Все про штрафи через відсутність ОСЦПВ

4 хв. 15 лютого 2021
Все про штрафи через відсутність ОСЦПВ

На підставі закону України про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності, всі учасники дорожнього руху зобов'язані їздити з полісом ОСЦПВ. Законослухняні водії (за статистикою їх близько 90%) купують «автоцивілку», але деякі (10%) ризикують і порушують правила. Вчасно оформлена страховка дозволяє скоротити фінансові втрати для відшкодування наслідків дорожньо-транспортних пригод, уникнути штрафів.

Виконувати перевірки компетентні Національна поліція (при аваріях, фактах порушень правил дорожнього руху), представники прикордонних служб (при перетині кордону країни на автомобілі).

Визначення суми штрафу

Найменше фінансове покарання через відсутність договору обов'язкового страхування – 17 неоподатковуваних мінімумів доходів (або 425 грн.). Максимальний штраф – 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850 грн.). Розмір стягнення залежить від конкретних обставин. Заплатити мінімальну суму доведеться в наступних випадках:

  • у автовласника є страховка, але він забув її вдома, може пред'явити фотокопію, попросить підвезти документ;
  • якщо поліса немає, але водій переконав представника закону в його наявності;
  • документ є, але він зіпсований.

Якщо поліс ОСЦПВ прострочений, ніколи не оформлявся, водій потрапив в ДТП і не пред'явив поліс, виписується максимальний штраф. Тяжкість правопорушення встановлює поліцейський. У деяких ситуаціях він може обійтися усним попередженням.

Пропустити закінчення терміну дії договору ОСЦПВ вельми складно. Про нього нагадують страхові компанії, дана інформація доступна в мобільних додатках.

На оплату дається 15 днів з моменту отримання постанови, після закінчення цього терміну розмір фінансового покарання подвоюється. Оплата здійснюється до Держказначейства за місцем реєстрації транспортного засобу. Сказане відноситься і до їзди на транзитних номерах. Багато страхових компаній пропонують купити поліс на 15 днів, що раціонально для подібних випадків.

Штраф – це не всі збитки, що понесе автовласник, який не уклав зі страховою компанією договір обов'язкового автострахування. При настанні страхового випадку, тобто аварії, яка відбулася з його вини, водій буде ремонтувати за свій рахунок автомобіль, компенсувати збиток постраждалій стороні. Ці витрати набагато більше вартості «автоцивілки».

При наявності у ініціатора аварії чинного договору обов'язкового страхування заподіяну потерпілій стороні збитки виплачує страхова компанія, з якою укладено угоду. За шкоди життю та здоров'ю компенсують 260 000 гривень на одного потерпілого, за пошкодження майна – до 130 000 грн.

Іноді водії «попадають» на штраф через те, що оформляють страховку через сумнівних агентів, брокерів, за заниженою вартістю. Між МТСБУ і Нацполіціей організований обмін даними, тому перевірити справжність легко, а ось встановити, що автовласник не причетний до підробки, буде складно.

Як перевірити дію поліса ОСЦПВ

Легітимність поліса ОСЦПВ можна встановити в режимі онлайн на офіційному сайті МТСБУ. Для цього в поле пошуку потрібно ввести номер автомобіля або страхового договору. У відповідь система видасть назву страховика, його життєвий статус, юридичну адресу, а також марку, модель авто, VIN-код.

Якщо в дорозі немає інтернету, можна скористатися іншим дистанційним каналом – зателефонувати на телефон «гарячої лінії» Моторного бюро і надати дані для перевірки оператору.

Процедуру обов'язково потрібно виконати, якщо дорожня пригода оформляється в форматі європротоколу. Тут обов'язкова умова – наявність діючих полісів у всіх учасників інциденту на дорозі.

У яких випадках не буде призначений штраф

Закон передбачає можливість керування транспортним засобом без оформлення ОСЦПВ кільком групам осіб:

  • учасникам АТО і бойових дій;
  • постраждалим під час акцій протесту на Євромайдані;
  • інвалідам першої групи з допуском до керування;
  • людям, що керують автомобілями, які належать інвалідам першої групи (в їх присутності).

Штраф, виписаний таким громадянам, можна оскаржити в судовому порядку. Якщо ви не належите до пільгових груп населення, у вас немає страховки, але ви хочете їздити на автомобілі, є тільки одне правильне рішення – негайно її придбати. Сьогодні легітимні E-ОСЦПВ, покупка яких доступна на офіційних сайтах страховиків. Процес займає 5 хвилин. Ризик втратити, забути документ в цьому випадку нижче, оскільки він зберігається в цифровому форматі на мобільному пристрої.

Зараз в країні триває розробка проекту автоматичного моніторингу наявності ОСЦПВ. Електронний контроль стане додатковим стимулом вибору на користь здорового глузду.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті