Як відновити страховий поліс Автоцивілки при втраті

4 хв. 13 серпня 2020
Як відновити страховий поліс Автоцивілки при втраті

Кожен український водій зобов'язаний придбати поліс ОСЦПВ. Його відсутність є порушенням закону. Якщо при перевірці на дорозі з'ясується, що автоцивілки немає, доведеться заплатити штраф не тільки за порушення правил дорожнього руху, а й за відсутність страховки.

Друкований ОСЦПВ або онлайн

Уже два роки в Україні діє електронний поліс ОСЦПВ. Документ має таку ж юридичну силу, як і паперовий. Водії активно використовують можливість купувати страховку онлайн, яка купується в зручний час за лічені хвилини. Поліцейським для перевірки потрібно показати поліс на екрані мобільного телефону або планшета.

Одна з переваг Е-ОСЦПВ - гарантія його збереження. Цифровий поліс зберігається в смартфоні у вигляді PDF-файлу. Спочатку документ приходить на адресу електронної пошти, звідки його можна завантажити. Імовірність забути мобільний пристрій вдома мала. Навіть якщо це відбувається, водії зазвичай повертаються за телефоном. Втратити електронну автоцивілку практично неможливо. Однак є ряд інших неприємностей, які можуть статися, - випадкове видалення файлу, пошкодження вірусом, втрата доступу до поштової скриньки. В таких ситуаціях не варто панікувати - автоцивілка легко відновлюється.

Друкований варіант можна забути вдома, забруднити, зім'яти, втратити, його можуть вкрасти разом з сумкою і іншими документами, з ним може пограти ваша собака. Від подібних ситуацій не застраховані навіть водії з відповідальним ставленням до ділових паперів.

Згідно із законом України, при втраті ОСЦПВ страхова компанія зобов'язана протягом 7 календарних днів видати дублікат на підставі заяви страхувальника. Правило діє відносно друкованої та цифрової версій.

Що робити при втраті поліса

Для відновлення автоцивілки потрібно звернутися в страхову компанію, яка продала ОСЦПВ, написати заяву із зазначенням причин втрати документа. Страховик видасть новий поліс з написом «дублікат» і зазначенням серії, номера втраченого документа в поле «Примітки». Всі попередні дані переносяться. Паперовий варіант завіряється «мокрою» печаткою.

Якщо поліс куплений через сайт страховика, потрібно також звернутися до нього за допомогою онлайн-заяви. Електронну копію компанія вишле на вказану email-адресу. Послуга видачі паперових, цифрових копій безкоштовна. Якщо СК з яких-небудь причин відмовляється видати копію, громадянин має право написати скаргу в МТСБУ.

Якщо власник не може особисто отримати копію, він може зробити це через свого уповноваженого представника, у якого є довіреність.

Втрата ОСЦПВ не є проблемою. Неприємності виникають, якщо стався страховий випадок, а автоцивілки немає. Використовувати Е-ОСЦПВ зручніше і краще, ймовірність його пропажі дуже мала. Якщо ж документ загублений, не варто затягувати з його відновленням, краще відразу ж звернутися до страховика.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті