Терміни дії ОСЦПВ

5 хв. 09 травня 2022
Терміни дії ОСЦПВ

В Україні кожен власник транспортного засобу зобов'язаний (згідно із законом) придбати поліс страхування цивільної відповідальності. У разі ДТП наявність ОСЦПВ позбавляє винуватця аварії фінансових проблем. Він за особисті гроші ремонтуватиме свій автомобіль, але шкоду, нанесену потерпілій стороні, покриє страхова компанія. Як і будь-який договір, ОСЦПВ має певний термін дії.

Терміни оформлення страхування ОСЦПВ

Стандартна дія договору обов'язкового автострахування – 12 місяців. Страховка діє по всій території країни. При цьому не має значення, в якому населеному пункті та в якого страховика придбано ОСЦПВ.

Договір страхування стає легітимним наступного дня після його укладання, а перестає діяти на дату, зазначену у контракті. Головне – не пропустити цю дату, своєчасно продовжити ОСЦПВ. Зробити це неважко. Є кілька каналів оповіщення про закінчення терміну дії:

· у мобільному додатку «Дія»;

· у СМС-розсилках, які роблять страховики своїм клієнтам;

· на сайті МТСБУ в онлайн-режимі.

Новий документ потрібно оформляти з дати, що настає за вказаною в активному полісі. Водії, які користуються паперовою версією, дізнаються про дату пролонгації безпосередньо з договору.

Якщо громадянин України виїжджає в іншу країну власним автомобілем, він має оформити міжнародний сертифікат «Зелена карта», що є аналогом автоцивілки. Договір дозволяється укласти на 15 днів, а також будь-яку кількість місяців до одного року.

Найзручніше купувати та пролонгувати ОСЦПВ онлайн, на сайті свого страховика. Це швидко, без переплат та комісій, з гарантією захисту від підробок. Е-ОСЦПВ завжди буде під рукою (у смартфоні або планшеті), його складно забути вдома, що також каже на користь електронної версії.


Мінімальний термін оформлення ОСЦПВ

Страхові компанії пропонують гнучкі терміни дії договору. Період визначається виходячи з потреб страхувальника. Мінімальний термін – 15 днів. Але можна оформити документ на місяць, квартал, на 12 місяців, на будь-який часовий проміжок до одного року.

Страхувальник має право достроково розірвати договір за певних умов, наприклад, якщо відбулася повна загибель транспортного засобу. Для цього в СК потрібно подати заяву та оригінал чинного ОСЦПВ не пізніше ніж за місяць до дати закінчення терміну його дії. Якщо страхові виплати не провадилися, страхувальник отримує компенсацію пропорційно до періоду дії.

Якщо страхова компанія страхувальника ліквідується, страховка залишається легітимною. Компенсацію у разі настання страхової події виплачує Моторне бюро.

Коли розумно оформити ОСЦПВ на 15 днів

Мінімальний період дії автоцивілки вибирають:

· у разі прибуття водія до країни на власному транспортному засобі з-за кордону. Поліс двотижневої дії позбавляє непередбачених витрат при виникненні ДТП;

· за необхідності поставити на облік куплену машину. Для реєстрації потрібно 15-20 днів. Їзда з транзитними номерами без автоцивілки – порушення закону;

· при сезонному форматі експлуатації транспортного засобу Наприклад, багато водіїв користуються машиною тільки в літній період, а взимку вона стоїть у гаражі.

Вигідніший варіант - купити поліс обов'язкового автострахування на цілий рік, але, якщо в цьому немає необхідності, можна заощадити. Вартість розраховується за єдиними формулами із застосуванням низки коефіцієнтів. Термін впливає підсумковий чек, але несуттєво. Виняток певних періодів з часу дії страховки відбивається у вигляді спеціального коефіцієнта, застосування якого підвищує вартість страхового дня.
Останні новини та статті