КАСКО для електромобіля: чому важливо

5 хв. 07 лютого 2021
КАСКО для електромобіля: чому важливо

З кожним роком в нашій країні збільшується число електромобілів. Вони дозволяють добре заощадити на обслуговуванні, ПДВ, ввізному миті, акцизі. Деякі власники вважають, що їх транспортний засіб дозволяє заощадити і на страхуванні КАСКО. Аргументація при цьому висувається проста: такі машини ще не дуже популярні серед автозлодіїв, на них поки рідко їздять між містами, і взагалі, вони призначені для спокійного пересування. Звичайно, в цих міркуваннях є логіка. Пропонуємо розібратися разом в нюансах страхування КАСКО для інноваційних авто.

Страхування електрокарів

Як показує практика, страховий поліс КАСКО для електромобіля потрібен ще більше, ніж машині на бензині. Електрокар піддається тим же небезпекам, що і звичайне авто з двигуном внутрішнього згоряння. Є і специфічні моменти:

  • ДТП. Більше половини таких автомобілів зареєстровані у великих містах, де ризик зіткнення досить високий. Швидкість їзди по місту нижче, ніж по трасі, але електрокар може сильно постраждати навіть при невеликому ударі. Якщо буде пошкоджена батарея, втрати вартості автомобіля складуть до 60%, так як доведеться замовляти нову. Також при аварії може бути пошкоджена електроніка, ремонт якої завжди дорого коштує;
  • пожежа. Автопожежа – це не така вже й рідкість, як здається на перший погляд. Вони складають 20% від загальної кількості загорянь. Електрокари в силу своїх конструктивних особливостей і наявності електричної системи мають більш високий ризик займання. Крім того, гасити такі автомобілі складніше. Хоча наслідки пожежі будуть меншими, ніж у авто з двигуном внутрішнього згоряння;

  • угон. Дійсно, електромобілі викрадають набагато рідше, ніж звичайні. Але, по-перше, це пов'язано з їх невеликою кількістю, а по-друге, машину можуть і не чіпати, але знімуть батарею. Останні дуже популярні на «чорному ринку». Їх охоче купують ті, хто потрапив в ДТП, або ті, у кого гарантія добігає кінця;
  • стихійні лиха. Як і інші автомобілі, електрокар не застрахований від падіння на нього гілок, бурульок, провалювання під дорожнє полотно, попадання в повінь і т. д. Остання небезпека згубна для електросистеми авто;
  • злочинні дії третіх осіб. Зберігається високою небезпека розкрадання або пошкодження, отриманого через хуліганські дії не зовсім адекватних людей.

Від усіх перерахованих випадків страхує поліс КАСКО. Сьогодні це єдиний спосіб повністю захистити себе від непередбачених фінансових витрат, пов'язаних з електромобілем. КАСКО для нього розраховується аналогічно, як і для авто зі звичайним двигуном.

На фінальну вартість поліса вплинуть водійський стаж, вік (як водія, так і автомобіля), регіон реєстрації, технічні характеристики, розмір франшизи (хорошим варіантом буде нульова. Тоді, наприклад, в разі викрадення, страхова компанія виплатить повну вартість авто, але така страховка буде коштувати значно більше, ніж страховка навіть з мінімальною франшизою).

На що потрібно звернути увагу при страхуванні

При страхуванні електромобіля потрібно обов'язково ознайомитися з умовами договору. КАСКО може бути повним і частковим. Вибираючи між ними, краще за все відштовхуватися від умов зберігання автомобіля, регіону проживання, криміногенної обстановки, досвіду водіння і т. д. Часткове страхування підійде тим, хто побоюється тільки ДТП.

Слід звернути увагу на наступні моменти. Наприклад, на яких умовах відбувається страхування батареї – «серця» автомобіля. Як планується її ремонт або заміна? Ще один важливий пункт – страхування ризику загоряння проводки. Часто СК виключають це зі списку страхових випадків.

Існує ще ряд винятків, коли страховка діяти не буде. Серед них ушкодження:

  • викликані природним зносом деталей;
  • пов'язані з порушенням клієнтом умов договору;
  • отримані через керування автомобілем у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.

Також слід врахувати, що при настанні страхового випадку компенсацію для ремонту найчастіше переказують на рахунок сертифікованої станції техобслуговування (якщо її немає, то на рахунок компанії-партнера). При ремонті доведеться звернути увагу на деякі нюанси (наприклад, при заміні пошкодженої батареї використовують не нову, а такого ж року випуску). Можуть виникнути проблеми і з постачанням запчастин. Цей процес в нашій країні ще не налагоджений. Деякі з них доведеться чекати місяць і більше.

Багато страхових компаній включають в КАСКО технічну підтримку (підзарядка акумулятора в зазначеному клієнтом місці, евакуація автомобіля в разі необхідності, підмінне авто і оплата проживання в готелі). Всі ці послуги при оформленні повного пакету часто надаються безкоштовно.

 

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті