Що робити, якщо потрапив в ДТП

10 хв. 23 грудня 2021
Що робити, якщо потрапив в ДТП

Велика кількість транспортних засобів на наших дорогах, незадовільна якість останніх, проблеми з наявністю розмітки і знаків призводять до того, що більшість українських водіїв потрапляють в ДТП. Навіть люди з великим стажем водіння не можуть бути застрахованими від аварій. Важливо бути підготовленим до того, як вести себе в таких випадках. І мова тут йде не тільки про вміння надавати першу допомогу, а й про те, що потрібно зробити, щоб подальше оформлення документів дозволило отримати компенсацію від страхової компанії в найкоротші терміни.

Перевірте, чи є постраждалі

Найперше, що потрібно зробити після зіткнення, – перевірити, чи хтось з учасників ДТП не постраждав. При цьому слід пам'ятати, що пошкодження можуть бути внутрішніми і не мати зовнішніх ознак. Та й в стресовому стані людина може не відразу відчути біль або, навпаки, його перебільшувати.

Для того щоб перестрахуватися, варто звернутися до кваліфікованих фахівців і викликати швидку допомогу. Крім етичної, є ще одна причина, через яку обов'язково потрібно зв'язатися з працівниками медичного закладу, – це загроза понести кримінальне покарання за те, що вчасно не була надана допомога. Відповідно до статті 286 Кримінального кодексу, за це можна отримати до п'яти років позбавлення волі з позбавленням водійських прав на все життя.

Якщо ж швидку викликати не вийшло або вона не може приїхати з яких-небудь причин, необхідно попросити про допомогу водіїв інших машин. Вони можуть відвезти потерпілого до найближчого медичного закладу. Коли звернутися за допомогою зовсім ні до кого, то дозволяється самому відвезти хворого, попередньо сфотографувавши у всіх подробицях місце зіткнення. Друга сторона повинна залишатися на місці і чекати приїзду поліції. Після передачі постраждалих лікарям важливо обов'язково повернутися на місце події, інакше це можуть розцінити як втечу і покарати штрафом, громадськими роботами або арештом.

Попередьте інших про ДТП

Після випадку ДТП потрібно обов'язково виділити себе на дорозі, включивши аварійну сигналізацію і поставивши знак аварійної зупинки. Це особливо важливо в темний час доби і в місцях зі щільним дорожнім трафіком. Побачивши, що такі знаки виставлені правильно, інші водії зможуть об'їхати місце зіткнення.

Фахівці радять постаратися взяти себе в руки після того, що сталося і діяти за законом, інакше можна не тільки не отримати страхові виплати, а й понести адміністративну відповідальність. Наприклад, винуватець аварії може запропонувати «домовитися» між собою без виклику поліції. На це можна погодитися лише при дотриманні двох умов:

  • немає постраждалих;
  • розмір пошкоджень авто мінімальний, і ремонт обійдеться в меншу суму, ніж розмір франшизи, зафіксований в страховому договорі (при ОСЦПВ це всього 1-2 тис. грн).

Ще при незначному збитку і досягненні згоди в тому, хто правий, а хто винен, можна не викликати поліцію і оформити електронний європротокол. Правда, це реально зробити лише в тому випадку, якщо у обох водіїв поліси ОСЦПВ придбані онлайн.

Далі слід зателефонувати в поліцію і в свою страхову компанію. Бажано також записати телефони, адреси, інші контактні дані всіх учасників ДТП.

Крім того, потрібно постаратися знайти очевидців аварії та обмінятися з ними номерами телефонів. Не варто забувати, що пасажири теж відносяться до цієї категорії. Вони будуть обов'язково допитані поліцією, а їхні свідчення занесуть до протоколу. Від цих відомостей може залежати результат справи. Особливо важливо зайнятися пошуком свідків, якщо один з учасників ДТП поводиться неадекватно, намагається залякувати, погрожувати, втекти з місця події або знищити будь-які докази.

До приїзду поліції забороняється переміщати автомобілі, що потрапили в аварію, інакше поліція не зможе правильно відновити картину того, що сталося. Це не можна робити навіть в тому випадку, якщо машини повністю заблокували рух.

Викличте поліцію

На жаль, приїзду співробітників патрульної служби іноді доводиться чекати досить довго. Але без правильно оформленого протоколу про аварію ніякі виплати страховою компанією проводитися не будуть.

При спілкуванні з поліцією потрібно зберігати спокій, емоції тут не тільки не допоможуть, а й можуть зашкодити. Бажано пройти тест на наявність алкоголю в крові (за допомогою алкотестера на місці, або пройшовши медичний огляд в поліклініці). При наявності відеореєстратора співробітникам патрульної служби надають запис з нього, попередньо зробивши копію. Необхідно також перевірити, чи немає камер спостереження поблизу і, якщо вони є, вказати на їхню наявність і попросити власників про передачу копії запису.

Зазвичай співробітники поліції пропонують учасникам аварії написати пояснення. Необхідно докладно викласти все, що сталося. Писати слід короткими, простими і зрозумілими фразами, які неможливо трактувати двояко. Подібні описи попросять зробити і очевидців.

Важливо уважно стежити за тим, як складається схема ДТП. Всі виміри, огляди ушкоджень, опитування свідків повинні відбуватися тільки в присутності всіх учасників аварії. У разі визнання провини слід знайти і вказати пом'якшувальні обставини: туман, яма на дорозі, відсутність знаків і т. д. Чим більше деталей буде в протоколі, тим краще для визначення розміру компенсації і швидкості прийняття рішення про страхові виплати. Головне – пам'ятати: навіть якщо інспектор склав протокол на одного з водіїв, якого він вважає винним, остаточне рішення буде приймати суд.

Після складання документа, що фіксує факт ДТП, його потрібно уважно прочитати. Якщо є які-небудь невраховані дані, зауваження, слід обов'язково сказати на них патрульному і простежити за тим, щоб він їх зафіксував в спеціальній графі. Документ підписується тільки в тому випадку, якщо до нього немає претензій. І ще одна умова - ні в якому разі не можна підписувати порожній бланк або недописаний протокол.

Співробітники поліції повинні підготувати ряд документів, необхідних для повного відтворення картини аварії:

  • протокол про огляд місця події;
  • протокол огляду стану автомобілів;
  • схема ДТП;
  • показання свідків.

Кожен з учасників аварії отримує копії цих документів на руки.

Викличте представника страхової компанії

Якщо водії, що потрапили в ДТП, мають оформлене повне КАСКО, як правило, на місце аварії виїжджає представник страхової компанії. Він регулює всі дії водія застрахованого автомобіля, може запропонувати безкоштовну евакуацію і надати інші послуги.

Якщо ж в наявності тільки поліс ОСЦПВ, то необхідно зателефонувати в службу цілодобової підтримки СК, де нададуть детальну консультацію з приводу того, що сталося. Далі доведеться в 3-х денний термін після ДТП самостійно звернутися із заявою в страхову компанію. Бланк і зразок заповнення можна завантажити на офіційних сайтах СК або МТСБУ.

Зателефонуйте юристам

Якщо в питаннях визначення винного в дорожньо-транспортній пригоді не все однозначно і є спірні моменти, найкраще звернутися по допомогу адвоката, спеціалізацією якого є саме ДТП. Особливо це важливо в разі, якщо в аварії постраждали люди. Юрист зможе критично і правильно проаналізувати ситуацію і дати їй правову оцінку, простежити за складанням протоколу і фіксацією схеми аварії. Головне, що він допоможе клієнту скоординувати дії, уберегтися від неправомірних рішень працівників поліції.

Важливо знати, що, в залежності від того, які наслідки мала аварія, для її винуватця може наступити адміністративна, кримінальна або цивільно-правова відповідальність.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті