Оформлення поліса ОСЦПВ наперед

3 хв. 15 грудня 2020
Оформлення поліса ОСЦПВ наперед

Кожен власник транспортного засобу в Україні зобов'язаний застрахувати свою автогромадянську відповідальність. Поліс ОСЦПВ зазвичай купують на рік. Після закінчення цього терміну постає питання про пролонгацію. В останній актуальний період використання страховки автовласник може забути про закінчення терміну дії ОСЦПВ, бути зайнятим, перебувати у відрядженні.

Оформити поліс заздалегідь варто через економію часу та власних нервів. Багато страхових компаній заохочують клієнтів на попередню пролонгацію.

Чи можна оформити ОСЦПВ наперед

Рекомендується пролонгувати страховку за два тижні до закінчення терміну дії колишнього договору. Більшість компаній пропонує оформлення за 30 днів або навіть на три місяці вперед, законодавчо це не заборонено. Скористатися пропозицією може кожен бажаючий.

Якщо водій забув продовжити автоцивілку, він двічі ризикує. За керування транспортним засобом без поліса передбачений штраф. Якщо з вини автовласника без ОСЦПВ трапиться ДТП, йому страхова компанія не покриє збитки. Щоб уникнути неприємних інцидентів, варто скористатися можливістю попередньої пролонгації.

Деякі водії планують покупку авто в іншому регіоні, вважають, що потрібно заздалегідь купити ОСЦПВ, щоб убезпечити себе в дорозі. Але поліс автоцивільної відповідальності прив'язаний до конкретного транспортного засобу, тому в такій ситуації «заздалегідь» не працює. Оформити страховку можна безпосередньо в автосалоні дилера. Поліс буде актуальним від тієї дати, в яку власник забирає автомобіль.

Необхідно пам'ятати, що два поліса ОСЦПВ на один і той самий автомобіль діяти не можуть. Останній укладений договір визнається нікчемним в юридичному сенсі, по ньому неможливо отримати виплати. Правильна пролонгація припиняє дії колишнього договору і активує з вказаної дати новий.

Як продовжити ОСЦПВ заздалегідь

Дату закінчення терміну дії договору можна дізнатися, відкривши поліс у вигляді електронного файлу на смартфоні, прочитавши запис в третьому пункті. До прийняття змін до закону про ОСЦПВ у водіїв був місяць для продовження. Актуальні правила забороняють керування транспортним засобом, поки не почне діяти наступний період.

Придбати поліс заздалегідь можна:

  • в особистому кабінеті, якщо включена опція «автоподовження». Поліс активується після внесення оплати. Даний варіант підходить водіям, які не планують змінювати страховика і договірні умови;
  • в офісі страхової компанії;
  • онлайн, на офіційному сайті обраного страховика. На останньому кроці оформлення, перед оплатою послуги, потрібно вибрати потрібну дату початку дії. При оновленні сторінки форма змінить колір на зелений, що означає правильність дій. Новий договір в електронному вигляді прийде на вказаний в формі email.

Для пролонгації потрібно підготувати паспорт громадянина України, посвідчення водія, ідентифікаційний код, технічний паспорт або свідоцтво про реєстрацію авто.

Найзручніше продовжувати автоцивілку через інтернет. На сайтах страхових компаній є калькулятори розрахунку вартості. За кілька хвилин можна порівняти пропозиції, вибрати найбільш вигідну за ціною.

Законодавчо страховики не мають права відмовити у завчасній покупці ОСЦПВ. Але є винятки, пов'язані з виявленням факту шахрайства автовласника, наявністю великих збитків, надання неповного пакета документів. Якщо автовласник вважає причину відмови несправедливою, він може в письмовій формі висловити претензію, оскаржити рішення через суд.

Рідко при онлайн-продовженні через сайт або мобільний додаток виникають технічні проблеми. Для їх вирішення потрібно звернутися в службу підтримки.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті