Оформлення автоцивілки для мототранспорту

6 хв. 29 липня 2020
Оформлення автоцивілки для мототранспорту

Поїздки на мотоциклах наповнені драйвом і романтикою. Двоколісному транспорту віддають перевагу люди, які цінують незалежність, мобільність, не бажають стояти в пробках. Мотоцикл - раціональний, але небезпечний вибір для мегаполісу. Ризик загибелі, попадання в ДТП у мотоциклістів в 30 разів вище, ніж у водіїв автомобілів.

Недотримання дистанції і швидкісного режиму, неакуратний проїзд перехресть, виїзд за межі дорожнього полотна, недостатній досвід водіння двоколісного транспортного засобу - найбільш часті причини аварій. Згідно із законом України про ОСЦПВ, автоцивілка поширюється на мототранспорт, оформлюється за тими ж правилами, що і страховка на легковий автомобіль.

Особливості ОСЦПВ (автоцивілки) на мотоцикл

Обов'язковому страхуванню підлягає мототранспорт з об'ємом двигуна більше 50 кубічних сантиметрів. Оформити поліс можна онлайн, на сайті обраної страхової компанії, або завітавши до офісу. Суть автоцивілки не змінюється: в разі, якщо власник мотоцикла завдав шкоди майну, життю, здоров'ю третіх осіб в ДТП, страхова компанія відшкодує збитки потерпілим. Спортбайк при аварії може нанести серйозні пошкодження при зіткненні з авто. При наявності ОСЦПВ власникові не доведеться витрачати власні гроші на ремонт.

До категорії мототранспортних засобів відносяться мопеди, скутери, крузери, чоппери, моторолери, стрітбайки, спортбайки. Щоб зрозуміти, чи потрібна автоцивілка на транспорт, потрібно знати об'єм двигуна. Від цього показника залежить вартість страховки. При її розрахунку мотозасоби діляться на групи: з об'ємом ДВЗ до 300 куб. см і більше 300 куб. см. Тому ціна поліса на транспорт з двигуном 50 і 150 кубічних сантиметрів буде однакова.

На ціноутворення впливають місце реєстрації, водійський стаж, статус власника (фізична, юридична особа). На міських проспектах машин багато, ймовірність ДТП там вища, ніж в маленьких населених пунктах, тому ОСЦПВ для них дешевше.

У формулу розрахунку включений базовий тариф і коригувальні коефіцієнти. Вони нижче, ніж для легкових автомобілів. Найдорожче автоцивілка обходиться власникам потужних байків, які проживають в Києві та великих містах країни. В цілому поліс дешевше, ніж для машини. У 2020 році для мотоциклів і моторолерів до 300 куб. см діє коригуючий коефіцієнт 0,34, вище - 0,68.

Максимальний розмір компенсації збитків по майну з полісом ОСЦПВ для мотоцикла складає 130 000 гривен. Найбільша сума виплат по збитку, заподіяному здоров'ю та життю третіх осіб - 260 000 гривен.

Дії власника мотоцикла при настанні страхового випадку

Алгоритм дій мотоцикліста при настанні страхової події не відрізняється від поведінки автовласника. Винний у ДТП повинен зв'язатися з представником страхової компанії, в якій куплений ОСЦПВ, викликати Нацполіцію або оформити пригоду европротоколом. Не пізніше трьох днів з моменту настання страхового випадку потрібно подати страховику письмове повідомлення про ДТП.

До приїзду поліції або страхового комісара не слід міняти розташування транспортних засобів, вживати заходів, які змінять обставини аварії. Місце події слід зафіксувати на фото, записати дані інших учасників.

До огляду представником страхової компанії не слід проводити ремонт мотоцикла.

Пакет документів для оформлення автоцивілки на мотоцикл

Для укладення договору потрібні:

  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • технічний паспорт на мотозасіб;
  • водійське посвідчення.

Якщо власники мотоциклів - юридичні особи, додатково надається виписка з Єдиного держреєстру. Пільгові категорії громадян надають документи для отримання знижки в ціні: посвідчення чорнобильця, пенсіонера, учасника війни.

При оформленні ОСЦПВ в офісі потрібно пред'явити оригінали документів, дистанційно - підготувати і завантажити скан-копії на сайті.

Електронний поліс ОСЦПВ для мототранспорту

E-ОСАГО для байків має таку ж юридичну силу і сенс, як і документ паперового формату. Онлайн-купівля має ряд переваг:

  • оперативність;
  • можливість порівняння вартості в різних страхових компаніях за допомогою калькулятора на сайті;
  • вибір зручного способу оплати;
  • можливість укласти договір на півроку, якщо транспорт планується використовувати сезонно.

Формат електронної форми мало відрізняється в різних страхових компаніях. В анкеті потрібно вибрати об'єм двигуна, відповідний конкретному моторолеру, мотоциклу, місце реєстрації, розмір франшизи, термін дії автоцивілки.

За відсутності автоцивілки для мотоцикла передбачений штраф, тому варто заздалегідь подбати про наявність ОСЦПВ. Штраф загрожує і в тому випадку, якщо поліс оформлений, але у водія його немає при собі. Щоб виключити фактор забудькуватості, уникнути неприємної ситуації, електронний поліс ОСЦПВ бажано зберігати в мобільному пристрої. При перевірці досить показати номер документа. Співробітники дорожньої поліції самостійно перевіряють його статус в базі МТСБУ.

Будьте відповідальними учасниками дорожнього руху.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті