Чи обов'язкова страховка для виїзду за кордон

3 хв. 29 квітня 2021
Чи обов'язкова страховка для виїзду за кордон

З введенням безвізового режиму в українців розширилися можливості для закордонних поїздок. Пакет документів для виїзду замінює один біометричний паспорт. Зараз страховий поліс туриста не значиться в офіційному переліку для перетину кордону, але з цього не випливає, що його не потрібно оформляти.

Чому страховка обов'язкова

В Україні діє закон про порядок в'їзду і виїзду громадян, згідно з яким кожна людина, яка залишає межі країни, повинна мати, як мінімум, медичну страховку, оскільки іноземні держави безкоштовно не надають послуги лікування. Страховий поліс потрібен обов'язково для мандрівників з дітьми при відвідуванні країн з високим ризиком настання страхових подій, при плануванні екстремального відпочинку.

Для відвідування держав, які не ввели безвізовий порядок (Великобританія, Швейцарія, Ірландія), поліс – обов'язкова умова для в'їзду.

При зміні кліматичних поясів безліч неприємностей може доставити банальна застуда, тому придбання поліса – вибір розсудливих людей, для яких виїзд не пов'язаний з перерахованими вище обставинами.

Медичні послуги в європейських державах дуже дорогі. Витрати, які виникнуть в результаті настання страхового випадку, не порівняти з вартістю страховки. Вони в десятки разів вище. Орієнтовна вартість послуг:

  • консультація терапевта у Франції, Німеччині – від 30 євро;
  • прийом вузького фахівця в Ізраїлі – від 60 євро;
  • виїзд швидкої допомоги в країнах ЄС – від 600 євро.

Швидкий аналіз розцінок переконує в нераціональності виїзду без фінансового захисту. У цьому випадку громадянин бере на себе зобов'язання оплачувати медичну або іншу допомогу, яка може знадобитися на чужій території. Поліс – це не тільки пропуск, а й гарантія особистого спокою.

Якщо з яких-небудь причин приймається рішення не укладати договір страхування при виїзді за кордон, варто напередодні поїздки дізнатися розцінки на медичне обслуговування в країні призначення.

Люди, які виїжджають часто, купують страховку строком на один рік, використовують її необмежену кількість разів. В цьому випадку вартість дешевше, ніж при оформленні для кожного виїзду.

Що дає туристична страховка

Кожна страхова компанія може запропонувати пакет програм для різних цілей. Базова туристична страховка покриває:

  • термінову амбулаторну, стаціонарну медичну допомогу;
  • транспортні витрати на доставку потерпілого в найближчу медустанову;
  • евакуацію в рідну державу, якщо це доцільно для лікування;
  • витрати на медикаменти;
  • оплату невідкладної стоматологічної допомоги.

У розширений пакет включають юридичну підтримку, ризик втрати багажу, компенсацію при затримці рейсу або втрати особистих документів, дострокове повернення додому через смерть близьких родичів, неможливість зробити поїздку через непередбачених подій.

Дія поліса не поширюється на травми, отримані в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, на витрати, пов'язані з лікуванням хронічних захворювань, на косметичні та пластичні операції. Якщо передбачаються скелелазіння, заняття дайвінгом, екстремальними видами спорту, в договір включаються відповідні пункти.

При виникненні страхового випадку потрібно зателефонувати в компанію-асистанс, телефон якої є в договорі. Там вам дадуть чіткий алгоритм подальших дій.

Страховий поліс включає обов'язкові для подорожуючих види страхування, передбачені в законі «Про туризм», і додаткові, які забезпечують захист під час поїздки. При його наявності страхувальник гарантовано отримує безкоштовну медичну допомогу в поїздці в рамках обраної страхової програми.

Як перевіряється наявність страховки

Наявність полісу рідко перевіряється митними органами. Однак факт відсутності страхового договору може стати причиною відмови в перетині кордону. У деяких країнах покриття в сумі до 35 000 євро – обов'язкова умова в'їзду. Ймовірність, що при проходженні паспортного контролю вас попросять пред'явити поліс, в рази вище, якщо ви подорожуєте з дітьми.

При перетині кордону України митники можуть поцікавитися наявністю поліса, але випустять з країни, роз'яснивши наслідки.

Незважаючи на спрощення умов в'їзду до Євросоюзу, краще придбати поліс. Він є не тільки запорукою безпеки, а й перепусткою при проходженні митного контролю.

Пред'явити можна електронний або паперовий договір travel-страхування, документи мають однакову юридичну силу.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті