КАСКО від викрадення. Що потрібно знати

6 хв. 12 січня 2020
КАСКО від викрадення. Що потрібно знати

Компанія Benish GPS зі спеціалізацією по установці та обслуговуванню систем охорони автотранспорту наводить статистичні дані про викрадення авто в Україні за марками і регіонами. За даними досліджень, з початку 2020 зловмисники намагалися викрасти кожен п'ятий автомобіль Toyota. Друге і третє місця рейтингу зайняли марки BMW і Mercedes-Benz. У регіональному розрізі сумними лідерами виявилися Київ, Харків, Одеса.

Поліс КАСКО захищає від угону і протиправних дій третіх осіб, дозволяє отримати відшкодування в разі, якщо вранці замість своєї машини ви виявили лише сліди шин.

Що таке КАСКО

Повне КАСКО - добровільний вид страхування, який захищає авто від будь-якого пошкодження. У переліку ризиків є ДТП, викрадення, пошкодження авто внаслідок стихійних лих, незаконних дій третіх осіб, а також повної загибелі машини.

Страховка КАСКО не доповнює поліс добровільного страхування ОСЦПВ. Вона забезпечує захист від ризиків саме вашого автомобіля. Страховка діє на всій території України, незалежно від місця її придбання.

При укладанні договору важливо звернути увагу на суму страхового покриття. Вона повинна бути еквівалентна вартості машини. Слід вивчити виключення, випадки, при настанні яких страховик не буде компенсувати збиток. У договорі може бути вказана франшиза, тобто сума, яку не відшкодовує страхова компанія. Вона обчислюється у відсотках від вартості або в грошовому еквіваленті. Багато страхових компаній оформлюють КАСКО без франшизи.

Поліс з повним опціональним набором коштує дорого. Не всім власникам потрібно покриття всіх можливих подій, які призводять до псування, зникнення авто. Найпоширеніший варіант часткової добровільної автостраховки - КАСКО від викрадення і ДТП.

Розбираємо КАСКО в разі викрадення або розкрадання

Принцип поліса: якщо у автовласника вкрали ТЗ, страховик виплачує обумовлену в договорі КАСКО суму, яка дорівнює повній вартості автомобіля. СК вираховують з неї зношування.

Поняття «викрадення» і «розкрадання» не тотожні. Перший термін, з точки зору юристів, означає, що транспортним засобом заволоділи проти волі водія, але згодом їм не користувалися. Розкрадання означає крадіжку з метою перепродажу, передачі третім особам. При викраденні без фінансової користі знайти машину простіше. Вона може бути десь кинута, тому ціна страхування ризику викрадення нижче, ніж розкрадання. При укладенні договору необхідно з'ясувати, як саме ваш страховик трактує ці поняття.

Розрахунок вартості поліса з ризиком від угону відрізняється від стандартного алгоритму. Вік, водійський стаж не враховуються. Пріоритетне значення має наявність системи охоронної сигналізації на авто. Оцінюється, чи не знаходиться конкретна марка / модель в списку машин, які найбільше викрадають в регіоні проживання страхувальника.

Вартість КАСКО з ризиками «викрадення» і ДТП відрізняється в різних СК, в середньому становить 1-5% від ринкової ціни. Це істотно менше, ніж збиток від крадіжки. Статистика показує, що викрадені машини відшукуються рідко. Страховка захищає від ризику втрати автомобіля, покриває збитки.

Як не отримати відмову у виплаті

Договір КАСКО діє за певними правилами. Якщо страхувальник їх порушує, компанія може відмовити у виплаті. Поширена підстава для такого рішення - неподання всіх необхідних предметів і документів. Серед них:

  • свідоцтво про реєстрацію автомобіля;
  • комплекти ключів від дверей, замку запалювання;
  • комплекти елементів управління протиугінною системою.

При настанні страхової події потрібно відразу ж повідомити поліцію. Оперативно оголошений план «Перехоплення» може повернути машину. Другий дзвінок - в страхову компанію. Потрібно переконатися, що він записаний.

В очікуванні представника СК бажано опитати свідків, якщо вони є, записати їхні контактні дані, написати заяву про крадіжку в поліцію. Процедура відшкодування запускається після порушення кримінальної справи. Терміни та порядок компенсації збитків прописуються в договорі.

Правомірна відмова у виплаті відбувається в таких випадках:

  • порушення страхувальником умов договору;
  • спотворення відомостей про подію;
  • угон авто через неуважність власника. Він не включив сигналізацію, забув закрити замок;
  • порушення правил зберігання транспортного засобу;
  • шахрайство (коли угон ініціював водій, власник авто);
  • пропущення строку звернення до страхової компанії, неподання повного пакета документів та предметів;
  • неточні відомості про встановлений протиугінного обладнання.

Можна уникнути негативного рішення, дотримуючись простих правил. Якщо загублений другий комплект ключів, краще до викрадення повідомити про це страховика. СТС не потрібно залишати в бардачку. Не можна передавати ключі третім особам.

Поліс КАСКО не запобігає викраденню машини. Він відшкодовує фінансові втрати власнику. Водієві варто самому знизити ризики крадіжки авто. Для цього потрібно паркуватися на стоянках, що охороняються, встановити пристрій проти викрадення, рекомендований виробником. Колір авто - параметр особистих вподобань, але статистика страхових компаній свідчить, що машини яскравих кольорів викрадають рідше, ніж спокійних, малопомітних тонів.

Різні власники ТЗ часто роблять однакову помилку. Під час підписання угоди вони не вчитуються в текст та не з'ясовують деталі. Чітке розуміння суті страхової події і знання порядку, термінів виплат дозволяють уникнути конфліктних ситуацій, отримати компенсацію в прогнозованому обсязі.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті