Що робити, якщо застрахований автомобіль затопило

5 хв. 03 листопада 2020
Що робити, якщо застрахований автомобіль затопило

У нашій країні все частіше трапляються будь-які природні аномалії. Під час глобальних кліматичних змін люди стикаються з тим, що якийсь період часу опадів немає взагалі, а потім приходить біда у вигляді безперервних злив, гроз, граду, повеней. За кілька годин випадає місячна норма. Страждають при цьому всі, але окремо варто сказати про те, як не потрапити в таку ситуацію, як себе вести, якщо ваш автомобіль все-таки виявився під дощем або на затопленій ділянці.

Як уникнути страхового випадку

Розширені програми добровільного страхування включають захист від непередбачених природних катаклізмів, від пошкоджень автомобіля в результаті падіння на нього гілок, рекламних щитів, інших предметів, підтоплення. Звичайно, найкращий порятунок від катастрофічних наслідків - зробити все, щоб не потрапити в такі ситуації, особливо, під проливний дощ або в зону повені. Адже до сих пір ще не розроблені заходи, що гарантують 100% захист механізмів авто від води.

Найпростіший спосіб попередження можливих проблем - стежити за прогнозом погоди, не виїжджати, якщо очікується сильний дощ. Завжди варто співвідносити можливі ризики з наслідками дій.

У період проливних дощів бажано заздалегідь продумати, де паркувати свій транспорт. Зокрема, потрібно постаратися не залишати автомобіль в таких місцях:

  • на спуску, особливо в його найнижчій частині. Природно, що туди будуть стікати потоки води. Якщо поблизу не буде хороших зливостоків, то висока ймовірність застою, підтоплення території;
  • на решітках каналізації або на водостоках. По-перше, їх спеціально розміщують в місцях, куди стікає вода. Якщо іноді самому важко визначити, в низині або на піднесеності доведеться паркуватися, то люк не помітити неможливо. По-друге, машина завадить вільно стікати воді, біля коліс будуть накопичуватися сміття і листя. Таким чином, неправильно припаркований автомобіль стане причиною того, що водостік заб'ється, навколо утвориться калюжа непередбачуваних розмірів;
  • занадто близько від дерев, рекламних щитів. Це пов'язано з тим, що зливи часто супроводжуються поривами вітру. Вони призводять до падінь гілок, зривання щитів, дахів будинків і інших неприємностей.

Найкраще місце для парковки перед негодою - на височині і подалі від дерев.

Якщо страховий випадок настав

Якщо все-таки проливного дощу уникнути не вдається, фахівці радять зупинитися, не заводити двигун. Коли злива застала на стоянці, теж не варто починати рух. Пояснюється це просто. Якщо машину залило або підтопило, її досить легко просушити. А ось коли на ній продовжують їхати, високий ризик гідроудару - різкого стрибка тиску в системі, що може призвести до поломок окремих деталей двигуна, розривів прокладок та ін. Мотор автомобіля буде сильно пошкоджений.

При цьому важливо пам'ятати, що суми по страховці виплатять в повному обсязі, якщо машина перебувала без руху під час негоди. Якщо буде визначено, що стався гідроудар, то на отримання грошей можна не розраховувати.

Отже, розглянемо дії водія, якщо він в дорозі, почався проливний дощ, машина все-таки потрапила в зону підтоплення на вулицях міста. Розберемося покроково.

Крок 1. Потрібно зупинити автомобіль, не заводити двигун.

Крок 2. Якщо машину сильно залило, краще постаратися зберегти самовладання, приготуватися до пересування на СТО за допомогою евакуатора. У транспортуванні можуть брати участь представники страхової компанії, оскільки підтоплення авто - це реальний випадок, під час якого надається допомога. Доставка машини на станцію техобслуговування для огляду, сушки і можливого ремонту - зона відповідальності страховика. Від клієнта вимагається лише зателефонувати за телефоном, вказаним в договорі, і повідомити про проблему та своє місцезнаходження.

Не будуть зайвими й фотографії або відео, зроблені на місці надзвичайної події з фіксацією дати і часу події. Ці матеріали підтвердять компанії правильність дій клієнта в непередбачуваній ситуації, підвищать шанси на якнайшвидший ремонт і виплати.

Крок 3. Діагностика стану автомобіля на СТО, просушка та чистка. На станції техобслуговування досвідчені механіки оглянуть моторну частину, витягнуть з салону крісла. Загалом, організують якісне просушування.

Майстри обов'язково виконають комп'ютерну діагностику систем автомобіля, що дасть можливість оцінити ступінь пошкоджень, тривалість відновлення. Особливу увагу приділяють оцінці стану електричної системи, бо на потрапляння води найсильніше реагують проводка, реле, датчики та ін. Обов'язково перевіряють, як функціонують зовнішні частини: склоочисники і склопідйомники, чи не залило фари, чи працюють датчики круїз-контролю, парктронік.

Надалі багато що залежить від того, як швидко доставили авто на СТО, чи витягали крісла для просушування салону. Як правило, кузов та днище ТЗ краще готують до впливу негоди. З висохлого салону можуть початися корозійні процеси. Щоб просушити нутрощі авто, почистити салон та продіагностувати буде потрібно близько 2 робочих днів.

Крок 4. Повернення до експлуатації. Перший запуск двигуна після просушування і тестування найкраще робити на СТО, з яким оформлений договір у страхової компанії. Тоді можна бути впевненим у тому, що з автомобілем буде все в порядку, виплати за програмою добровільного страхування покриють відновлення машини після неординарного випадку.

Дотримання таких рекомендацій дасть можливість водієві машини швидко подолати наслідки потрапляння в епіцентр стихійного лиха. Але ми бажаємо, щоб не довелося вирішувати подібні проблеми.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті