Які країни входять до системи «Зелена карта»

5 хв. 24 жовтня 2022
Які країни входять до системи «Зелена карта»

«Зелена карта» – страхування громадянської відповідальності за кордоном

Усі водії України чудово знають про те, що собою представляє обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності. Його називають ОСАЦВ (або просто «автоцивілка»). Має на увазі відшкодування матеріальних збитків, заподіяних третій особі під час ДТП. Але аварії трапляються і за кордоном. З огляду на цю обставину багатьох водіїв цікавить питання, які країни входятьдо системи «Зелена карта».

Йдеться про аналог ОСАЦВ. Документ є актуальним, якщо внаслідок ДТП громадянином України, який перебуває за кордоном, завдано шкоди майну, здоров'ю або життю третіх осіб. Поліс дієвиключно тоді, коли автомобіль зареєстрований у системі "Зелена карта", в яку входить держава, де мав місце інцидент.


Де можна отримати страховку

Станом на 2022 рік, окрім України, учасниками європейської програми «Зелена карта» є 48 держав. Серед них – Франція, Болгарія, Бельгія, Ліхтенштейн, Австрія, Азербайджан, Фінляндія, Албанія, Хорватія, Німеччина, Іспанія, Данія, Латвія, Естонія, Литва, Люксембург, Кіпр, Швейцарія, Словаччина, Туреччина, Швеція, Румунія, Португалія, Нідерланди , Норвегія, Чорногорія, Македонія, Італія, Ісландія, Ірландія, Боснія та Герцеговина, Великобританія, Польща, Словенія і т.д.

Варто взяти до уваги, що до Європейської системи «Зелена карта» входять Ізраїль та Марокко – країни, що належать відповідно до Азії та Африки.

Як робиться виплата

"Зелена карта" дійсна виключно за кордоном. Виплата адресується суворо третім особам, які постраждали від дій страхувальника, майну чи здоров'ю яких завдано шкоди. Зі свого боку, поліс не відшкодовує:

· збитки автомобілю, особистим речам та іншому майну страхувальника, винного у ДТП;

· компенсацію здоров'ю страхувальника через ДТП;

· пошкодження вантажу, що перевозився на транспортному засобі застрахованого;

· збитки навколишньому середовищу.

Проте для винуватця інциденту не все безнадійно. Для покриття зазначених витрат утримувачу полісу «Зелена карта» необхідно паралельно придбати інші види страховок.

Сума компенсації лімітована. Вона встановлюється законодавством держави, в якій сталася ДТП. Якщо розмір шкоди третій особі перевищує даний ліміт, власнику полісу «Зелена карта» доведеться сплачувати витрати, що залишилися, з власної кишені. Оскільки ви не громадянин країни, де сталася ДТП, безпосереднім відшкодуванням збитків займається спеціальне бюро «Зелена карта».

Якщо, перебуваючи за кордоном, керували автомобілем у нетверезому стані та спровокували ДТП, використання поліса може спричинити проблеми. Справа в тому, що якщо в державі, де стався інцидент, за керування у п'яному вигляді передбачена кримінальна відповідальність, то ви можете бути притягнуті до неї.

Слідкуйте за термінами. Важливо, щоб час дії поліса перекривав період перебування страхувальника в країні, де сталася ДТП. Інакше документ втрачає чинність. Щоб одержати виплату, доведеться оформлювати нову страховку. ДТП, скоєне після закінчення терміну дії «Зеленої картки», ніхто не визнає страховим випадком. Також при купівлі поліса цього формату не передбачено франшизи.

Як виглядає «Зелена карта»

Поліс надійно захищений від підробок. Паперовий бланк повинен бути обов'язково зеленого кольору. З лівого боку передбачено поле, у якому зазначається початок дії страхового договору та його закінчення. Праворуч відзначається код країни, де документ було видано, а також його серія та номер. Міститься інформація про транспортний засіб страхувальника:

● категорія;

● марка;

● номерний знак.

Наголошується країна, де належить використовувати документ. "Зелена карта" обов'язково захищається від підробок унікальним водяним знаком.

Як оформити поліс у потрібну країну


Отримати «Зелену карту» ви зможете лише у страховій компанії, яка є членом Моторного (транспортного) бюро України – скорочено ця організація позначається МТСБУ. До такої відноситься "Арсенал Страхування".

При співпраці з цією компанією ви маєте можливість оформити не тільки паперовий, а й електронний поліс «Зелена карта». Якщо ви оберете такий формат, дані документа заносяться до бази МТСБУ. Поліс отримує унікальний код. Електронна версія «Зеленої карти» полегшує перевірку справжності страховки, прискорює прийняття рішень про відшкодування.

У компанії «Арсенал Страхування» комплекс послуг, порядок роботи, ставлення до клієнтів повністю відповідають європейським стандартам. Це вагомі причини, через які за отриманням «Зеленої карти» варто звертатися саме туди. До показників, що вказують на високий авторитет компанії, належать:

● великий досвід на страховому ринку України (понад 15 років);

● широка клієнтська база;

● відмінна репутація (згідно з рейтингом Insurance організація входить до топ-5).

Команда «Арсенал Страхування» дотримується своїх зобов'язань, про це свідчить обсяг виплат – до 3 млн грн щодня. Причому процес відшкодування збитків займає у середньому 5 днів.

Досвідчені співробітники ознайомлять вас із законами країни, в якій плануєте оформити поліс. Це законодавчі нюанси щодо водіїв та особливості правил дорожнього руху. Від них отримаєте не тільки попередню консультацію з питань, що вас цікавлять, але і всебічну підтримку, якщо страховий випадок все-таки настав.

Висновок

Пам'ятайте, що автомобільні аварії ніким ніколи не плануються. Вони відбуваються раптово, але їх наслідки часто трагічні. Візьмемо як приклад відшкодування збитків третім особам. Це дуже дороге зобов'язання, що часто залишає людей у ​​катастрофічній фінансовій ситуації, коли про відновлення власного авто немає й мови.

Щоб уникнути цих витрат, і потрібна «Зелена карта», оформлена в чесній компанії, і такою є «Арсенал Страхування», що підтвердять десятки тисяч клієнтів. Оформіть електронний поліс «Зелена карта», щоб почуватися впевненіше! Уникайте аварійних ситуацій, але якщо це не вдалося, досвідчені страховики прийдуть вам на допомогу.

Останні новини та статті