Особливості оформлення ОСЦПВ для автомобіля на іноземній реєстрації

5 хв. 06 травня 2022
Особливості оформлення ОСЦПВ для автомобіля на іноземній реєстрації

Відносна дешевизна транспортних засобів у європейських країнах дозволяє тисячам українців реалізувати заповітну мрію мати власний автомобіль. Можливість відстрочити момент розмитнення, оформивши машину на європейця та довіреність на українського власника, призвела до того, що нашими дорогами їздить велика кількість «євроблях». Їхні власники повинні дотримуватися норм українського законодавства і мати актуальний договір страхування ОСЦПВ або по-народному оформляти автоцивілку. Без наявності полісу автомобіль не має права їздити українськими дорогами.

Як визначити авто на іноземній реєстрації?

Зрозуміти, що автомобіль має іноземну реєстрацію можна за такими характерними ознаками:

● відсутність свідоцтва про реєстрацію українського зразка;

● привласнення іноземних номерних знаків;

● наявності закордонного техпаспорту.

Транспортні засоби можуть належати іноземцям або бути передані українським водіям на підставі договорів про передачу у користування.

Чи потрібно оформляти договір ОСЦПВ для транспортних засобів на іноземній реєстрації

ОСЦПВналежить до категорії обов'язкових видів страхування та поширюється на всіх власників автотранспорту, що пересуваються територією України незалежно від місця реєстрації. Будь-який автомобіль, що перетинає кордон, повинен мати відповідний поліс – зелену карту, необхідну для в'їзду на територію країни. Коли дія міжнародної страховки закінчується, необхідно оформити страховку ОСЦПВ. Повторно «зелену карту» для транспорту на іноземній реєстрації, що перебуває в Україні, не потрібно оформлювати. Цей тип страхування призначено для виїзду за кордон автомобілів, зареєстрованих в Україні. При цьому «зелена карта» оформляється лише в тій країні, де зареєстровано власника автотранспорту, але діє на території 48 європейських держав. ОСЦПВ же справді лише в Україні.

Обов'язкове страхування відповідальності власників наземних транспортних засобів ОСЦПВ потрібне для того, щоб убезпечити всіх учасників дорожнього руху. При дорожньо-транспортній пригоді його винуватець має не лише сплатити штраф у встановленому державою розмірі, а й відшкодувати шкоду здоров'ю та авто потерпілим. Обов'язкове страхування ОСЦПВ призначене для гарантованої виплати компенсації жертвам ДТП. Саме тому автоцивілка є обов'язковою для всіх без винятку власників автотранспорту – українських та іноземних громадян, власників легкового та вантажного автотранспорту, мотоциклів та автобусів.

Винуватцю ДТП за договором автоцивілки страхова компанія не нараховує жодних виплат. Застрахувати власний автомобіль від будь-якого ризику пошкодження чи угону можна за допомогою договору КАСКО.


Особливості оформлення ОСЦПВ для автомобілів на іноземній реєстрації

Договір страхування ОСЦПВ для транспорту на іноземній реєстрації оформляється за аналогією з автоцивілкою для авто на українських номерах. Для цього вам знадобиться надати:

● свідоцтво про реєстрацію автотранспорту;

● паспорт громадянина;

● техпаспорт на автомобіль;

● водійські права;

● ідентифікаційний номер платника податків

За наявності пільг слід також пред'явити документи, що їх підтверджують.

Власники автотранспорту на іноземній реєстрації можуть оформити поліс ОСЦПВ як в офісі страхової компанії, так і дистанційно – онлайн або по телефону. При цьому вони отримають договір в електронному вигляді, який має ту саму юридичну силу, що й автоцивілка в друкованій формі. Він прийде на вказану адресу електронної пошти, тому краще відразу збережіть документ, щоб можна було швидко знайти його під час перевірки. Підробити договір страхування ОСЦПВ не вдасться – під час оформлення він автоматично реєструється у базі даних МТСБУ. Тому під час поліцейського контролю підробка буде швидко виявлена.

Мінімальний термін, який укладають договір ОСАГО для власників транспортних засобів на іноземній реєстрації, становить 15 днів, а максимальний – 1 рік. Страхування «євробляху» на короткий період має сенс, якщо ви збираєтеся розмитнювати автомобіль найближчим часом. Після виконання процедури можна буде придбати поліс ОСЦПВ значно дешевше.

Вартість страхування автоцивілки для автомобілів на іноземній реєстрації

Ціна придбання полісу ОСЦПВ визначається індивідуально та залежить від кількох факторів:

● обсягу двигуна;

● типу автотранспорту та його призначення;

● місця реєстрації.

Відомо, що вартість страховки залежить від регіону, де знаходиться місце проживання власника транспортного засобу. Такий розподіл пов'язаний із ризиками, які бере на себе страхова компанія. У густонаселених регіонах цей коефіцієнт вищий через більш високу ймовірність настання страхового випадку внаслідок більшої кількості аварій на дорогах. В Українінайбільш ризиковим регіоном є Київ. Однак при розрахунку вартості страховки автомобіля на іноземній реєстрації використовується окремий, ще вищий коефіцієнт.

Трохи зменшити вартість ОСЦПВ для автомобіля на іноземній реєстрації можна шляхом збільшення розміру франшизи – суми, яку при настанні страхового випадку застрахована особа зобов'язується виплатити з власної кишені. Дізнатися скільки коштуватиме поліс автоцивілки у вашому випадку можна за допомогою вбудованого калькулятора на сайті СК «Арсенал страхування». Тут же ви можете оформити поліс ОСЦПВ онлайн та отримати його в електронному вигляді. Цей документ дійсний так само, як і паперова версія і дозволяє керувати транспортним засобом на території України на законних підставах.
Останні новини та статті