Страхування квартири від затоплення: що потрібно знати

6 хв. 01 березня 2021
Страхування квартири від затоплення: що потрібно знати

Дім – це те місце, де людина хоче відчувати себе в безпеці найбільше. Саме тут вона знаходить так звану тиху гавань, де можна добре відпочити, розслабитися після трудових буднів, пограти з дітьми. Найгірше, коли спокій порушують якісь непередбачені обставини – пожежі, затоплення та інше. Такі проблеми ускладнюються ще й тим, що за відновлення майна і ремонт доведеться викласти кругленьку суму. Надійним механізмом фінансового захисту від таких випадків є програми страхування житла. Розберемося з цим детальніше.

Коротко про страхування майна

На жаль, люди, які живуть в багатоповерхових будинках, ніколи не зможуть бути повністю впевнені в безпеці свого житла. Завжди знайдеться сусід, який може часом не закрити газовий кран або включити воду, наповнюючи ванну, і забути про неї.

Та й про квартирних злодіїв не варто забувати. Від дій останніх не застраховані і власники приватних будинків. У будь-якому житлі не можна бути повністю впевненим у тому, що не прорвуть каналізаційні або водопровідні труби. Якщо виникнуть подібні проблеми, відновити втрачене майно або відремонтувати житло можна коштом страхової компанії.

Оформлений договір допоможе отримати компенсацію, якщо стався один з таких випадків:

  • пожежа;
  • вибух газу;
  • крадіжка;
  • злом і пошкодження майна;
  • затоплення і подібне.

Серед пропозицій компаній є варіанти, за якими можна застрахувати свою власну квартиру або відповідальність. У другому випадку компенсацію отримають сусіди, якщо в прориві труб і затопленні винен страхувальник. Допустиме оформлення поліса і на орендоване житло, що значно полегшить взаємовідносини з господарем.

На що звернути увагу при оформленні договору

Статистика показує, що затоплення – це один з найбільш частих страхових випадків в міських квартирах. При цьому предметами страхування можуть бути названі інженерні комунікації, велика побутова техніка, цінні предмети, меблі, дорога обробка (наприклад, ламінат, паркет, шпалери). Цей перелік обговорюють з представниками компанії при укладанні договору і перевіряють, щоб він був зафіксований в документі. Найчастіше страхові компанії попросять зробити фотографії об'єктів і вказати їх ринкову вартість на момент укладення договору.

Складанню такого переліку радять приділити належну увагу. З одного боку, це досить копітке заняття, з іншого – з'являється можливість уникнути суперечок, якщо страховий випадок настав і виконується розрахунок розміру компенсації.

Варто поцікавитися у менеджера компанії, що не відноситься до застрахованих предметів. У будь-якому договорі буде зазначено перелік винятків. Як правило, під страхування не підлягають: готівка, електроніка (ноутбук, фотоапарат, мобільний телефон), цінні папери, картини, ювелірні вироби, ексклюзивний одяг.

Це пояснюється тим, що гроші і цінні папери прийнято зберігати в банку. А для страховки антикваріату, ювелірних виробів або картин потрібно для початку їх оцінити, оформити відповідний сертифікат, в якому буде вказана вартість, і забезпечити належну охорону. При пошкодженні цих предметів в результаті затоплення компенсація буде виплачена тільки в тому випадку, якщо правоохоронні органи зможуть документально підтвердити, що клієнт не здійснював шахрайських дій для їх навмисного псування.

Окремо від затоплення може бути застраховане внутрішнє оздоблення приміщення, до якого, крім штукатурних і малярських робіт, традиційно відносять: 1) стан поверхонь, оброблених пластиком, деревом, шпоною, шпалерами та іншими матеріалами; 2) вбудовані меблі або їхні елементи.

Оздоблення найчастіше псується внаслідок впливу води, і тому бажано потурбуватися про його відновлення заздалегідь.

Дії, які допоможуть отримати компенсацію

Найчастіше, коли починає затоплювати квартиру або будинок, господар занадто хвилюється і не завжди знає, що потрібно не забути зробити для отримання компенсації в повному обсязі. Для того, щоб в перспективі не виникло проблем з виплатами, необхідно виконати такі дії:

  • протягом 24 годин повідомити в страхову компанію про подію. Телефони вказані в полісі, є вони і на офіційному сайті;
  • викликати аварійну службу, яка обслуговує будову. Якщо під рукою не виявилося потрібних контактів, можна уточнити, куди саме необхідно телефонувати, у представника страховика. У деяких ситуаціях знадобиться приїзд поліції;
  • вжити заходів щодо зменшення збитків – наприклад, перекрити стояк, який прорвало, зібрати воду з підлоги і подібне. Але при цьому бажано не переміщати великогабаритні предмети до огляду приміщення страховим експертом;
  • підготуватися до того, щоб показати докази своєї непричетності до виникнення затоплення. Це можуть бути документи, що підтверджують регулярне сервісне обслуговування комунікацій, або висновок сантехніка про причини настання критичної ситуації.

І, нарешті, кожному страхувальнику потрібно запам'ятати, що за халатне ставлення господаря до – проста забудькуватість, наприклад пішли і залишили включеною воду у ванній кімнаті, то на компенсацію можна не розраховувати. А ось коли труби прориває через неякісне з'єднання або тому що перевищено термін їхньої експлуатації, виплати будуть здійснені.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті