Міфи про автострахування

5 хв. 06 травня 2022
Міфи про автострахування

Поліс автострахування - це документ, без якого не обійтись жодному водієві. Але, на жаль, ще можна зустріти тих, хто вважає, що страховка не потрібна. Дехто не хоче вникати в те, як вона працює, і тому стверджує, що це зайва витрата грошей. Все це відлуння міфів про автострахування з тих часів, коли існувало безліч фірм-одноденок і кожна їх прагнула заробити грошей. Нині у системі страхування все змінилося. У нашій публікації ми пропонуємо разом розібратися з деякими міфами, які існують у суспільстві, щоб не потрапляти під їхній вплив.

Для старого автомобіля не потрібне автострахування

Чомусь вважається, що якщо машині більше 8-10 років, її можна не страхувати.

Насправді це не так. З 2004 р. поліс ОСЦПВ (страхування цивільної відповідальності) має бути у кожного водія, незалежно від віку транспортного засобу. Якщо виявиться, що власник авто виїхав на дороги України без такого документа, він буде оштрафований на суму від 425 до 850 грн. Але навіть це не переконує купити цю страховку. Найголовніший аргумент пов'язаний з тим, що якщо договору ОСЦПВ не буде і водійстане винуватцем аварії, то виплачуватиме збитки постраждалим він зі своєї кишені. А часто це досить великі суми. А застрахований автолюбитель таких виплат уникне. За нього компенсувати шкоду потерпілим буде компанія.

Незалежно від віку авто на підставі страхового договору буде призначено виплати до 130 тис. грн. для компенсації матеріальних збитків та до 260 тис. — на відновлення здоров'я потерпілих.

Свій автомобіль можна захистити ще й за допомогою полісу КАСКО. Так можна позбутися від наслідків стихійного лиха, крадіжки, пошкоджень, отриманих у ДТП тощо. У всіх цих ситуаціях ремонт машини буде зроблено за рахунок страхової. Примітно, що, наприклад, пакет КАСКО «ALL RISKS» передбачає нарахування виплат з відновлення машини без урахування зносу деталей, що замінюються, що актуально для авто «у віці».

При зміні власника авто потрібно робити нове автострахування

Часто автовласники просто не розуміють, що ОСЦПВ поширюється не лише на власника авто, а й на всіх, хто керує машиною на законних підставах. Тому якщо при продажу або купівлі автомобіля відбувається зміна власника, найчастіше колишній водій просто передає страховку новому. У такому разі нічого додатково переоформлювати не потрібно. Після закінчення терміну дії договору автолюбитель уже придбає новий поліс.

Якщо ж колишній власник не хоче передавати свою страховку покупцю, тоді потрібно звернутися до компанії для перерахунку. Менеджери віднімуть вартість договору за минулий період та безкоштовно оформлять документ на нову особу. Такий варіант можливий і при одночасному розірванні старого поліса та укладанні нового. Але слід розуміти, що таке перенесення можливе лише за тим договором, за яким ще не було страхових виплат.

Після внесення нових даних до страхового договору, бажано перевірити їхню правильність на офіційному сайті Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ).

У випадку добровільного страхування КАСКО ситуація інша. Договір укладається між страховою та власником автомобіля, а продаж транспортного засобу означає перехід права власності іншому власнику. Тому ця операція є підставою для припинення дії старого поліса та покупки нового.


Страховка авто покриває лише збитки потерпілим, але не власнику авто

Так, дійсно, якщо у винуватця ДТП є лише автоцивілка, компенсацію отримає не він, а люди, які постраждали в аварії. Але річ у тому, що ОСЦПВ – це не страховка самого автомобіля, а обов'язкове страхування відповідальності його власника перед третіми особами.

Якщо ж ми хочемо застрахувати своє авто, то потрібно придбати поліс добровільного страхування КАСКО. І тоді у разі виникнення неприємностей з машиною її власник обов'язково отримає компенсацію. Більше того, при крадіжці авто або його повному знищенні господарю належить виплата у розмірі повної вартості машини (страхової суми, зафіксованої в договорі).

Як і інші види страхування, КАСКО має свої винятки, тобто випадки, при настанні яких компенсація не виплачуватиметься. Наприклад, водій може не розраховувати на виплати, якщо під час аварії він перебував у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння. Також власник не отримає гроші на ремонт свого авто від компанії, якщо в полісі він не вказав, що машина використовується як таксі, або подав іншу неправдиву інформацію про себе. В інших ситуаціях, зазначених у договорі, як страхові, компенсація, достатня для ремонту авто, буде нарахована.


Головна наявність полісу, а не його якість

Оформляючи страховку, кожен автолюбитель перш за все повинен уважно прочитати договір, щоб дізнатися про всі його умови, як діяти в критичній ситуації. Крім того, важливо не поспішати та уважно перевірити правильність внесення всієї необхідної інформації. Якщо буде допущена помилка, наприклад, у номері кузова або назві місця реєстрації власника, поліс вважатиметься недійсним. Тоді, якщо це ОСЦПВ, компенсацію постраждалим у ДТП доведеться виплачувати самостійно. Якщо йдеться про добровільне страхування КАСКО, то помилки можуть призвести до відмови у виплатах компенсації на ремонт автомобіля. Якщо ж неточності виявляться під час перевірки документів співробітниками поліції, це стане підставою для штрафу за відсутність страховки.

Також при покупці поліса потрібно виявляти обережність і не набувати її у сумнівних особистостей або невідомої компанії. Пов'язано це з тим, що у разі настання страхових випадків можуть виникнути серйозні проблеми. Наприклад, страховка може бути виписана на підробленому бланку або організація, яка видала документ, припинила своє існування. Щоб не потрапити в подібні ситуації, договір краще придбати у надійній компанії, яка вже тривалий час працює на ринку.

Основними показниками стабільності страхової компанії є досвід роботи на ринку, наявність достатніх фінансових резервів, позиція у всеукраїнському рейтингу. Якщо поліс було придбано саме в такій організації, то проблем із отриманням виплат не виникне.


Простіше сплатити збитки відразу після ДТП, ніж чекати відшкодування від компанії

Чомусь вважається, що якщо ти став винуватцем аварії, то найкращий спосіб вирішити проблему, що виникла, — відразу ж віддати певну суму грошей постраждалим. Відразу зауважимо – це не так. Часто трапляються такі аварії, коли без допомоги поліції складно визначити, хто ж винуватець. Перебуваючи у стресовому стані, людина може взяти провину на себе та віддати якісь гроші. А потім, заспокоївшись, він починає розуміти, що його провини в тому, що сталося немає, але гроші вже повернути не вдасться.

Відповідно до українського законодавства, за наявності у винуватця ДТП поліса ОСЦПВ фінансову відповідальність перед постраждалими в аварії несе страхова компанія винуватця. Тому безглуздо «вирішувати проблему» на місці самостійно, краще зробити все за законом. Тим більше, що ніхто не має права вимагати грошову компенсацію одразу після ДТП, це протизаконно. До того ж дуже складно відразу ж визначити розмір завданих збитків — для цього потрібно врахувати ринкову вартість автомобіля, його фізичне зношування, вартість запасних частин та ремонту.

Якщо винуватець аварії має поліс ОСЦПВ, процедура отримання компенсації спрощується. Йому достатньо подати заяву до страхової компанії, а також надати пакет необхідних документів (про це розкажуть по телефону гарячої лінії).

Останні новини та статті