Оформлення поліса ОСЦПВ: відповіді на поширені питання від автовласників

7 хв. 18 травня 2020
Оформлення поліса ОСЦПВ: відповіді на поширені питання від автовласників

У середньому на українських дорогах фіксується понад 160 тисяч аварій на рік. У 47% випадків вони трапляються через порушення правил маневрування, 25% автомобілістів не дотримуються дистанції, 13% перевищують максимально допустиму швидкість. Неможливо повністю бути впевненим, що автомобіль швидко зреагує на рульову команду, і вам вдасться уникнути аварії. Але є спосіб застрахуватися від високих матеріальних витрат на ремонт транспорту. Електронний поліс ОСЦПВ компенсує збитки потерпілим в дорожньо-транспортній пригоді.

Ця страховка в народі відома як «автоцивілка». Вона обов'язкова для власників всіх транспортних засобів. Поліс дозволить заощадити гроші, якщо ви станете винуватцем аварії. Компанія бере на себе всі витрати: ремонт машини, відновлення нерухомості, лікування постраждалих. При наявності такого документу ви можете розраховувати на відшкодування збитку, якщо він буде завданий незастрахованим засобом або водієм, який не мав права керувати автомобілем.

Оформлення поліса при покупці нового авто

Кожен майбутній автовласник повинен продумати питання страхування перед покупкою нової машини. Це обов'язкова процедура. У 2020 році без такого документу керувати автомобілем заборонено.

Після придбання машини власнику для оформлення полісу необхідно надати наступний комплект документів:

  • паспорт транспортного засобу;

  • посвідчення водія;

  • паспорт та ідентифікаційний код власника.

Вартість страховки формується різними факторами. Вона варіюється в залежності від марки транспортного засобу і його технічних характеристик, цільового призначення, пільг.

Щоб не витрачати час на пошуки і відвідування страхової компанії, можна оформити поліс в режимі онлайн. Це максимально проста і швидка процедура. Для оформлення вам не потрібно залишати будинок, ви самостійно вказуєте характеристики транспортного засобу і час дії страховки. При оформленні автоматично зараховуються знижки, які дозволять захистити транспортний засіб на найвигідніших умовах.

Оформлення полісу при купівлі вживаного авто

Покупка б/у автомобіля - поширене явище. Одна з причин такого вибору - приваблива вартість транспортного засобу. Чи потрібно страхувати машину, якщо у попереднього власника вже був поліс?

ОСЦПВ - обов'язковий вид страхування, який поширюється на всі транспортні засоби (як на нові, так і на старі). Деякі автомобілісти можуть продавати свої машини з полісом, термін дії якого ще не закінчився. У такому випадку колишній власник передає новому страховку під час оформлення угоди.

Якщо продавець збирається придбати авто, він може анулювати ОСЦПВ з перенесенням залишку вартості. Такий спосіб дозволяє розірвати договірі одночасно оформити новий документ. Наступний власник транспортного засобу купує поліс на своє ім'я.

Цей спосіб можна використовувати для страховок, за якими не здійснювалися виплати. Він досить зручний для автомобілістів, що продають машини і відразу купують нові транспортні засоби.

Ще один спосіб - розірвання договору з отриманням залишку на руки. Клієнт страхової компанії може повернути кошти за невикористані дні. Це актуально для водіїв, які продають машину, але не збираються купувати новий транспортний засіб. Компанія залишає за собою право утримати 20% з суми. Отримати залишок коштів можна тільки в тому випадку, якщо ви не мали виплат по страховці, бо Страховик вирахує суми виплачених страхових відшкодувань іззалишку.

При оформленні ОСЦПВ на старий автомобіль необхідно підготувати такі документи: паспорти і водійські посвідчення нового власника. Вартість страховки залежить від технічних характеристик авто (рік випуску, тип транспортного засобу, стаж водіння, наявність ДТП).

Оцінка і відшкодування збитку

Щоб отримати компенсацію, водієві необхідно подати заяву в страхову компанію винуватця ДТП. До письмового звернення додаються такі документи:

  • паспорт і його копія;

  • ідентифікаційний код;

  • свідоцтво про реєстрацію ТЗ;

  • водійське посвідчення.

Максимальний розмір виплат за шкоду заподіяну майну на одного потерпілого - 130 тисяч гривень. За шкоду, заподіяну здоров'ю або життю, цей показник підвищується в два рази.

Щоб покрити збитки, іноді максимального ліміту недостатньо. У такому випадку доведеться доплачувати різницю або попередньо придбати добровільне розширення «автоцивілки» (ДГО). Це дозволить збільшити ліміт виплат до 500 тисяч грн.

Електронний поліс: що потрібно для оформлення

Для оформлення ОСЦПВ в електронному вигляді необхідно вибрати тип транспорту: мото, авто, вантажівка, автобус, причіп. Автовласник повинен вказати яким двигуном оснащений засіб пересування, або вантажопідйомність в залежності від типу ТЗ. У заявці вибирається місце реєстрації машини. Воно повинно відповідати прописці власника. Потім вказуються початок дії страхового поліса і період, на який він оформляється.

Ще один важливий пункт - франшиза. Це частина збитку, яку не покриває страхова компанія. Власник авто самостійно відшкодовує суму з власних коштів.

Для пільгової категорії громадян діє знижка в 50% на страховий поліс. У цю групу входять учасники війни, пенсіонери, особи з інвалідністю II групи та постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи. Знижки для водіїв, які відносяться до різних пільгових категорій, не підсумовуються.

Відмінності електронного та паперового полісів ОСЦПВ

Основна перевага електронного полісу - простота і мінімальна кількість кроків для оформлення. Зручний калькулятор автоматично розраховує вартість страховки з урахуванням пільг і акцій.Автовласник вивчить всі умови страхування, суми виплат, вибере дату, коли поліс вступить в силу.

Відразу після оформлення водій може перевірити договір на валідність на сайті МТСБУ. З паперовим документом провести таку операцію неможливо, доки дані з полісу не будуть внесені до систем обліку Страховика, тому щоб перевірити справжність, доведеться чекати.

Електронний поліс має іншу форму (у порівнянні з традиційним варіантом). При цьому він демонструє всю інформацію про водія, застраховане авто, термін дії договору і франшизи. В електронному форматі є QR-коди, які дозволяють швидко перейти до свого облікового запису на мобільному пристрої і при необхідності скористатися європротоколом для оформлення страхового випадку.

Цифровий формат має аналогічну юридичну силу. Легко перевірити справжність договору на сайті МТСБУ. Поліс можна роздрукувати або надавати в електронному вигляді. Якщо ви втратите паперовий варіант, на пошті збережеться документ в цифровому форматі. При необхідності в нього завжди можна внести зміни (реквізити посвідчення водія, дані паспорта, адресу проживання).

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті