Як отримати виплату по ОСЦПВ

5 хв. 06 травня 2022
Як отримати виплату по ОСЦПВ

Про це замислюються водії, які пережили аварію. Не всі знають про те, як грамотно діяти після ДТП, щоб отримати належні виплати. Отже,перше, що слід зробити, як тільки стався нещасний випадок, — переконатися, що ніхто не постраждав. Якщо це так, виставляють знак аварійної зупинки, включають аварійну сигналізацію на автомобілі, тобто максимально виділяють місце ДТП на дорозі. Якщо є постраждалі, необхідно негайно викликати невідкладну допомогу, спробувати надати допомогу самостійно. Далі оцінюють збитки та спільно з другим учасником зіткнення приймають рішення про варіант оформлення пригоди – через електронний європротокол (тоді можна обійтися без звернення до поліції) або стандартним способом. Про наступні дії розповімо далі.

Що дає наявність ОСЦПВ

Відповідно до українського законодавства, наявність договору ОСЦПВ є обов'язковою для всіх власників транспортних засобів. Якщо у ДТП, що трапилося з вини власника полісу, постраждають треті особи або їхні автомобілі, компенсувати збитки постраждалим буде страхова компанія винуватця аварії, а не вона сама. Таким чином держава захищає учасників дорожнього руху. Якщо ж у винуватця події поліса не було через наявність будь-яких пільг, за нього компенсацію виплачує Моторне (транспортне) страхове бюро України.

На сьогодні максимальний розмір виплат за договором ОСЦПВ становить:

· для компенсації матеріальних збитків виплатять до 130 тис. грн.;

· якщо завдано шкоди життю та здоров'ю, то кожен потерпілий під час ДТП може розраховувати на виплати на лікування до 260 тис. грн.

Як показує статистика, цих сум дедалі рідше вистачає на покриття збитків, отриманих у разі настання страхового випадку. Враховуючи вартість сучасних автомобілів, водії купують додатково ще й поліс добровільного страхування, що дозволяє збільшити суму виплати до 500 тис. грн.

Компанія, дізнавшись про те, що трапилося, висилає на місце ДТП свого експерта для фіксації аварії та оцінки завданих збитків. Цей же фахівець розповість клієнту, що робити далі, щоб урегулювати ситуацію, які документи потрібно буде надати для отримання компенсації.

Якщо пригода не спричинила значних збитків, то консультацію від страховика можна отримати за телефоном «Гарячої лінії». Там працюють грамотні спеціалісти, які нададуть повну інформаційну підтримку.


Звернення до страхової компанії

Щоб не було відмовлено у виплаті компенсації, при зверненні до компанії необхідно дотримуватись правил:

· всі заяви, повідомлення обов'язково потрібно реєструвати. Тобто працівник компанії повинен поставити на них вхідний номер і дату подачі. Якщо відвідати офіс не виходить, можна надіслати всі документи з повідомленням про вручення та описом;

· необхідно обов'язково дотримуватися триденного терміну подання інформації про ДТП. Інакше може статися таке: страховик компенсує потерпілим заподіяну шкоду, а потім вимагатиме від свого клієнта відшкодування всіх витрат. Якщо він заперечуватиме, компанія має право домагатися цього через суд.

Співробітник СК протягом 10 днів обов'язково має провести огляд пошкоджень транспортного засобу у присутності самого водія для встановлення розміру компенсації. Процедура потрібна у тому, щоб уточнити суми виплат. Якщо власник автомобіля не погоджується з результатами оцінки, він має право запросити незалежного експерта для проведення додаткового огляду пошкодженого авто.

Буває так, що у десятиденний термін представник страховика не з'явився. У цьому випадку експертну оцінку, замовлену постраждалим, оплачуватиме компанія. Важливо запам'ятати таке: категорично заборонено ремонтувати автомобіль до огляду його страховим експертом. Інакше про всі відшкодування від неї можна забути.


Отримання виплати з ОСЦПВ

Щоб компенсацію було нараховано вчасно, у триденний термін після ДТП у свою страхову компанію подають такі документи:

· заяву про аварію;

· європротокол, оформлений самостійно або у присутності поліції;

· права (копія);

· техпаспорт (копія);

· паспорт громадянина та ідентифікаційний код (копії);

· заяву на отримання виплати.

Людям, які постраждали в ДТП, для отримання компенсації бажано додатково надати чеки на ліки та документи про отримане лікування.

Зазвичай, заповнення більшості цих паперів у страхувальників питань не викликає, крім одного — європротоколу, особливо якщо він оформлений самостійно (тобто без участі правоохоронних органів). Сучасні технології дозволяють зараз заповнювати цей документ в онлайн-режимі, що не тільки заощаджує купу часу, а й не дає припуститися помилки при внесенні даних. Хоча статистика МТСБУ показує, що сьогодні близько 30% українських водіїв самостійно заповнюють європротокол, ця цифра з кожним роком зростає. Нічого складного в оформленні немає. Просто потрібно заздалегідь вивчити, як це зробити правильно, а не чекати настання страхового випадку.


Важливо знати, що заповнювати європротокол в електронному вигляді на сайті МТСБУ після ДТП можна лише за таких умов:

· досягнуто обопільної угоди сторін за всіма обставинами;

· учасники аварії мають діючі електронні поліси ОСЦПВ;

· відшкодування вимагають лише транспортні засоби, люди не постраждали;

· водії-учасники не перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння;

· максимальна сума збитків не перевищує 50 тис. грн.

Далі із заповненим європротоколом (в електронному чи паперовому вигляді) звертаються до своєї страхової. Якщо все зроблено правильно, завдані збитки будуть відшкодовані протягом 90 днів після аварії.

Останні новини та статті