Як працює КАСКО за кордоном

5 хв. 13 вересня 2020
Як працює КАСКО за кордоном

Поїздка за кордон на власному автомобілі - це економія на квитках, можливість відпочивати за індивідуальним розкладом, рухатися унікальними маршрутами. Але непередбачені ситуації на дорогах удвічі неприємніші в чужій країні. Краще підготуватися до них заздалегідь, щоб не затьмарювати відпочинок такого роду проблемами.

Для зарубіжних поїздок на особистому авто українські туристи зобов'язані оформити поліс «Зелена карта», аналог страховки ОСЦПВ. Постраждалим в ДТП, яке сталося на території іншої держави з вини власника поліса, збиток відшкодує страхова компанія. Ремонт власного авто доведеться оплачувати винуватцю. У разі якщо аварія сталася з вини іноземного громадянина, витрати відшкодує його страховик.

Повний захист від дорожніх неприємностей, незалежно від ініціатора ДТП, дає поліс КАСКО, який діє за кордоном. Деякі страхові компанії (СК) розширюють територію страхування без додаткової плати, для однієї, кількох держав, на довільний термін. Є страховики, у яких дана опція платна.

Навіщо потрібно КАСКО за кордоном

Правила добровільного автострахування не відрізняються від умов на вітчизняних дорогах. Залежно від обраного набору ризиків, КАСКО гарантує компенсацію збитків, якщо дорожня пригода за кордоном відбулася з вини власника поліса. Даний ризик вибирає більшість автовласників для зарубіжних поїздок. При бажанні можна вибрати повне КАСКО, яке покриває:

  • угон;
  • пошкодження авто;
  • пожежу, вибух;
  • повну загибель машини;
  • падіння предметів на авто;
  • ушкодження тваринами, птахами.

Вартість поліса добровільного страхування автомобіля з повним набором опцій найвища, а ймовірність настання всіх перерахованих випадків невелика. Раціональний варіант - включення в договір тільки ризику ДТП, якщо мова йде про короткочасний виїзд за кордон. Страхова сума за договором ЕВРОКАСКО дорівнює оціночній вартості автомобіля. Додатково до ризиків викрадення, знищення, пошкодження авто можна вибрати цілодобовий персональний асистанс.

Що робити, якщо настав страховий випадок

ЕВРОКАСКО важливо правильно скористатися при настанні страхового випадку. Перший обов'язковий крок - дзвінок в СК, в якій оформлений поліс, виконання інструкцій представника контакт-центру. Номери телефонів для зв'язку вказані в страховому договорі.

Подальші дії:

  • виклик дорожньої поліції;
  • фіксація обставин аварії на відео, фото. Сфотографувати потрібно всі автомобілі, які брали участь в інциденті, записати контакти свідків. Важливо не робити нічого, що змінило б схему ДТП;
  • уточнення наявності і типу полісів автострахування в учасників аварії. Документи бажано сфотографувати;
  • надання необхідних документів представникам поліції. Якщо від вас вимагають підписати будь-які папери, але ви не розумієте їхній зміст, ставити підпис не потрібно. На документах проставляється позначка «Не розумію мову».

Якщо в аварії немає потерпілих, можна скористатися Європротоколом, але робити це варто при повній впевненості правильного заповнення документа іноземною мовою. На прохання автовласників поліцейські надають копію протоколу ДТП.

Далі можливі два варіанти подій: ремонт авто в іноземній державі в мережі партнерських СТО або в Україні. У першому випадку СК компенсує витрати за розцінками, що діють в нашій країні. Якщо автомобіль не може пересуватися своїм ходом, евакуація транспортного засобу на СТО організовується самостійно. Витрати на транспортування СК відшкодовує в межах ліміту, зазначеного в договорі на підставі квитанцій, інвойсів, актів виконаних робіт.

Для проведення повного або часткового ремонту в іноземній державі рекомендується зробити фотографії загального плану, показників одометра, VIN-коду і пошкоджень, крупним планом, в декількох ракурсах. По завершенні відновлювальних робіт необхідно сфотографувати замінені деталі і вузли.

Якщо прийнято рішення відновлювати машину в Україні, потрібно протягом двох робочих днів прибути в офіс врегулювання збитків СК, узгодити огляд пошкоджень, дізнатися список документів для відшкодування збитку. До огляду усувати пошкодження не слід.

Виплати по КАСКО проводяться протягом 5-10 днів після надання документів.

Що врахувати при оформленні

Документально розширення географії дії КАСКО оформляється додатковою угодою. При його укладанні важливо з'ясувати інформацію про території, що входять в зону страхового покриття, дізнатися чи є винятки. У порівнянні зі звичайним полісом, ЕВРОКАСКО обходиться на 10-15% дорожче, але цифра орієнтовна, залежить від конкретної СК.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті