Як підготуватися до передстрахового огляду

9 хв. 15 жовтня 2020
Як підготуватися до передстрахового огляду

Перед тим як застрахувати автомобіль за деякими розширеним програмам, водієві запропонують виконати передстраховий огляд. Це візуальна оцінка стану авто, під час якої сфотографують окремі частини, відзначать місця невеликих пошкоджень і вм'ятин, підпишуть спеціальний акт. Відсутність такого документа стане в подальшому причиною відмови у виплатах, на які може претендувати власник машини. Про особливості проведення цієї процедури, а також про те, як до неї підготуватися, піде мова в нашій статті.

Для чого потрібен передстраховий огляд

На проведенні огляду автомобіля перед остаточним підписанням договору найчастіше наполягають в страхових компаніях, щоб зафіксувати документально поточний стан транспортного засобу (ТЗ). Це потрібно, щоб порівняти, чи з'явилися нові проблеми під час ДТП, або вони вже були раніше. Як правило, такі заходи передують оформленню КАСКО. Програма передбачає повний захист застрахованого ТЗ як під час ДТП, так і від пошкоджень унаслідок непередбачених ситуацій (повені, падіння гілок і ін.).

В ході огляду фахівець виконає такі дії:

  • упевниться, що транспортний засіб відповідає характеристикам, які зазначені водієм;
  • обов'язково звірить номери окремих механізмів (кузов, двигун і ін.), які зазначені в техпаспорті, з тими, що проставлені на машині;
  • перевірить повноту комплектації. Особливу увагу приділить наявності всіх дисків, фар, запасного колеса, будь-яких додаткових пристроїв;
  • уточнить, в якому стані знаходяться охоронні системи (якщо має бути страхування від викрадення).

Після візуальної оцінки і звірки номерів представник страховика зробить фотографії загального вигляду автомобіля, кузова, внутрішнього оздоблення салону. На окремих знімках зафіксує місця з пошкодженнями (якщо такі є). Надрукувані фото будуть згодом прикріплені до акту.

Проміжним завданням проведення огляду є перевірка відповідності вартості, яку заявив водій, реальній ринковій. Якщо ушкоджень буде виявлено багато, виявлена неповна комплектація (наприклад, фари, відсутність якихось штатних пристроїв), ціна авто, яка зазначена в полісі, природно, буде знижена.

 

Вимоги до автомобіля

Для проведення огляду авто в страховій компанії від водія вимагатиметься дотримання певних умов:

  • приїхати в призначений час;
  • взяти технічний паспорт ТЗ. Він потрібен для звірки номерів кузова, рами, двигуна;
  • надати оригінальні ключі і брелоки для сигналізації. Про їх наявність в повному комплекті буде вказано в акті;
  • забезпечити доступ до номерів VIN кузова і шасі, до інших маркувальних табличок.

Один з важливих чинників - чистота автомобіля і салону. Коли машина покрита пилом, важко об'єктивно оцінити, в якому стані знаходиться лакофарбове покриття, пошкоджена чи ні обшивка салону. Тим більше, це залишиться на фотографіях.

До фото пред'являються досить високі вимоги. По-перше, вони повинні бути кольорові, по-друге, в налаштуваннях фотоапарата відзначають, що необхідна фіксація дати і часу зйомки. Нарешті, знімки робляться з різних ракурсів за спеціальною схемою, яка прийнята в компанії. Обов'язково повинні бути види спереду, ззаду, з боків. Фотографують машину і під кутом в 45 градусів, що дозволяє зафіксувати стан фар. Окремо знімають моторний відсік, приладову панель, показання спідометра, стан салону. Для акта знадобляться фото ключів і брелока з сигналізацією.

Правильна підготовка до огляду автомобіля

Головні фактори, які доведеться врахувати власнику ТЗ, - це загальний вигляд автомобіля і умови проведення огляду.

Водій зможе уникнути будь-яких зауважень з боку страхової компанії, зниження ціни, інших непорозумінь, якщо він подбає про вигляд автомобіля зовні: поверхні кузова без бруду, чітко видно номери на окремих агрегатах, забезпечений до них доступ.

Як і страхова компанія, власник теж зацікавлений в тому, щоб умови огляду були адекватні. Тому варто домовлятися про його проведення в світлий час доби і там, де буде можливість відкрити капот, звірити всі номери, зробити необхідні знімки ззовні і зсередини. Припустимо проведення такої експертизи і в приміщенні при яскравому штучному освітленні. Але тоді зростає ризик, що страховик може не помітити, не відзначити в акті похибки лакофарбового покриття, корозію, відколи, особливо якщо вони будуть знаходитися з погано освітленого боку. Це потім стане причиною зменшення виплат по страховому випадку.

Щоб уникнути проблем під час проведення процедури, зафіксувати об'єктивну оцінку стану авто на момент оформлення страховки, водієві варто підготувати свій ТЗ. Для цього радять виконати наступне:

  • вимити автомобіль прямо перед оглядом, простежити, щоб на поверхнях залишилося якомога менше пилу. Деякі водії іноді навіть запрошують експерта на автомийку, там і проводять експертизу;
  • заздалегідь дізнатися місцезнаходження ідентифікаційного номера кузова. Справа в тому, що на різних моделях навіть однієї марки може відрізнятися його розташування. На це питання відповість попередній власник або представник автосалону. Можна уточнити і на форумах автолюбителів;
  • перед виїздом перевірити наявність оригіналів документів на машину. Знадобляться ключі і брелоки від сигналізації. Якщо власник авто приїде без них, то йому можуть відмовити в розширеній програмі страхування з ризиком розкрадання автотранспорту;
  • подбати про час і місце проведення огляду. Кращий час - це середина дня, місце - відкритий майданчик з м'яким освітленням. Навколо повинно бути достатньо простору, щоб зробити фотографії з різних точок і ракурсів. При поганій погоді підходить просторий гараж або крита освітлена парковка. Один нюанс: ці питання вимагають узгодження зі страховою компанією, не всі погоджуються на зйомки в приміщеннях.

Грамотна підготовка до огляду автомобіля допоможе домогтися зниження суб'єктивності під час процедури.

Чи можна відмовитися від огляду

Застрахувати на добровільній основі без проведення попереднього огляду можна новий автомобіль. У цьому випадку поліс оформляють прямо на території автосалону. Такі послуги, як правило, пропонують відразу при покупці. У даному випадку за хороший стан машини відповідає продавець.

Можуть дозволити не проходити огляд власнику авто під час переукладання договору, якщо за попередній період не зафіксовано аварій. Але водієві варто потурбуватися про себе самому, переконатися, що дійсно це прописано в правилах компанії. В іншому випадку відсутність акту може стати причиною відмови у виплатах, їх зниженню при настанні страхового випадку.

Огляд не проводять при укладенні договору обов'язкового страхування (ОСЦПВ). За його умовами, компенсувати збитки планується не застрахованому водію автомобіля, а іншій особі (потерпілому під час аварії). Відповідно, стан машини власника поліса ОСЦПВ компанію не цікавить.

Нарешті, можна відмовитися від проведення огляду та за власною ініціативою. Але тоді є ризик, що з таким власником не продовжуватимуть співпрацю з оформлення договору добровільного страхування. Під питанням залишаться і виплати при настанні критичних випадків. Якщо компанія сама пропонує оформити розширену страховку без попереднього огляду, то це повинно насторожити водія, оскільки дуже високий ризик невиплати компенсації.

Не сумніваємося, що наші поради допоможуть вам спокійно пройти процедуру передстраховий огляду і укласти договір в солідній страховій компанії.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті