Як працює міні КАСКО

5 хв. 08 лютого 2023
Як працює міні КАСКО

Нерідко буває ситуація, коли водій, який став винуватцем ДТП, потрапляє у становище, коли потерпілий отримує компенсацію на підставі системи обов'язкового страхування, а ось сам винуватець пригоди змушений ремонтувати власний автомобіль власним коштом. ОСАЦВ цього не передбачає. Але уникнути цього дозволяє поліс КАСКО. Однак тут виникає наступне питання щодо вартості страхування, оскільки повний пакет КАСКО є досить дорогим.

Аби вирішити це питання, українські страхові компанії розробили новий продукт — міні КАСКО, який дозволяє і машину захистити, і заощадити гроші. Коли є на руках така страховка, вже не особливо важливо, чиї дії стали причиною аварії чи де стоїть автомобіль — на стоянці, що охороняється, чи ні. Сьогодні міні КАСКО — це досить практичний та затребуваний варіант серед автовласників, які не бажають переплачувати за повний пакет. Він ідеально доповнить страховий захист, який забезпечує автоцивілка, та дасть гарантії того, що можна отримати компенсацію на ремонт свого авто. Пропонуємо розглянути детальніше, як працює міні КАСКО та в чому його перевага.

Принцип дії міні КАСКО

Відповідаючи на запитання міні КАСКО — що це варто відзначити, що цей страховий поліс покриває суворо обмежений набір ризиків у порівнянні з повноцінним пакетом КАСКО. Це ніби «урізана версія» програми добровільного страхування. Наприклад, такий поліс може відшкодувати збитки, отримані в ДТП, але в той же час не покривати випадки повного знищення автомобіля, його викрадення і т.д. машини або її спалаху. Деякі страхові компанії пропонують своєрідний конструктор, коли клієнт сам вибирає страхові ризики, найбільш суттєві для нього. Це дозволяє заощадити чималу суму грошей.

Є й інші цікаві пропозиції. Наприклад, СК "Арсенал Страхування" пропонує своїм клієнтам програму "50/50". Принцип її дії досить простий: клієнт платить за поліс КАСКО половину його вартості, а якщо з машиною щось трапиться, то доплачує суму, що залишилася, і отримує компенсацію. Якщо з автомобілем нічого не сталося, клієнт економить майже 50% вартості поліса.


Які ризики покриває міні КАСКО

Такі страхові програми можуть включати такі ризики:

• пошкодження транспортного засобу, його окремих частин або встановленого на ньому додаткового обладнання внаслідок ДТП;

• викрадення ТЗ;

• пошкодження, отримані автомобілем внаслідок дії третіх осіб, стихійного лиха, пожежі, нападу тварин, вибуху, падіння на машину різних предметів (каменів, рекламних конструкцій, бурульок, дерев тощо);

• пошкодження, отримані внаслідок вильоту каміння з-під коліс інших автомобілів або зовнішнього впливу внаслідок непередбачених подій.

Чим більше ризиків включено до страхового договору, тим дорожче коштуватиме поліс міні КАСКО. У будь-якому випадку потрібно дуже ретельно читати його, оскільки неуважність може призвести до судових позовів. Все ж таки міні КАСКО — це не повний пакет, тому потрібно звертати увагу на те, які випадки є страховими, який розмір страхового ліміту при їх настанні, чи є обмеження щодо кількості виплат, де відбуватиметься ремонт зі страховки тощо.


Переваги та зручності

Провідні страхові компанії зробили програми, що працюють за схемою міні КАСКО максимально зручними для своїх клієнтів. Такі поліси мають такі переваги:

ціна міні КАСКО значно менша, ніж вартість повного пакета;

• є можливість застрахувати автомобілі віком до 12 років;

• виплата компенсації не залежить від того, хто є винуватцем у ДТП;

• страхова сума не буде меншою після попередніх виплат відшкодувань;

• компенсація виплачується, незважаючи на те, хто був за кермом (на законних підставах);

• немає обмежень за місцем зберігання автомобіля вночі;

• медичний огляд на наявність алкогольного, наркотичного та токсичного сп'яніння не є обов'язковим (крім випадків, коли воно потрібне згідно із законом);

• відсутні обмеження щодо виплати страхової суми при порушеннях правил дорожнього руху, крім одного – виїзд на залізничний переїзд при закритому шлагбаумі;

• відшкодування збитків відбувається без урахування зносу деталей автомобіля.

І це ще не все. Можна також не надавати документи з поліції для підтвердження факту пошкодження транспортного засобу, а саме скла, фар, дзеркал, антен, декоративних елементів.

У той же час на страхування за цією програмою не беруть автомобілі, які перебувають у лізингу, оренді чи працюють у таксі.


Чи можна включити до міні КАСКО захист при ДТП

Страховка міні КАСКО може бути призначена для захисту від наслідків потрапляння у ДТП. Найчастіше водії мають на руках обов'язковий за законом поліс ОСАЦВ, і тоді страхова компанія компенсує завдані збитки виключно третім особам, а не йому самому. Придбання міні КАСКО дає гарантію того, що виплати на ремонт автомобіля отримає саме сам водій.

За ДТП така страховка має свої «бонуси». Наприклад, зовсім не важливо, з чиєї вини сталася аварія, компенсацію все одно буде виплачено. Окрім того, учасники ДТП можуть оформити європротокол без виклику поліції. Ще одна перевага міні КАСКО у таких випадках — дистанційна можливість подати документи для відшкодування збитків та відновлення машини.

Крім того, при втраті ключів від автомобіля страхова компанія може відшкодувати 50% витрат на заміну замків та запалення, а також на перепрограмування систем запуску двигуна та виготовлення нового комплекту ключів.

Ще один можливий бонус — відшкодування витрат на доставку пошкодженого автомобіля до місця зберігання чи ремонту. Всі ці корисні доповнення залежать від того, в якій компанії придбано страховку, оскільки різні організації пропонують різні умови добровільного страхування.

У будь-якому випадку міні КАСКО підходить акуратним водіям, для яких ризик потрапити в аварію мінімальний. З іншого боку, такі програми — чудовий варіант для страхового захисту автомобіля та збереження свого бюджету.

Останні новини та статті