Страховий поліс ОСЦПВ: правила заповнення та комплект документів для оформлення

6 хв. 18 травня 2020
Страховий поліс ОСЦПВ: правила заповнення та комплект документів для оформлення

Щодня на дороги виїжджають тисячі автомобілістів, які поспішають на роботу, додому, в магазин чи в інших справах. Поспіх штовхає їх на перевищення допустимої швидкості, вчинення заборонених маневрів та інші порушення правил дорожнього руху, що призводять до аварій. Наслідки ДТП вимагають немаленьких матеріальних вкладень. І найкращий спосіб застрахуватися від них - оформлення полісу ОСЦПВ. Це обов'язковий документ для всіх водіїв, незалежно від типу керованого транспортного засобу. Бланк полісу заповнюється від руки або друкованим способом, складається з двох аркушів. Перший - оригінал документу. Він зберігається у страхувальника. Другий листок - його копія. Вона залишається у страховика. Важливо правильно заповнити договір. Від цього будуть залежати вартість і достовірність полісу.

Особливості заповнення

Якщо ви купуєте старий автомобіль, продавець може залишити поліс, термін дії якого ще не закінчився.

Для оформлення страхового договору можна звернутися в компанію або заповнити електронний бланк на сайті. Другий спосіб - швидше і зручніше. Він виключає ручне заповнення бланка, знижує ймовірність помилок. У такій формі вам запропоновані різні пункти з варіантами для вибору: тип транспортного засобу, об'єм двигуна, термін дії полісу. Вартість страховки розраховується автоматично на підставі зазначених характеристик.

При ручному заповненні необхідно дотримувати акуратності, писати розбірливо, бажано друкованим шрифтом. Будь-яке виправлення чи помилка робить документ недійсним. Порожні поля слід перекреслювати. Цифри необхідно писати в спеціальних полях. Таке заповнення дозволить зчитати їх за допомогою автоматизованих пристроїв.

Характерні риси бланка:

  • двошаровий друк;

  • водяні знаки;

  • фонове зображення машини;

  • металізована смуга, що проходить через весь бланк;

  • QR-код.

Бланк страхового полісу має єдину форму, яка використовується на всій території країни.

Першим пунктом йде вказівка ​​терміну дії. Потім - П.І.Б. водія або найменування компанії (якщо страхувальник - юридична особа), а також особисті дані власника транспортного засобу. Наступні пункти: відомості про машину (марку, модель, номер). Власнику також необхідно вказати мету експлуатації транспортного засобу, наприклад, використання в якості таксі. Вона впливає на величину коефіцієнту і вартість страховки.

Останній пункт - вартість страховки. Вона розраховується індивідуально і залежить від різних факторів (марки автомобіля, технічних характеристик, цільового призначення, наявності пільг).

Комплект документів

Оформленням страхового полісу займається власник транспортного засобу або його представник при наявності нотаріального доручення з правом розпоряджатися машиною. Для укладення договору необхідно підготувати комплект документів:

  • паспорт та ідентифікаційний код;

  • водійське посвідчення і його копії;

  • свідоцтво про реєстрацію автомобіля.

Щоб не возити з собою такий комплект документів, можна скористатися послугами компаній, що реалізують діяльність в режимі онлайн. Все, що необхідно, ввести свої дані та інформацію про транспортний засіб, вказати наявність пільг, термін дії полісу, розмір франшизиі оформити договір.

Після цього документ прийде на пошту. Водій може роздрукувати бланк або зберігати його в електронному вигляді на мобільному пристрої.

Дані страховика, полісу і страхувальника

У першому полі вказується інформація про страхову компанію. У нього вписуються назва, адреса та номер телефону. Тут також повинен бути штамп. Поруч з полем вказується код страховика - тризначна цифра, яка присвоюється МТСБУ.

В наступному полі - терміни дії поліса. Це точні дати, коли договір набирає чинності і якого числа він закінчується. В 4-му полі фіксується сума виплат третій особі в разі аварії. Окремо записуються два числа. Перше - відшкодування за шкоду здоров'ю та життю. Максимальний показник - 260 тисяч гривень. Другий ліміт - компенсація за майновий збиток. Максимальний розмір виплат - 130 тисяч гривень. Цифри вписуються прописом.

Потім вказується розмір франшизи. Це компенсація, яку страхувальник сплачує самостійно. Вона становить до 2% від максимальної суми страхового покриття. Також допускається оформлення поліса без франшизи. В цьому випадку в цій графі записується нуль.

У наступному розділі наводяться дані страхувальника. Фізичні особи вносять інформацію про себе: П.І.Б., зареєстровану адресу проживання, індекс, дату народження, ідентифікаційний номер, телефон. У відповідних полях слід вписати дані документу, що посвідчує особу. Якщо в якості страхувальника виступає юридична особа, необхідно вказати назву та адресу організації, код ЄДРПОУ, контактний телефон.

Дані про транспортний засіб

У 6-му полі записуються дані про автомобіль, мотоцикл, автобус і т. д. Інформація повинна відповідати тій, що вказана в техпаспорті. У бланк страхового поліса вносяться марка та рік випуску транспортного засобу, номер, місто реєстрації. При оформленні ОСЦПВ також необхідно вказати тип і обсяг двигуна, так як від цього залежить вартість страховки.

У бланк вписуються особливі умови експлуатації транспортного засобу. Необхідно вказати, чи використовується авто в якості таксі, чи підлягає автобус або вантажівка технічному контролю. Також вписується стаж водіння власника та інших осіб, які будуть керувати машиною.

Увага! Термін дії поліса повинен закінчуватися до наступної процедури обов'язкового технічного контролю.

Розрахунок платежу

Страхова компанія фіксує суму платежу і компенсації, яка виплачується при ДТП. Щоб розрахувати, у скільки обійдеться страховка, необхідно базовий тариф помножити на коефіцієнти (об'єм двигуна, місто реєстрації, сфера використання машини, фізична або юридична особа, водійський стаж, термін дії полісу, наявність або відсутність страхових виплат, стаж).

Пенсіонери, учасники бойових дій, інваліди II групи та ліквідатори наслідків Чорнобильської аварії відносяться до пільгової категорії. Для них діє знижка 50% на страховий поліс ОСЦПВ.

У документі вказуються дата внесення оплати, сума, найменування та номер платіжного документу.

У разі аварії потерпілий звертається у фірму винуватця події із заявою, паспортом та ідентифікаційним кодом, свідоцтвом реєстрації авто, посвідченням.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті