Порівняння електронного та паперового полісу ОСЦПВ

7 хв. 18 червня 2020
Порівняння електронного та паперового полісу ОСЦПВ

Інтернет-технології активно витісняють паперовий документообіг. Квитки на літак або поїзд, в кіно, документи, що засвідчують особу, зручно зберігати і пред'являти на дисплеї мобільного пристрою. Цифровий формат виключає псування, втрату бланків. У 2018 році в Україні було введено в дію електронні поліси ОСЦПВ. Паперові бланки теж не втратили актуальності.

Особливості паперового полісу ОСЦПВ

У 2019 року в Україні затвердили нові зразки бланків полісів обов'язкового автострахування. Колишні формати з 01.03.2020 року не використовуються. Паперовий бланк - договір страхування, який заповнюється від руки або друкованим способом. Він складається з двох аркушів формату А4. Верхній має зелений колір, в оновленій версії він з білою рамкою по периметру. Зелений лист, оригінал, видається страхувальнику. Копія, самоклейка підкладка, залишається в страховій компанії (СК).

Інформаційна частина бланка включає поля, обов'язкові для заповнення:

  • дані страховика;
  • термін дії автоцивілки, страхова сума, розмір франшизи;
  • відомості про водія;
  • інформація про транспортний засіб: марка, рік випуску, VIN-номер, місто реєстрації;
  • відомості для розрахунку страхової премії;
  • позначки, де друкований QR-код для перевірки справжності документа;
  • дата складання договору;
  • підписи сторін, місце для мокрої печатки.

При ручному заповненні потрібно дотримуватися акуратності. Виправлення, закреслення не допускаються.

Паперові поліси пропонують страхові агенти. Завдання співробітника - переконати водія віддати перевагу СК, яку він представляє, щоб отримати свою комісійну винагороду. Для досягнення результату агенти застосовують різні психологічні прийоми, часто нав'язують зайві послуги. Багатьом водіям незручно протистояти натиску, вони приймають рішення під тиском. Перевірити справжність паперового полісу, дізнатися відомості про діяльність страховика, розміри виплат за кілька хвилин неможливо.

Введення в обіг електронних полісів стало наслідком боротьби з підробками та спрощенням процедури купівлі полісу обов'язкового страхування. Впровадження цифрової версії не виключає можливості укладати договори автоцивілки в паперовій формі. Право вибору залишається за страхувальником.

Чим електронний поліс відрізняється від паперового?

Першими активними покупцями ОСЦПВ онлайн стали жителі столиці, громадяни великих промислових міст. Пріоритетним для водіїв мегаполісів є фактор часу. Вони не можуть виділити день або кілька для відвідування офісів, аналізу результатів роботи страхових компаній.

Придбати електронний поліс можна за лічені хвилини на сайті обраної компанії. Виграш у часі підкріплюється фінансовою вигодою. Електронний поліс ОСЦПВ є файлом у форматі PDF.

Цифровий формат захищає водіїв від різних життєвих випадковостей на дорозі. Такий документ не можна втратити, пролити на нього каву, зім'яти. Навіть випадкове видалення файлу - виправна проблема. Страхова компанія вишле дублікат. E-ОСЦПВ завжди є у вашому мобільному пристрої та в базі МТСБУ.

Для захисту друкарських бланків ОСЦПВ від підробок застосовуються спеціальні папір і чорнило, мікротекст, антисканерна сітка. Сьогодні ці заходи малоефективні. Засоби для захищеного друку є у вільному продажу. Ними користуються і зловмисники. Не всі автовласники знають про заходи захисту або знають як їх перевірити.

На електронному ОСЦПВ є QR-код. Для його зчитування не потрібні додаткові пристрої. Програми сканування коду безкоштовно завантажуються на смартфон, тому ступінь захисту у E-ОСЦПВ вище. У паперового бланка теж є QR-код, але дані такого бланка потрапляють в МТСБУ через якийсь час, а електронного - моментально.

Придбати автоцивілку онлайн можна на офіційних сайтах страхових компаній. При виборі постачальника послуг варто врахувати наявність СК в списках членів МТСБУ, рейтинг страховика, відгуки клієнтів, швидкість здійснення процедури, обсяг здійснених виплат. Дана інформація доступна на офіційних ресурсах.

Процес покупки складається з заповнення електронної форми, оплати полісу платіжною карткою або іншими засобами на сайті, отримання документа на вказану адресу електронної пошти.

Електронний поліс ОСЦПВ має однакову юридичну силу з паперовим?

До середини минулого року страхові компанії-члени МТСБУ склали понад п'ятсот тисяч електронних договорів автоцивілки. Але кожен другий водій, за даними опитувань, сумнівається в правомірності електронного ОСЦПВ. Закон стверджує однакову юридичну силу цифрової та паперової версій. Обидва документи забезпечують фінансовий захист, якщо водій застрахованого автомобіля став учасником аварії або завдав шкоди майну і здоров'ю іншого громадянина.

Згідно з постановою, право водіїв підтверджувати наявність автоцивілки з електронного гаджета закріплено в правилах дорожнього руху. Автовласник може самостійно роздрукувати E-ОСЦПВ або пред'являти його представникам Національної поліції на екрані смартфона, телефону, планшета. Роздруковувати поліс можна на звичайному чорно-білому принтері, колір ніяк не впливає на дійсність. Паперовий варіант возити з собою необов'язково.

Як перевірити дію електронного полісу ОСЦПВ?

Е-ОСЦПВ завіряється електронним підписом страхової компанії, що продає продукт. Цього достатньо для підтвердження автентичності документа. Ніяких додаткових печаток, запевнень не потрібно.

Документ стає легітимним відразу після надходження в єдину базу МТСБУ. Це відбувається автоматично в момент покупки.

Варіанти перевірки полісу на справжність:

  • в базі МТСБУ за державним номером автомобіля. Символи реєстраційного знака вводяться без пробілів і тире. У відповідь система видає серію, номер автоцивілки, статус на конкретну дату (дійсний чи ні), інформацію про приналежність страхової компанії до МТСБУ;
  • за номером бланку.

Іноді на один запит система видає кілька відповідей. Це означає, що в ній є транспортні засоби з одним і тим же реєстраційним номером, але з різних категорій, наприклад, вантажний і легковий автомобілі.

За аналогічним алгоритмом легітимність страховки перевіряють представники Національної поліції. При оформленні паперового полісу страхова компанія видавала автовласникові стікер для наклейки на лобове скло автомобіля. З введенням цифрової автоцивілки наклейка скасована. Її відсутність не є підставою для штрафу. Якщо співробітник поліції накладає адміністративне стягнення, водій має право оскаржувати рішення в судовому порядку.

Електронний поліс ОСЦПВ - прогресивний варіант страхування відповідальності, який економить час і кошти, що позбавляє водіїв від бюрократичних процедур.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті