КАСКО vs Автоцивілка. У чому різниця?

12 хв. 11 квітня 2017
КАСКО vs Автоцивілка. У чому різниця?

Кожен автовласник знає, що без страховки йому не обійтись. Щасливчикам, які ніколи не мали проблем з автомобілем, вже добряче намуляло вуха слово Автоцивілка. А от ті, хто на власному досвіді пройшов через всі процедури вирішення проблем після ДТП, добре знають цінність того документа, що лежить в «бардачку», та ще й не проти запастись додатковим полісом КАСКО.

То в чому ж цінність страховки? І як правильно обрати ту, яка потрібна саме тобі? Почнемо з найголовнішого. Страховий ринок пропонує два основних різновиди автострахування: ОСЦПВ (Автоцивілка) та КАСКО. Відмінність між ним захована навіть у назві.

ОСЦПВ – обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Ключовим терміном тут є «обов’язкове страхування». Тобто без цієї страховки жоден автовласник не має права користуватися своїм транспортним засобом. В іншому випадку, порушення карається чималим штрафом.

Наступним потрібно з’ясувати, що таке «цивільно-правова відповідальність». Якщо ви є винуватцем ДТП і заподіяли шкоду здоров’ю чи майну іншій потерпілій стороні, вашим обов’язком є відшкодування нанесеного збитку. Таким чином, ви несете відповідальність за свої дії перед третіми особами.

Перейдемо до КАСКО. Саме слово «сasco» походить з іспанської мови і в перекладі означає «шолом». Відразу виникає асоціація: шолом – значить захист. І ви не помиляєтеся. Цей вид страхування захищає ваш автомобіль від будь-яких ризиків, що можуть трапитися під час його експлуатації: викрадення, грабіж, збитки внаслідок ДТП (не залежно, хто винуватець) та будь-яке інше пошкодження. Основний акцент потрібно звернути на те, що страховка покриває витрати безпосередньо на відновлення вашого авто.

Що можна застрахувати?

Оформивши поліс ОСЦПВ, ви страхуєте свою цивільну відповідальність перед третіми особами.

Поліс КАСКО страхує безпосередньо ваш транспортний засіб.

Страхові ризики

Автоцивілка:

  • Настання цивільно-правової відповідальності за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих.
  • Настання цивільно-правової відповідальності за шкоду, заподіяну майну потерпілих.

КАСКО:

  • Збитки внаслідок викрадення, грабежу.
  • Будь-яке пошкодження або знищення транспортного засобу, його окремих частин або додаткового обладнання внаслідок ДТП.
  • Збитки внаслідок протиправних дій третіх осіб, стихійного лиха, пожежі, вибуху, падіння на транспортний засіб сторонніх предметів та ін.

Ліміти відповідальності

Автоцивілка:

Ліміт відповідальності по Автоцивілці регулюється законодавством:

  • 200 000 грн. на одного потерпілого, якщо завдано шкоду життю або здоров'ю.
  • 100 000 грн. на одного потерпілого, якщо пошкоджено майно.

Лімітів страхових сум, гарантованих ОСЦПВ, не завжди достатньо для відшкодування заподіяної шкоди. Найчастіше винуватець ДТП змушений доплачувати різницю з власної кишені. Тому ліміти відповідальності можна розширити, оформивши до полісу «Автоцивілки», договір ДЦВ (Добровільна Цивільна Відповідальність).

 

КАСКО:

Ліміт страхового покриття визначається експертами, відповідно до загальної вартості автомобіля на момент страхування.

Основні умови страхування від СК «Арсенал Страхування»:

Автоцивілка:

Умови ОСЦПВ регулюються законодавством і є єдиними для всіх страхових компаній. Змінити страховий продукт неможливо, але СК «Арсенал Страхування» дає можливість клієнтам доповнити поліс додатковими бонусами, ставши власником сервісної картки «Autocard». Вона забезпечує широкий перелік послуг:

  • Безкоштовна евакуація автомобіля з місця ДТП.
  • Заміна пошкодженого колеса.
  • Доставка палива.
  • Запуск двигуна автомобіля.
  • Доставка запасних частин.
  • Інформаційна та організаційна допомога.

КАСКО:

КАСКО гарантує повний захист від будь-яких випадковостей і передбачає:

  • Франшиза 0% за ризиком ДТП. Вам нічого не потрібно відшкодовувати самостійно.
  • Ремонт на авторизованому СТО.
  • Будь-який водій на законних підставах. Не важливо, хто знаходився за кермом під час настання страхової події: Ви, Ваш чоловік, або навіть подруга, – за наявності водійського посвідчення, страховий договір залишається дійсним.
  • Виплата відшкодування без урахування фізичного зносу. З часом Ваше авто «зношується», – а ми відшкодуємо вартість нових запасних частин.
  • Неагрегатна страхова сума. Скільки б у Вас не було аварій і відшкодувань при страхових випадках, Ви отримаєте всю суму страхового відшкодування без врахування попередніх виплат.

Термін дії полісу

Зазвичай, поліс ОСЦПВ для автомобілів, що зареєстровані в Україні на постійній основі, укладається на один рік (з можливістю обмеження дії договору на певний період).

Поліс КАСКО можна укладати на будь-який термін.

Вартість

Вартість страховки може варіюватись відповідно до особистих відомостей про ваш транспортний засіб:

  • Тип автомобіля
  • Місце реєстрації
  • Об’єм двигуна
  • Водійський стаж
  • Особливості використання ТЗ
  • Термін дії страхового полісу

Вартість полісу від СК «Арсенал Страхування» можна розрахувати онлайн на нашому сайті, перейшовши за посиланням та вибравши продукт, який вас цікавить: https://arsenal-ic.ua .

Основна різниця між КАСКО і Автоцивілкою

Так, як на дорогах нашої країни часті ДТП – це не диво, а число крадіжок зростає з неймовірною швидкістю, краще забезпечити собі спокій у вигляді страховки.

Як бачимо, Автоцивілка в основному спрямована на відстоювання вашої відповідальності перед іншими. Це означає, що страхова компанія відшкодує той збиток, який ви нанесли протилежній стороні ДТП, коли за ремонт власного автомобіля доведеться платити з власної кишені. Тому, придбавши Автоцивілку, ви бережете спокій більше своєму опоненту, а от ваш власний спокій може забезпечити поліс КАСКО.

У ситуації, якщо в ДТП постраждав ваш автомобіль і у вас наявний поліс КАСКО, всі витрати бере на себе страхова компанія. Також зрозуміло і те, що Автоцивілка не відшкодує збитків, понесених за викрадення автомобіля, або його пошкодження внаслідок якихось природніх катаклізмів. Звідси і наступне: найкраще мати два страхових поліси: перший, зобов’язаний державою, другий – власним сумлінням.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті