Як відшкодувати збитки за КАСКО в умовах війни

5 хв. 27 жовтня 2022
Як відшкодувати збитки за КАСКО в умовах війни

Чи діє поліс КАСКО при військовому становищі, чи можливе відшкодування збитків по ньому

Не існує жодної сфери бізнесу, діяльність якої не була б порушена 24 лютого 2022 року. Автострахування не стало винятком. Тоді у багатьох власників автомобілів постало питання, як відшкодувати збитки КАСКО в умовах війни. Вони почали скрупульозно вивчати свої договори. Ретельної уваги було удостоєно пункт щодо введення військового стану.

Нові ризики та виклики

Причину занепокоєння автомобілістів обґрунтовано, оскільки в період активної фази війни ризики подій, результатом яких може стати пошкодження або втрата автомобіля, багаторазово збільшуються. При цьому високою є ймовірність ситуацій, коли машина може бути викрадена або вилучена на потреби армії.

Сама собою війна – це обставина непереборної сили. Страховиками воно може розцінюватися як форс-мажор, що викликало закономірне занепокоєння власників полісів. Теоретично сам факт запровадження військового стану – не привід для зупинення виплат страховки. Про це компаніям нагадали і НБУ, і МТСБУ, закликавши максимально спростити врегулювання страхових випадків незалежно від контрагента. В результаті страхова галузь України уникла колапсу, адаптувалася до нових реалій та продовжує працювати, хоча з початку війни минуло вже чимало часу.

У яких випадках виплатять компенсацію збитків за КАСКО під час війни

У стандартних страхових випадках виплати КАСКО здійснюються в повному обсязі. До таких відносяться: ДТП, а також низка зовнішніх факторів, що призвели до шкоди. В тому числі:

● викрадення транспортного засобу;

● пошкодження автомобіля, спричиненого зневагою до правил дорожнього руху;

● стихійні лиха.

Однак якщо на території, де експлуатується автомобіль, відбуваються бойові дії, і машина постраждала саме внаслідок їх (попадання снаряда, обстріл тощо), швидше за все, у страховій виплаті за полісом КАСКО буде відмовлено. Також компенсація матеріальних збитків може не здійснюватися, якщо авто вилучено на військові потреби.

Щоб уникнути непорозуміння, у договорах усіх страхових компаній є пункт про форс мажори, де написано, що дія поліса не поширюється на території, де ведуться бойові дії.

Як працює страхування КАСКО за кордоном

У той же час, незважаючи на введення воєнного стану, деякі страхові компанії розширили можливості своїх клієнтів. Так, власники полісу КАСКО можуть отримувати матеріальну компенсацію, якщо вони потрапили в ДТП, перебуваючи в іншій країні, і там же скористатися послугами СТО. Умови такого співробітництва попередньо обумовлюються у договорі зі страховою компанією. Стандартна схема, яку потрібно слідувати для отримання компенсації, виглядає так:

1. Власник полісу КАСКО пов'язується з офісом компанії та повідомляє про ДТП. Дзвінок робиться безпосередньо з місця події.

2. Власник полісу КАСКО отримує інструкції від оператора страхової компанії. Необхідно уважно їх вислухати та діяти відповідно до них.

3. Власник полісу КАСКО звертається до СТО тієї країни (міста), де стався інцидент.

Після відновлення транспортного засобу його власник отримує акт виконаних робіт, банківську виписку чи чек. Для виплати компенсації він надсилає фотокопії цих документівна електронну адресу страхової компанії. Крім цього, йому необхідно сфотографувати та надіслати фото власного посвідчення водія та свідоцтва реєстрації транспортного засобу.

Окреме питання – довідка місцевої поліції. Вона не потрібна, якщо оформлений Європротокол, а сума збитків при цьому становить менше 80000 грн; якщо пошкоджено лише скляні елементи автомобіля; якщо зафіксовано незначні ушкодження без інших учасників події у розмірі щонайменше 5 % від страхової. В інших випадках довідку місцевої поліції потрібно буде надати. Також бажано зробити максимальну фотофіксацію пошкоджень та відправити фото до страхової компанії, яка видала поліс КАСКО. Це прискорить процес отримання компенсації.

Як оформити страховий випадок під час воєнного стану та терміни виплат



Щодо термінів виплат КАСКО, то вони із запровадженням військового стану не змінилися і в середньому становлять близько 15 робочих днів. Втім, кожна страхова компанія має свої умови компенсації, що відображається в окремо взятому договорі.

Останні новини та статті