Чи обов'язкова страховка для в'їзду в Шенген зону

8 хв. 15 липня 2020
Чи обов'язкова страховка для в'їзду в Шенген зону

Європейські держави, що скасували один для одного прикордонний контроль, утворюють Шенгенську зону. Угода була підписана поблизу населеного пункту Шенген, тому і отримала таку назву. Шенгенський простір і Євросоюз - не одне і теж. У об'єднань 22 загальні країни, але 6 держав Євросоюзу не входять в Шенген.

Уже три роки українці відвідують Європу без оформлення візи. Відвідати посольство доведеться, якщо планується тур до Великобританії, Ірландії.

Питання наявності страховки туриста при перетині кордонів Шенгенської зони чітко не обговорене в законодавчих актах. Візовий кодекс ЄС вимагав поліс медичного страхування, прикордонний його не містить. Формально для в'їзду потрібен тільки біометричний паспорт. Страхування ризику непередбачених витрат - особиста ініціатива мандрівника.

Страховка під час безвізового в'їзду: не обов'язково, але необхідно

До переліку причин, за якими прикордонники можуть відмовити у в'їзді, не входить відсутність у туриста страхового поліса. Але існують внутрішні інструкції, згідно з якими його наявність вибірково перевіряють. Прикордонники просять пред'явити страховку, зворотний квиток, бланк бронювання житла, поцікавитися метою візиту. Якщо цих документів немає, виникають проблеми.

Турист зобов'язаний придбати страховку при наступних обставинах:

  • в автомобільних турах. Для страхування цивільної відповідальності власника машини оформляється «зелена карта»;
  • при відсутності біометричного паспорта, наміру оформити візу туриста;
  • коли планується екстремальний туризм;
  • при купівлі путівки у туристичних операторів. Страховка з мінімальним покриттям включається в пакет на підставі закону України «Про туризм»;
  • в подорожах з дітьми;
  • для виїжджаючих на роботу або навчання.

Якщо людина не зможе розрахуватися за медичні послуги в країні перебування, з наступним відвідуванням виникнуть складнощі. Перебування в стаціонарі в країнах Шенгенської зони обходиться в середньому до 30 000 євро. Оплата з власних коштів - серйозна фінансове навантаження навіть для заможних громадян.

Страховка для поїздок в європейські країни: ризики, особливості

Придбання страхового поліса деякі розглядають як додаткові або зайві витрати. Кожна людина може захворіти, впасти, опинитися в конфліктній ситуації на дорозі. Передбачити страховий випадок неможливо, але розумно купити поліс туриста, заздалегідь виключивши витрати з власних коштів при настанні форс-мажорного події.

Мінімальний набір ризиків, що включається в туристичний поліс:

  • повернення додому через хворобу;
  • екстрені амбулаторна медична допомога, госпіталізація;
  • смерть туриста на території країни перебування;
  • транспортування до лікаря, до лікарні;
  • виклик лікаря за медичними показаннями.

Деякі страхові компанії (СК) розширюють перелік ризиків. В розширені програми страхування включаються стоматологічна допомога, оплата телефонних розмов, пов'язаних з настанням страхового випадку, невідкладна акушерська допомога при вагітності, консультаційні послуги. За бажанням туриста в договір включають страхування від втрати особистих речей, документів, затримки / скасування вильоту.

Мінімальне страхове забезпечення - тридцять тисяч євро. Вимога до покриття - поширення на всі країни Шенгену. Існують продукти з сумою можливих виплат до 100 000 євро. Розмір франшизи, тобто суми, яку страхувальник покриває власними коштами, обговорюється в індивідуальному порядку.

Вартість поліса туриста залежить від віку мандрівника, наявності або відсутності франшизи, умов договору, терміну дії. Електронний і паперовий формати поліса мають однакову юридичну силу. Електронний варіант простіший в оформленні та дешевший на 10%.

При виборі продукту варто врахувати особливості подорожі. Для відвідин однієї країни досить мати поліс з базовими опціями. Якщо в подорож включено кілька перельотів, має сенс застрахуватися від втрати багажу, затримки рейсу. Досвідчені мандрівники воліють вказати термін перебування на 2-3 дні довше запланованого. Опція корисна, якщо рейс затримається при зворотному вильоті. Страхова компанія оплатить готель, харчування, медичну допомогу в додаткові дні.

Слід знати, що в деяких країнах за екстрену допомогу туристи платять відразу самостійно, а потім за наданими чеками отримують компенсацію. Тому запас вільних грошей потрібно мати.

Чи потрібна медстраховка за умов безвізу

Поліс медичного страхування - гарантія і захист. За документом при настанні страхового випадку турист гарантовано отримує кваліфіковану медичну допомогу, а СК відшкодовує витрати на лікування.

Українці, які відвідують європейські країни і користуються безвізом, оформлюють поліс за бажанням. Це не обов'язок, але наполеглива рекомендація, продиктована здоровим глуздом. Навіть якщо страховка не потрібна для консульства, сподіватися, що нічого не станеться або обійдеться скромними витратами, необачно. Щоб використання страховки було ефективним, заощадило гроші і нерви, варто звертатися в акредитовані компанії з солідним досвідом і клієнтською базою.

Страховка для туристів в «Арсенал страхування»

Компанія «Арсенал Страхування» пропонує оформити страховку для мандрівників. Базовий пакет, Classic, покриває основні страхові випадки. Є програми з додатковими опціями - Gold, Premium. Туристам надана можливість оформлення поліса одноразово або для частих поїздок (мультивіза). При багаторазовому перетині кордону України другий варіант економніший.

Страховку можна оформити онлайн, вказавши дані закордонного паспорта в формі на сайті. Всі дистанційні договори укладаються з нульовою франшизою. Один поліс включає до чотирьох туристів.

З усіх питань у менеджерів можна отримати детальні консультації за безкоштовним багатоканальним номером 0 800 60 44 53.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті