Міфи про онлайн-страхування

5 хв. 28 квітня 2021
Міфи про онлайн-страхування

Тенденція страхового ринку України – прямі канали продажів. Страхові компанії пропонують придбати страховки онлайн. Директ-продажі полісів вигідні постачальникам і споживачам послуг. Страхові компанії знижують витрати на укладання договорів поза офісами, утримання агентів, на витратні матеріали. Споживачі економлять час, адже оформлення електронної страховки займає кілька хвилин.

У багатьох сформувалися певні уявлення про онлайн-покупки та їхні наслідки. Деякі зі стереотипів суб'єктивні і являють собою перекручену інформацію. Як відрізнити факти від вигадок? Розберемося на прикладах основних видів страхування.

Електронний поліс ОСЦПВ

Порівняно недавно в побут увійшли цифрові поліси – електронна «автоцивілка». У правилах дорожнього руху були прийняті поправки, згідно з якими поліс на екрані мобільного пристрою і паперовий мають однакову юридичну силу. Автовласник має право показувати дорожній поліції цифровий варіант.

Документ завжди зберігається в базі МТСБУ. Якщо він випадково видалений з електронної пошти, в будь-який момент водій може замовити дублікат. Перевірку достовірності ОСЦПВ можна зробити на офіційному сайті Моторного бюро.

Процес покупки передбачає:

  • заповнення онлайн-форми. Важливо внести правильну інформацію, оскільки відповідальність за достовірність поданих даних лежить на страхувальнику;
  • оплату послуги платіжною карткою або електронними грішми;
  • отримання документа на вказаний в заявці e-mail.

Виконати перераховані дії на комп'ютері, в мобільному додатку здатний користувач з навичками новачка.

Цифрова страховка забезпечує такий самий фінансовий захист, як і паперова. Ліміти, розмір франшизи, умови виплат ідентичні. Переваги E-ОСЦПВ: гарантія збереження протягом терміну дії, перевірка справжності в державній базі даних, простота оформлення.

Електронна страховка для туристів

З введенням безвізового режиму цифровому варіанту страхування стали віддавати перевагу мандрівники, які виїжджають за кордон. Дистанційний формат зручний, оскільки підготовка поїздки забирає багато часу, іноді про страховку згадують в останній момент, але встигають її оформити за кілька хвилин.

Сервіси продажів дозволяють:

  • вибрати пакет послуг для ділової, туристичної поїздки;
  • включити в опції гірськолижний, екстремальний відпочинок;
  • порівняти вартість послуги на різних сайтах;
  • отримати онлайн-консультацію.

Залежно від обраних опцій туристична страховка покриває медичні витрати, вартість медикаментів, невідкладну стоматологічну допомогу, евакуацію, лікування COVID-19 та інше. Нагадаємо, що юридична сила цифрового документа еквівалентна паперовому.

Інші міфи про страхування

Багато автовласників побоюються придбати по інтернет-каналах фальшивий поліс ОСЦПВ. Це може статися, якщо покупка відбувається на сайті невідомого походження, без контактних даних, ліцензій тощо. Авторитетні учасники страхового ринку реалізують продаж полісів інтегруючись з базою МТСБУ. Е-поліс містить унікальний QR-код, тому підробити електронний варіант в PDF-форматі неможливо. Між базами відбувається миттєвий обмін даними.

Висновок – за умови звернення до перевірених відомих страхових компаній ймовірність придбання підробленої «автоцивілки» нульова. Сказане стосується і туристичних цифрових полісів, оскільки багато страхових компаній практикують захист файлу електронним цифровим підписом клієнта, який приходить на e-mail. Постачальник послуг проставляє факсимільну печатку.

У базі всеукраїнської інформаційної платформи можна перевірити справжність страхового полісу туриста. Для цього в сервісі вводиться EWA-код, який є на цифрових бланках.

Другий міф пов'язаний з неточною або застарілою інформацією на сайтах. Багато хто вважає, що паперовий бланк після покупки електронного ОСЦПВ доставить кур'єр. Але дана необхідність відпала після введення в оборот e-полісів. Бланк легко роздрукувати самостійно, не варто чекати його доставку.

Через інтернет можна купити ОСЦПВ не тільки зі стандартним покриттям в 100 000 гривень, але і розширений поліс зі збільшеною сумою страхового захисту. Багато водіїв не знають про таку можливість. Інші впевнені, що послуга доступна лише в роздрібному форматі.

Поширена помилка – електронний поліс ОСЦПВ, страховка туриста, куплені через сайт, коштують дорожче класичних паперових. Ціни електронної та паперової «автоцивілок» однакові, розраховуються за єдиним алгоритмом. Багато компаній пропонують знижки при покупці через сайт, а тому цей формат ще й дозволить заощадити.

Частково міфом є впевненість багатьох туристів щодо мінімального обсягу страхового покриття. Це справедливо тільки для випадків стандартного відпочинку. При наявності у страхувальника хронічних захворювань, схильності до алергії, сонячних опіків важливо уважно вивчити умови договору, щоб не понести додаткові витрати. Вартість медичних послуг залежить від тяжкості страхового випадку, країни перебування.

Найпростіші способи розвіяти сумніви і встановити справжні факти про покупку ОСЦПВ, КАСКО, страхування туриста через інтернет – це проконсультуватися з представником страхової компанії і уважно вивчати текст договору.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті