Водіння чужого автомобіля: як оформити поліс ОСЦПВ для фізичних та юридичних осіб

4 хв. 05 серпня 2021
Водіння чужого автомобіля: як оформити поліс ОСЦПВ для фізичних та юридичних осіб

Автоцивілка - страховка з особливим статусом. Даний вид страхування є обов'язковим для кожного власника транспортного засобу в Україні. Виняток становить категорія пільговиків, які можуть не оформляти поліс. Відсутність ОСЦПВ тягне штрафи, передбачені законом, і фінансові проблеми для водія, у якого немає автоцивілки. Якщо факт з'ясується при настанні страхового випадку, винуватець аварії в судовому порядку буде відшкодовувати завдані збитки.

Оформлення обов'язкового страхування для фізичних і юридичних осіб

Укласти договір зі страховою компанією може будь-який власник транспортного засобу зі статусом приватної особи або організації. Від приналежності страхувальника до фізичної або юридичної особи залежить вартість страхування ОСЦПВ. При розрахунку застосовуються різні коефіцієнти.

Після прийняття змін у законодавстві оформляти нотаріальну довіреність при необхідності передачі права управління іншому водієві, який не є власником авто, не обов'язково. Досить мати технічний паспорт, індивідуальний податковий номер, паспорт громадянина України, посвідчення водія. Юридичні особи додатково надають виписку з Єдиного державного реєстру.

Страхові адвокати рекомендують взяти розписку на керування транспортним засобом, оскільки можуть статися непередбачені обставини.

У судовій практиці відомі випадки, коли директор компанії передавав право керування службовим автомобілем своїм підлеглим. При виникненні конфліктних ситуацій або через особисту неприязнь керівник звертався до суду з позовною заявою про викрадення. Як і чим закінчуються такі справи, невідомо, але підсумком судового розгляду за відсутності у позивача переконливої доказової бази може бути кримінальний термін.

Представники національної поліції мають право вимагати у водія, який керує автомобілем, котрий не належить йому по праву власності, технічний паспорт, водійське посвідчення, страховий поліс ОСЦПВ. Якщо хоча б одного з перерахованих документів немає, нараховується штраф.

Кому дозволено не оформляти ОСЦПВ

Законодавчо визначено категорії громадян, які можуть керувати транспортними засобами без автоцивілки. Серед них:

  • учасники бойових дій;
  • постраждалі в результаті подій Революції Гідності;
  • інваліди війни;
  • інваліди I групи, які здатні самостійно керувати автомобілем.

Інваліди II групи, громадяни пенсійного віку, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС I та II категорій купують поліс вдвічі дешевше розрахункової вартості. Пільги діють при пред'явленні в страхові компанії відповідних документів.

Подвійне страхування: як уникнути

При придбанні автомобіля в салоні на нього відразу ж оформляється ОСЦПВ. На вторинному ринку складається інша ситуація. Продавець може забути про наявність автоцивілки, термін дії якої ще не закінчився. Новий власник теж не знає про існуючий поліс ОСЦПВ і укладає новий договір.

При настанні страхового випадку друга угода буде визнана юридично нікчемною, СК не зробить виплати.

Щоб уникнути подібної ситуації, потрібно виконати прості дії:

  • дізнатися, чи є автоцивілка на автомобіль, що купується;
  • домовитися з господарем про передачу її новому власникові за залишковою вартістю або переконатися, що продавець розірвав договір ОСЦПВ;
  • після закінчення терміну колишньої страховки слід її продовжити або оформити новий договір відразу після покупки, якщо відомо, що попередній розірвано.

Для продовження автоцивілки без власника потрібно пред'явити технічний паспорт.

При зміні власника машини часто відбувається і заміна номера. Але поліс ОСЦПВ пов'язаний не з конкретною людиною, а з VIN-кодом авто. Тому він актуальний до закінчення терміну дії.

Отже, для водіння чужого автомобіля не обов'язково оформляти нотаріальну довіреність, але потрібен поліс обов'язкового страхування. Разом з водійськими правами і технічним паспортом ці документи є підставою для легітимного управління транспортним засобом.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті