Що робити якщо винуватець ДТП зник

4 хв. 05 березня 2021
Що робити якщо винуватець ДТП зник

Дорожньо-транспортна пригода – це завжди неприємно. Найгірше, якщо не лише пошкоджений автомобіль, але і постраждав сам водій, його пасажири або пішоходи. Проблеми можуть посилитися, якщо один з учасників аварії (особливо винуватець) покине місце ДТП. Адже всім відомо правило, що в таких ситуаціях їхати геть не дозволяється нікому – ні ініціатору ДТП, ні потерпілим. Та на жаль, подібні випадки нерідкі. У нашій статті викладені поради для постраждалих: як діяти, якщо той, з чиєї вини все сталося, поїхав.

Що робити, якщо винуватець ДТП зник

У нашому стрімкому життєвому ритмі ДТП трапляються найчастіше через перевищення швидкості. Людина, яка завжди поспішає, потрапивши в аварію, може вести себе абсолютно нелогічно і покинути місце події. Вона може порахувати, що втеча – найкращий спосіб вирішення проблеми, що виникла. Але багато хто не враховує, що знайдуться очевидці, записи з камер спостереження, відеореєстраторів, автомобіль буде оголошений в розшук і в кінці кінців буде – побороти свою паніку і дочекатися приїзду поліції.

Якщо все-таки сталося непоправне і винуватець зник з місця події, потерпілому водієві варто зібратися з силами, подолати своє хвилювання і зробити послідовно такі дії:

  • увімкнути аварійну сигналізацію і поставити знак аварійної зупинки, щоб водії, які проїжджають повз, могли помітити пошкоджений автомобіль і об'їхали місце події;
  • якщо хтось із людей постраждав, то постаратися швидше викликати швидку допомогу;
  • щоб зафіксувати факт аварії і те, що винуватець ДТП зник, викликати поліцію;
  • подзвонити в свою страхову компанію;
  • залишити машину на місці, не переміщати ніякі предмети (наприклад, фару, що відлетіла, поламаний бампер та ін.);
  • постаратися згадати і записати прикмети водія, номери машини, яка виїхала, зробити фотографії свого авто з декількох ракурсів. На знімках обов'язково повинні бути видні номерні знаки пошкодженого автомобіля;
  • якщо знайдуться свідки, записати їх прізвища та телефони, попросити їх дочекатися приїзду поліції і дати свідчення. Може виявитися так, що момент аварії зафіксували відеореєстратори проїжджаючих повз машин. Їхніх власників теж бажано попросити затриматися. А якщо вони поспішають, то записати контактні дані для зв'язку;
  • по приїзду представників правоохоронних органів розповісти в деталях, що сталося, дати свідчення і отримати на руки протокол про пошкодження транспортного засобу.

Найголовніше, що потрібно зробити, – це постаратися зберігати спокій і не панікувати. Від того, наскільки детально будуть записані всі свідчення, будуть залежати в подальшому просування справи з пошуку винного і виплати страхової компанії.

При наявності страховки

У потерпілого водія можуть бути страхові договори КАСКО і ОСЦПВ. Якщо оформлений перший поліс, то слід якомога швидше викликати страхового представника зі своєї компанії. Часто бували випадки, що він приїжджав швидше, ніж патрульна служба. Працівник оглядає місце події, завжди представляє інтереси клієнта і може виступити як додатковий свідок. Страхові виплати в такому разі будуть призначені після фіксації ушкоджень і оцінки вартості ремонту на СТО, з якої у страховика укладено договір. Самостійно братися за відновлення свого автомобіля не рекомендується.

Трохи більше буде потрібно докласти зусиль з отримання виплат, коли винуватець ДТП зник, у разі коли потерпілий має тільки поліс ОСЦПВ. Такими випадками займається Фонд захисту потерпілих при Моторно-транспортному страховому бюро України.

Щоб отримати кошти на ремонт автомобіля з цього фонду, потрібно протягом трьох днів після того, що сталося завантажити бланк заяви про аварію, заповнити його власноруч і подати до громадської приймальні МТСБУ (адреси, телефони, години роботи можна знайти на офіційному сайті організації).

Далі знадобиться підготувати такі документи:

  1. страховий поліс ОСЦПВ;
  2. копію паспорта та ІПН;
  3. документи, в яких зафіксовано факт аварії (це може бути протокол, виданий представниками патрульної служби на місці ДТП);
  4. розширену довідку із зазначенням інформації про учасників події, про осіб, винних у ній, про обставини того, що сталося.

Додатково можуть вимагати копію постанови місцевого суду, яка підтвердить відповідальність іншого учасника ДТП, медичні довідки про стан здоров'я потерпілого (в тому числі про тимчасову непрацездатність). Представники фонду мають право самі зв'язатися зі свідками аварії для відновлення повної картини подій, оглянути пошкоджене авто, виконати інші дії.

Закон зобов'язує МТСБУ прийняти рішення про регламентні виплати (або аргументувати причини відмови, якщо не подано якісь документи) не пізніше 90 днів з дня подачі заяви про страхове відшкодування збитку.

Пошкодження авто на стоянці

Ще один випадок, який, на жаль, може статися з автомобілем, – це пошкодження на парковці. Добре, якщо водій, який зачепив машину, залишив записку на лобовому склі зі своїми контактними даними, за якими можна з ним зв'язатися, щоб оформити страхові виплати.

Якщо такої інформації немає, то, щоб не ремонтувати машину за свій рахунок, фахівці радять діяти таким чином:

  • викликати поліцію, щоб зафіксувати факт пошкодження;
  • пошукати свідків. Можливо, на стоянці є відеокамери або хтось бачив те, що трапилося;
  • відобразити на фото ушкодження. На одному зі знімків повинні бути чітко видно номери машини;
  • звернутися в свою страхову компанію, де проконсультують, як себе вести в подібній ситуації.

Всі ці дії допоможуть отримати виплати з Фонду захисту потерпілих при МТСБУ і уникнути фінансових втрат.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті