Пільги при покупці автоцивілки: кому надаються та як скористатися

3 хв. 04 квітня 2021
Пільги при покупці автоцивілки: кому надаються та як скористатися

Обов'язкове автомобільне страхування – це система, яка покликана захистити гаманець страхувальника від виплат величезних сум, якщо з його вини сталася аварія. У таких ситуаціях компенсувати збитки постраждалим береться страхова компанія. Таким чином, і друга сторона ДТП не залишається в програші. У нашій країні поліс ОСЦПВ повинен мати кожен водій. У більшості випадків вартість страховки розраховується стандартно з урахуванням типу автомобіля і місця його реєстрації. Але для деяких категорій громадян передбачені пільги при покупці автоцивілки. Хто може на них претендувати, як ними скористатися, ми розповімо в нашій публікації.

Кому надаються пільги по ОСЦПВ

Законодавство України передбачає повне звільнення від покупки поліса обов'язкового страхування таких громадян:

  • учасники бойових дій та люди з інвалідністю, які отримали травми в період війни;
  • люди з інвалідністю першої групи, якщо вони самостійно управляють автомобілем;
  • водії, які перебувають за кермом транспортного засобу, що належить громадянину з інвалідністю 1 групи, у його присутності.

Якщо один з цих водіїв стане винуватцем дорожньо-транспортної пригоди, то всі виплати постраждалій стороні візьме на себе Моторне (транспортне) страхове бюро України. Кошти на компенсацію будуть перераховані з Фонду захисту потерпілих.

Право на 50-відсоткову знижку при покупці поліса ОСЦПВ мають такі водії:

  • люди з інвалідністю другої групи;
  • учасники війни та постраждалі учасники Революції Гідності;
  • пенсіонери, які володіють транспортним засобом з об'ємом двигуна до 2,5 куб. м;
  • особи, які постраждали в результаті Чорнобильської аварії.

Пільга, згідно із законом, буде діяти тільки в тому випадку, якщо людина, що має на неї право, сама перебуває за кермом авто і не надає послуги платного транспортування вантажів, не використовує машину у ролі таксі.

Серед пропозицій страховиків зустрічаються вигідні, пов'язані зі зниженням ціни при покупці електронного договору ОСЦПВ.

Оформлення ОСЦПВ пільговикам

Деякі ресурси при заповненні персональних даних пропонують вибрати пункт в меню «Додаткові опції», вказати право на пільгу і прикріпити фото відповідного документа. У цьому випадку доведеться трохи почекати, поки менеджер компанії все перевірить і підтвердить подальше оформлення.

Щоб скористатися пільгами при покупці поліса обов'язкового автострахування, фахівці все-таки рекомендують клієнтам звертатися в сусідній офіс. Це пов'язано з тим, що не кожна онлайн-система офіційного сайту страхової компанії може виконати повну верифікацію документів, що підтверджують право на пільги. Крім того, зазвичай тільки в офісі можна скористатися знижками та акційними пропозиціями страховика.

За яку б ціну не був куплений страховий поліс, розмір максимальної суми компенсації при настанні страхового випадку залишається незмінним і становить 130 тис. грн при поломці авто і 260 тис. грн на лікування потерпілого водія.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті