Як продовжити поліс ОСЦПВ в 2020 році

5 хв. 30 липня 2020
Як продовжити поліс ОСЦПВ в 2020 році

ОСЦПВ - обов'язкове автомобільне страхування. Поліс страхує відповідальність водія перед іншими учасниками дорожнього руху. Порядок укладення, формат договорів, процедура і терміни продовження регламентуються законодавчими актами.

Коли період дії автоцивілки завершується, власник зобов'язаний його продовжити або придбати нову страховку. За керування транспортним засобом з простроченим полісом накладається штраф.

Після прийняття змін до закону України про ОСЦПВ страховики зобов'язані оформляти поліс не менше, ніж на рік. Для незареєстрованих транспортних засобів, на період їхньої реєстрації, для тимчасово зареєстрованих, на період до їхньої постійної реєстрації допустимо укладення договорів на термін 15 днів.

Дії автовласника по продовженню поліса ОСЦПВ

Страхові компанії (СК) пропонують два варіанти пролонгації автоцивілки:

  • в офісі страхової компанії. Даний варіант не самий зручний, оскільки вимагає часу. Це вибір водіїв, які ще не перейшли на E-ОСЦПВ або хочуть отримати консультації, додаткову інформацію;
  • онлайн, на офіційних сайтах СК. Дистанційно поліс продовжується на колишніх умовах або на нових. Власник в процесі заповнення форми може видалити або додати інших водіїв авто.

Послуга автопролонгації підключається при першому укладенні договору. В анкеті є відповідний пункт, який потрібно відзначити галочкою. Реалізація опції буває різною, але суть її в тому, що власник авто підтверджує згоду на автоматичне продовження договору після закінчення терміну його дії, на колишніх умовах.

Деякі СК, спільно з банками-партнерами, пропонують продовжити ОСАГО через месенджер Viber. Клієнт виконує кілька простих дій: перевіряє особисті дані, порівнює пропозиції провідних страховиків, вибирає прийнятне, вносить плату. Після цього поліс приходить на вказану при реєстрації електронну адресу. Даний варіант особливо актуальний в період пандемії. Операція займає пару хвилин і відбувається не виходячи з дому.

Документи для продовження ОСЦПВ та особливості процедури

При онлайн-пролонгації на сайт завантажується скан діагностичної карти техогляду. Всі інші документи зберігаються в базі з моменту першої покупки продукту. В офісі надається паспорт, водійські посвідчення всіх, хто буде допущений до керування, технічний паспорт на автомобіль.

Якщо власник машини діє через свого представника, до документів додається нотаріально завірена довіреність.

Сервіси на офіційних ресурсах провідних СК України працюють чітко. На них реалізовані системи безпечних платежів, порівняння цін, онлайн-калькулятори для розрахунку вартості ОСЦПВ. Але і досконалі технічні системи іноді дають збої. Помилки і наступні складності виникають:

  • через неправильне заповнення персональних даних, інформації про авто. При заповненні онлайн-анкети потрібно уважно перевірити дані, не допускати помилок;
  • при технічних збоях. У процесі розрахунку вартості ОСЦПВ можуть бути невірно використані коригуючі коефіцієнти, тому підсумкову вартість бажано проаналізувати, порівняти з пропозиціями інших СК.

З моменту пролонгації страховка з'являється в базі МТСБУ. На ринку страхування України діє єдина інтеграційна платформа, яка забезпечує моментальну інтеграцію проданих товарів в єдину базу Моторного бюро. Для повного спокою наявність поліса в базі можна перевірити. Перевірка виконується на офіційному сайті відомства, шляхом пошуку за державним номером транспортного засобу або за номером поліса. У відповідь на запит система виводить статус страховки на конкретну дату.

Незаконна, але поширена серед страхових агентів практика, - нав'язування додаткових послуг. Згідно із законодавством, страховик не має права відмовити в продовженні договору без покупки додаткових послуг. Серед них можуть бути знижка на КАСКО, безкоштовний евакуатор, доставка палива, інформаційна підтримка. Вибирати їх чи ні - виключно особисте рішення клієнта страхової компанії.

В які терміни потрібно продовжити страховий поліс

За їзду з неактуальною страховкою передбачений штраф. У законодавчих актах немає чіткої рекомендації щодо того, за скільки днів до закінчення терміну потрібно виконати пролонгацію. Менеджери СК рекомендують робити це за два тижні, щоб виключити накладки і технічні перебої. Чотирнадцяти днів буде достатньо, щоб залагодити складності.

Електронний поліс ОСЦПВ продовжити дуже просто. Після оформлення система буде знати місяць закінчення дії страховки і створить відповідне нагадування, яке ви отримаєте за місяць до кінця дії терміну.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті