Як правильно оформити страховку на причіп

4 хв. 21 жовтня 2020
Як правильно оформити страховку на причіп

Оформляючи страховку на автомобіль і причіп, водії іноді забувають, що це повинні бути два різних документа. Вони думають, що володіють єдиним транспортним засобом з невеликим доповненням (так як автопричіп не має двигуна, не може пересуватися самостійно, то і окремий страховий договір на нього не потрібний).

Небезпечна помилка. Це предмет, який може значно ускладнити рух на дорогах, підвищує рівень ймовірності аварій. У разі потрапляння в ДТП йому буде потрібний ремонт, зокрема, відновлення рами, фарбування бортів і т.д. До того ж він сам може стати причиною ДТП, і тоді окремо оформлена страховка допоможе водієві уникнути значних фінансових витрат при компенсації збитку постраждалій стороні.

Причіп як причина ДТП

Часто можна почути сумніви в тому, що ДТП трапляється через зіткнення саме з причепом. Практика показує, що це дійсно так. У правилах є рекомендації про те, що швидкість руху легкового автомобіля з додатковим вантажем не повинна бути вище 70 км/ч, а в міських умовах ще менше (до 50 км/ч). Такі обмеження пов'язані зі значним збільшенням навантаження на авто, зміною загальних габаритів, підвищенням сили лобового опору, посиленням повітряних потоків від зустрічного руху.

На наших дорогах відбувається зовсім протилежне, особливо на міжміських трасах. Далеко не всі водії дотримуються рекомендованих швидкостей. Тому і трапляється, що під час руху ТЗ «додаток» від'єднується, врізається в інший автомобіль. Або при повороті водій, забуваючи про те, що він транспортує вантаж, підрізає їм іншу машину. В такий момент причіп стає повноправним учасником ДТП, тому що, швидше за все, завдасть матеріальної шкоди. Іноді він заподіює серйозної шкоди здоров'ю.

Поліс ОСЦПВ, оформлений на автомобіль, ці збитки не компенсує. На причіп доведеться купувати окрему страховку.

 

Причіп - транспортний засіб

Неспеціалісти вважають, що він не може пересуватися самостійно (так як у нього немає двигуна), тому його не варто відносити до транспортних засобів. Але закон його до них зараховує. Справа в тому, що цей предмет виконує основні функції ТЗ. Тобто, з його допомогою можна перевозити вантажі/людей, розміщувати на ньому спеціальні механізми. Дотримання цих умов переконує в тому, що причіп - повноцінний вид транспорту, який слід обов'язково реєструвати в сервісних центрах МВС. Крім того, на нього оформляють окремий поліс.

Вартість автоцивілки для причепа залежить від його типу і населеного пункту. У страхових компаніях існують окремі тарифи для даного транспорту різних видів:

  • для легкових автомобілів. До їх різновидів відносять моделі, обладнані стандартними вантажними платформами, і спеціальні, призначені для перевезення особливих вантажів. Перші бувають одно- або двовісні з низькими бортами. З їх допомогою можна перевезти порівняно невеликі за вагою (як правило, до 1 500 кг), компактні вантажі. Другі дозволяють транспортувати за місцем призначення великогабаритні предмети, катери і навіть машини;
  • для вантажних автомобілів. Моделі цих транспортних засобів теж різноманітні, функціональні. Деякі з них, наприклад, розпуски, створені для транспортування вантажів нестандартних габаритів - труб, колод, стовпів.

При оформленні ОСЦПВ потрібно обов'язково вказувати тип застрахованого ТЗ. В цілому, компанії встановлюють ціни на такі поліси набагато менші, ніж для машини. В середньому, їх вартість буде близько 500 грн. Зрозуміло, що для вантажних авто ціни вище. Більш точно розрахувати вартість конкретної страховки можна на офіційному сайті компанії за допомогою онлайн-калькулятора.

Хто може не купувати страховку на причіп

Не піклуватися про придбання страхового поліса на причіп можуть водії, що належать до пільгових категорій. Це особи, які є:

  • учасниками бойових дій;
  • постраждалими під час Революції Гідності;
  • інвалідами, які отримали групу під час воєнних дій;
  • людьми з інвалідністю I групи, які самостійно керують транспортним засобом;
  • водіями, які їздять на автомобілях з причепом, що належать особам з інвалідністю I групи, в їх присутності.

Як видно, це ті ж категорії українських громадян, для яких не обов'язково купувати поліс обов'язкового страхування і на сам автомобіль.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті