System. Цей міжнародний документ надає фінансовий захист та спокій водіям у випадку ДТП за межами їхньої країни, дотримуючись стандартів міжнародного законодавства та сприяючи зручному переміщенню транспортних засобів через міжнародні кордони.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті