Туристичне страхування – необхідність?

5 хв. 26 жовтня 2022
Туристичне страхування – необхідність?

Подорожі (у всіх їхніх проявах) давно перекочували з категорії розкішного виду дозвілля в розряд повсякденного та доступного багатьом рядового проведення часу. Кожен, хто хоч раз залишав межі своєї країни, має досвід використання страхового поліса. Враховуючи той факт, що форм страхування та компаній, що надають подібні послуги, так само багато, як і видів відпочинку, самостійно підібрати відповідний тип страховки стає завданням нелегким.

Перш ніж приступати до вибору полісу, необхідно розуміти:

· куди ви збираєтеся вирушити (договір шенгенського формату не підходить для подорожей за межами Європи);

· на який термін (тижнева страховка обійдеться набагато дешевше за місячну);

· на чому плануєте подорожувати (літак, автобус, поїзд). Якщо в якості автомобіля ви виберете власне авто, страховка повинна бути і на нього;

· чи будуть з вами діти або тварини (у цьому випадку необхідно, щоб дія поліса поширювалася і на них).

Крім вищезгаданих пунктів, варто враховувати ще кілька факторів, що впливають на ціну та тип страхування. Це вік та стан здоров'я власника поліса (від цього фактора залежатиме максимальний ліміт, який покриє компанія) та пакет послуг, прописаних у договорі.

Що покривають поліси для туризму?

Плануючи відпочинок зі стандартним пакетом послуг, ви можете розраховувати на надання стоматологічної/медичної/невідкладної допомоги та компенсацію ліків у межах зазначеного у договорі ліміту коштів. По суті, стандартний пакет – це звичайне медичне страхування, що діє за кордоном.

У разі використання оптимального пакету до перерахованих вище послуг додадуться компенсації за запізнення або скасування рейсу, витрати на житло та транспорт у разі затримки в країні перебування. За екстреної потреби можливий оперативний трансфер до країни проживання. Існують додаткові види страхування, що відшкодовують збитки щодо втрати документів та послуг адвоката.

Що не покриває страховка для мандрівок?


Перед покупкою будь-якого поліса слід переконатися, що прописані в ньому умови та пакет послуг, що надаються, належним чином відповідають призначенню та тривалості вашої подорожі. Наприклад, будучи спортсменом та отримавши під час змагань травму, клієнту не варто розраховувати на компенсацію згідно з туристичним договором, оскільки цей тип страхування не відповідає роду ваших занять за кордоном. Ці ж умови поширюються і тих, хто планує у період відпустки повноцінно працювати. У подібних ситуаціях вся відповідальність за наслідки подій лежить на клієнті, який уклав невідповідний договір. Для таких випадків існують спеціальні поліси, які включають весь перелік ваших активностей на період дії угоди зі страховою.

У туристичних договорах є низка обмежень і правил, у разі порушення яких ймовірність отримання страхових виплат неможлива. Це стосується:

· надання послуг у сфері краси, операцій, що коригують зовнішність (підтяжки шкіри, ліпосакції, пересадки волосся, видалення родимок та пігментних плям тощо);

· лікування хвороб, на які мандрівник страждав до поїздки за кордон;

· використання послуг стоматолога не у вигляді екстреної допомоги, а у формі стандартних процедур;

· отримання каліцтв і травм під час перебування у алкогольному чи наркотичному сп'яніння;

· покупки профілактичних, лікарських препаратів, не викликаних гострою життєвою необхідністю;

· вагітних жінок, які не мають спеціалізованого виду страховки та бажають отримати компенсацію відповідно до полісу для туристів;

· витрат, які не були попередньо узгоджені зі страховою компанією в період укладання та підписання договору.

Слід мати на увазі, що всі витрати, що мають побутовий, медичний, туристичний характер і не відповідають прописаним компенсаційним умовам, можуть бути відкинуті страховою компанією та покладені на клієнта. Головне — розуміти наступне: де б ви не були і з якими б труднощами не зіткнулися, перш ніж робити будь-яку дію, слід звернутися за номером, вказаним у страховій, за консультацією для уникнення проблем приїзду.

Найчастіші питання, які можуть виникнути при виборі страховки.

Вигідніше купувати кілька короткочасних страховок протягом року чи повноцінну річну?

Слід розуміти, скільки днів ви маєте намір пробути за кордоном протягом року і скільки країн плануєте відвідати. Якщо ваша подорож триватиме не менше трьох місяців (з постійною релокацією по Європі та світу), придбання річної страховки заощадить вам значну кількість коштів і часу. Якщо ваші подорожі обмежаться літньою відпусткою в Туреччині, то покупки короткочасного поліса для конкретної поїздки буде більш ніж достатньо.

Чи є сенс витрачатися на оптимальну страховку, якщо стандартна дешевша?

Якщо вас під час поїздки хвилює лише питання здоров'я, то стандартної медичної страховки цілком достатньо. Якщо подорож буде включати ряд пересадок з дорогими квитками, море багажу з цінними речами та броні номерів у різних частинах світу, то оптимальний пакет допоможе з отриманням компенсацій через скасування рейсів, втрат багажу або документів та повернення коштів за відкликану бронь в готелі .

Яку страхову компанію вибрати?

Після того як ви визначитеся з пакетом послуг, що підходять для вашої подорожі, не зациклюйтесь на одній пропозиції, постарайтеся розглянути їх якомога більше. Звертайте увагу на ціну, рейтинг компаній та відгуки клієнтів. Подібні нескладні маніпуляції мінімізують ймовірність зіткнення з несумлінними агентствами та дозволять заощадити багато коштів, часу та нервів.

Останні новини та статті