Особливості страхування вантажних автомобілів

5 хв. 15 лютого 2023
Особливості страхування вантажних автомобілів

Особливості страхування вантажних автомобілів: все, що потрібно знати

Згідно з чинним законодавством України, наявність поліса ОСАЦВ (автоцивілки) є обов'язковою для всіх наземних транспортних засобів, включаючи вантажні автомобілі. Оформити договір можуть власники чи компанії. У цьому випадку автоцивілка оформляється на юридичну особу та поширюється на всіх водіїв, які працюватимуть на транспортному засобі. Розповідаємо, скільки коштує страховка на вантажний автомобіль та які особливості її оформлення.

ОСАГО для вантажних автомобілів

Поліс ОСАЦВ – це обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності. Оформляється вона на транспортні засоби, які зареєстровані в Україні або завезені на її територію для тимчасової експлуатації. Їзда без діючої автоцивілки заборонена, інакше можна заплатити штраф.

Таке страхування покриває відповідальність винуватця ДТП перед третіми особами. Якщо майну чи здоров'ю постраждалих в аварії буде завдано шкоди, страхова компанія частково чи повністю відшкодовує збитки. Максимальні суми відшкодування, відповідно, становлять 160 тис. та 320 тис. грн. Якщо завдані збитки перевищують зазначені розміри виплат, то водій компенсує різницю зі своєї кишені. Покриваються такі витрати:

• ремонт авто третіх осіб;

• лікування потерпілих;

• послуги евaĸyaтоpa для авто потерпілої сторони.

Специфіка страхування вантажних транспортних засобів у тому, що визначення типу транспортного засобу враховується не об'єм двигуна, як і легкових авто, яке вантажопідйомність. За ремонт свого авто винуватцю ДТП доведеться платити самостійно. На випадок аварії, коли водія вантажівки буде визнано винуватцем, щоб отримати відшкодування для свого автомобіля, необхідно додатково оформити КАСКО. Це добровільний вид страхування, під час оформлення якого можна обирати ризики.

Строк дії страховки на вантажний автомобіль


Страхування вантажних автомобілів стандартно оформляється на рік, але бувають винятки. Купити автоцивілку можна з терміном від 15 днів. У цьому випадку говорять про короткий поліс. Подібні договори оформлюють власники транспортних засобів, які не зареєстровані на території України або зареєстровані тимчасово, а також водії вантажівок із реєстрацією в іноземних державах.

Як оформити електронний поліс ОСАЦВ на вантажний автомобіль

Щоб оформити договір обов'язкового страхування не обов'язково відвідувати офіс страхової компанії. Сьогодні є можливість зробити все онлайн. Попереднього погодження зі страховиком не потрібне. Достатньо зайти на сайт обраної компанії та заповнити спеціальну форму. Попередньо можна самостійно розрахувати вартість страхування свого автомобіля.

Для проведення процедури знадобляться документи — паспорт, посвідчення водія з відповідною категорією, ІПН та техпаспорт. Їхню справжність буде перевірено страховиком. Знадобляться також дані про транспортний засіб, зокрема тип автомобіля, номерної знання, мара, модель, рік випуску, VІN номер, талон про проходження OTK.

Оплата здійснюється карткою. Після цього поліс в електронному вигляді буде відправлено на вказаний імейл. Він має таку ж юридичну чинність, як і звичайний паперовий договір. Електронний поліс можна пред'являти співробітникам поліції різних гаджетах. Вони можуть за номером страховки перевірити її справжність, оскільки після оформлення договору відповідна інформація одразу заноситься до бази даних МТСБУ. На випадок, якщо смартфон розрядиться, варто роздрукувати кілька екземплярів.

Скільки коштує страховка на вантажний автомобіль


Страховка на вантажівку оформляється практично так само, як на легковий автомобіль. Але різниця все ж таки є, і полягає вона в розмірах страхових премій, особливо якщо клієнт хоче оформити ще й КАСКО. Страхові компанії часто пропонують вигідні умови страхування, зокрема, різні знижки, знижені тарифи. Хоча вантажівки через свої великі розміри не відрізняються маневреністю, і ризик аварії підвищений, як правило, у разі ДТП вони не зазнають сильних пошкоджень. Цими чинниками і зумовлена цінова політика страховиків.

Ціна автоцивілки залежить від наступних факторів:

• термін дії договору;

• місце реєстрації;

• тип автомобіля та його вантажопідйомність;

• використання автомобілю в американських цілях;

• тип власності та ін.

Держава регламентує ціни на оформлення ОСАЦВ. Вартість поліса не повинна виходити за певні межі, тоді як тарифи на поліс КАСКО встановлюються страховими компаніями самостійно. Тому різні страховики можуть мати різні ціни.

Наявність великої клієнтури дозволяє компанії бути лояльною до потенційних клієнтів. Необхідно ретельно підійти до вибору страховика, оцінити його репутацію, надійність, ознайомитись з рейтингом, прочитати відгуки. Від правильного вибору залежить проведення виплат у разі настання страхового випадку.

Останні новини та статті