Що робити, якщо у винуватця ДТП немає поліса ОСЦПВ

6 хв. 16 листопада 2020
Що робити, якщо у винуватця ДТП немає поліса ОСЦПВ

Усі українські автовласники зобов'язані застрахувати громадянську відповідальність. За статистикою, кожен четвертий водій ігнорує закон, не купує страховку, їздить з простроченим, сфальсифікованим полісом. Грошові покарання за керування транспортним засобом без ОСЦПВ не вдаряють по бюджету, тому багато автолюбителів роками обходяться без поліса.

Якщо у ініціатора ДТП немає ОСЦПВ, порушується суть страхування автоцивільної відповідальності. Потерпіла сторона повинна отримати компенсацію незалежно від платоспроможності винуватця, але без обов'язкової страховки страховик на законних підставах не здійснює виплат. У інших учасників є два варіанти: звернення в Моторне (транспортне) бюро України або до суду.

Виклик поліцейського комісара на місце аварії

Після того, як сталася аварія, потрібно надати першу допомогу постраждалим, при необхідності викликати «швидку». Наступний крок - виклик поліції. До приїзду поліції необхідно з'ясувати наявність і дійсність полісів ОСЦПВ в учасників аварії. Зробити це можна шляхом сканування QR-коду або перевірки статусу на офіційному сайті МТСБУ.

До прибуття поліції детально фіксується місце події. Рекомендується зробити фото пошкоджень транспортних засобів, номерних знаків, загального плану ДТП. Потрібно отримати максимально докладні відомості про ініціатора аварії, записати його телефон, дізнатися місце прописки, постійного проживання. Корисно зробити фото, щоб водій згодом не намагався довести, що не був за кермом транспортного засобу.

Бажано вибудувати конструктивний діалог, роз'яснити винуватцю переваги досудового врегулювання конфлікту.

Дії після приїзду поліції:

  • чіткий виклад комісару обставин події, мета якого - доказ провини іншого боку;
  • отримання статусу потерпілої сторони;
  • отримання протоколу. Попередньо потрібно переконатися, що в документі відображені вірні відомості, оскільки з ним потерпілий піде в суд.

При відсутності хоча б у одного учасника аварії ОСЦПВ оформлення європротоколу неможливе, навіть якщо сума поломок не перевищує 50 тисяч гривень.

Якщо винуватець аварії усвідомлює, що у нього немає діючої автоцивілки, що саме він зобов'язаний компенсувати збитки, згоден відразу ж розрахуватися, потерпілий приймає гроші і пише розписку. Якщо у ініціатора аварії немає можливості відразу відшкодувати збиток, він може написати письмове зобов'язання про намір зробити це найближчим часом.

Нюанси звернення до МТСБУ

До звернення в Моторне Бюро потерпілий повинен отримати в суді довідку про те, що незастрахований водій визнаний винним в аварії. Відшкодування здійснюється за умови, що у потерпілого є страховка ОСЦПВ. МТСБУ здійснює виплати в наступних випадках:

  • ДТП ініціював водій без ОСЦПВ;
  • винуватець залишив місце події;
  • поліс винуватця придбаний у ліквідованій страховій компанії, або в тій, яка визнана банкрутом;
  • авто винуватця ДТП числиться в угоні.

Власники транспортних засобів повинні зберегти постраждалі автомобілі в тому вигляді, в якому вони перебували відразу після ДТП до огляду їх аварійним комісаром або експертом для оцінки збитку.

Після того як Моторне бюро виплатить відшкодування потерпілому, відомство зобов'яже водія компенсувати витрати. Винуватець, який не застрахував свою відповідальність, буде змушений знайти кошти і відшкодувати збиток.

Отримання судового рішення

Потерпілий водій може особисто бути присутнім на судовому засіданні, за відсутності впевненості в позитивному результаті - скористатися правовою підтримкою адвоката. Суд відбувається протягом двох тижнів з моменту аварії. Уточнити час, місце його проведення можна в поліції.

Рішення суду на користь потерпілого - ключова підстава для виплат МТСБУ. Позивач повинен підтвердити події фактами: надати поліцейський протокол, докази пошкодження транспортного засобу (фото, відео), чеки з автомайстерні, якщо до моменту суду проведено ремонт. Суд ретельно перевіряє причинно-наслідкові зв'язки. Важливо довести збиток, саме отриманий виключно внаслідок цього ДТП, а не раніше. Копія рішення суду передається в МТСБУ.

Закон не забороняє пред'явити позов безпосередньо винуватцю. Але якщо він безробітний, судове рішення може залишитися невиконаним.

Перед самостійним зверненням до суду можна спробувати мирно врегулювати спір. Для цього потрібно підготувати звіт про експертну грошову оцінку, при неможливості відновлення транспортного засобу - довідку про необхідність утилізації, досудову претензію, яку краще складати з досвідченим адвокатом. У претензії повинна бути чітко визначена необхідна сума відшкодування. У неї можна включити витрати на юридичні послуги, експертизу, покриття моральної шкоди.

Шансів виграти в суді у винуватців ДТП без страховки ОСЦПВ небагато. Зазвичай на етапі досудової претензії сторони домовляються, оскільки той, хто програв, крім шкоди автомобілю, зобов'язаний компенсувати витрати на судовий розгляд, а це ще більша сума.

Отримання відшкодування

Для отримання відшкодування від Транспортного Бюро потрібно в триденний термін після ДТП повідомити організацію. Форма заяви розміщена на офіційному сайті відомства. Заява подається особисто, в прийомні години, поштою, відправкою на email, факсом. З заявником зв'язується співробітник організації, повідомляє порядок врегулювання спору, перелік необхідних документів.

Рішення про виплату компенсації або про аргументировану відмову приймається не пізніше, ніж через три місяці після прийому заяви, при наявності повного пакету паперів.

У разі задоволення позовних вимог потерпілої сторони суд зобов'язує відповідача сплатити ремонтні роботи в зазначений термін, відшкодувати збитки в грошовому вираженні. Контроль виконання рішення здійснюють судові пристави.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті